ΤΟΠΙΚΑ

Στην κόψη του ξυραφιού η Μαγνησία

στην-κόψη-του-ξυραφιού-η-μαγνησία-371738

Κρίσιμος για την πορεία της πανδημίας στη Μαγνησία είναι ο Οκτώβριος, καθώς θα διαφανεί η δυναμική της νόσου, αφού μετά από σχετική ύφεση, ο ιός έχει περάσει στην αντεπίθεση δίνοντας καθημερινά κατά μέσο όρο πενήντα νέες μολύνσεις κορονοϊού.

Οι υγειονομικές αρχές τοπικά στρέφουν πλέον την προσοχή τους στον ρυθμό αύξησης των εμβολιασμών, που παραμένουν στάσιμοι, καθώς και στις αντοχές του Νοσοκομείου Βόλου, που έχει αρχίσει πάλι να πιέζεται λόγω της αύξησης των νοσηλειών.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Το γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι η πλειονότητα των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι και προσέρχονται για νοσοκομειακή περίθαλψη με βαριά συμπτωματολογία.

Την κατάσταση δυσχεραίνουν και οι απώλειες θέσεων λόγω της αναστολής εργασίας όσων υγειονομικών αρνούνται να εμβολιαστούν, αλλά και το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παραμένει σε μη ικανοποιητικά επίπεδα.

Αναφορικά με τα κενά στο νοσηλευτικό προσωπικό η κατάσταση είναι στο «κόκκινο». Εχουν αποχωρήσει 25 υπάλληλοι και μέχρι στιγμής έχουν αναπληρωθεί ελάχιστα κενά. Αν η διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού δεν τρέξει με γρηγορότερους ρυθμούς από την 5η ΥΠΕ σύντομα θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα.

Οι γιατροί τις τελευταίες μέρες εκφράζουν επίσης φόβους για νέο κύμα διασποράς του κορονοϊού σε ιδιωτικές δομές υγείας στην πόλη. Ηδη σε διάστημα τριών ημερών έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται στην κλινική κορονοϊού του ΓΝΒ πέντε ασθενείς από ιδιωτική δομή της πόλης. Και οι πέντε είναι εμβολιασμένοι. Μολύνθηκαν όμως από τον ιό από θετικό κρούσμα που επιβεβαιώθηκε στη δομή.

Ξυπνούν… μνήμες

Το ενδεχόμενο να έχουμε νέα έκρηξη κρουσμάτων ξυπνά τις εφιαλτικές μνήμες του δεύτερου κύματος της πανδημίας, τον περασμένο Νοέμβριο, που δοκίμασε τις αντοχές του Αχιλλοπουλείου και των εργαζομένων. Ηδη ισχύει εκ νέου η εντολή να είναι σε κατάσταση επιφυλακής οι ιδιωτικές κλινικές να υποδεχτούν μη-Covid περιστατικά.

Αυτό θα γίνει εφόσον κριθεί απαραίτητο να αδειάσουν κλινικές κοινής νοσηλείας, για να εξυπηρετούνται ασθενείς με κορονοϊό. Η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία εφαρμόστηκε ως μέτρο αποσυμφόρησης του Νοσοκομείου Βόλου, τόσο κατά το δεύτερο, όσο και στο τρίτο κύμα της πανδημίας, μπορεί να τεθεί σε ισχύ ανά πάσα στιγμή, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές κυμαίνονται σταθερά περίπου στις 20 την ημέρα, ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός όσων προσέρχονται με ύποπτα συμπτώματα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στο Αχιλλοπούλειο.

Μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε να ανοίξει δεύτερη κλινική, όμως προβλέπονται συγκεκριμένες αναπροσαρμογές εφόσον παραστεί ανάγκη.

«Προς το παρόν διαχειριζόμαστε την κατάσταση, αλλά δεν παύει να είναι οριακά διαχειρίσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επικεφαλής της κλινικής κορονοιού Χαράλαμπος Μάνδρος, ο οποίος σημείωσε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί νέοι ασθενείς, οι οποίοι δεν χρειάζονται διασωλήνωση και παίρνουν εξιτήριο σε λιγότερες ημέρες. Ο ίδιος έθεσε ως ορόσημο τα τέλη Οκτωβρίυ τονίζοντας ότι αν δεν αυξηθούν τα ποσοστά του εμβολιασμού, θα προκύψει πρόβλημα.

Ο κ. Μάνδρος προέτρεψε για μία ακόμη φορά τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να ρισκάρουν τη ζωή τους. Οπως αποκάλυψε, οι περισσότεροι από τους ανεμβολίαστους που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπλοκές.

«Πρόκειται για ασθενείς ηλικίας από 50 έως 70 χρόνων, που μόλις έρχονται κατευθείαν διασωληνώνονται. Δεν μπορεί να μην υπολογίζουν τη ζωή τους και να ρισκάρουν. Είναι τραγικό να μην κατανοούν ότι πρέπει να εμβολιαστούν για να προστατευθούν», σημειώνει επίσης ο γιατρός.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 51,25% του συνολικού πληθυσμού στον εμβολιασμό. Επίσης έχουμε ένα 70% στις ηλικίες άνω των 35 που έχει εμβολιαστεί. Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς, βρισκόμαστε σε κάμψη, είμαστε λίγο πιο πίσω από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ενθαρρυντικό ότι βλέπουμε να κλείνονται ραντεβού, περίπου κάθε 4 ημέρες προσθέτουμε 1%, αλλά χρειάζονται σίγουρα περισσότερα», ανέφερε επίσης ο κ. Μάνδρος σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στον νομό.

Χαράλαμπος Μάνδρος

“Προς το παρόν διαχειριζόμαστε την κατάσταση, αλλά δεν παύει να είναι οριακά διαχειρίσιμη”

Η «ακτινογραφία» των εμβολιασμών

Στο 51,25% ανέρχεται πλέον το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων κατοίκων της Μαγνησίας έναντι του κορονοϊού, όπως καταγράφεται στην επίσημη πλατφόρμα emvolio.gov.gr και στον διαδραστικό χάρτη της Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, έχουν εμβολιαστεί πλήρως 102.293 κάτοικοι σε χερσαία και νησιωτική Μαγνησία, ενώ με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί αντίστοιχα 106.138 άτομα από τις 8 Ιανουαρίου έως την περασμένη Πέμπτη.

Στις Β. Σποράδες έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 17.542 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 9.567 με τουλάχιστον μία δόση, ενώ 9.368 κάτοικοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία η εμβολιαστική κάλυψη είναι στο 51,25% στην ΠΕ Μαγνησίας και στις Β. Σποράδες στο 67,60%.

Ο δείκτης θετικότητας των ελέγχων στην ΠΕ Μαγνησίας καταγράφει ανοδική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ ο μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους το τελευταίο επταήμερο είναι 19.5 κρούσματα.

Αντίστοιχα στις Β. Σποράδες ο δείκτης θετικότητας στους ελέγχους που γίνονται έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ ο μέσος όρος κρουσμάτων το τελευταίο επταήμερο έχει διαμορφωθεί στα 2.8.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου