ΤΟΠΙΚΑ

Προσδοκίες για καλή σοδειά

προσδοκίες-για-καλή-σοδειά-371037

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συγκομιδή των μήλων στάρκιν, που αποτελούν ΠΟΠ προϊόν με ένθερμους φίλους σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Με αναγκαστική παύση λίγων ημερών λόγω βροχόπτωσης, η συγκομιδή επικεντρώνεται κυρίως στην υψηλότερη ζώνη της περιοχής Ζαγοράς, Μακρυράχης και Πουρίου και αμέσως μετά ακολουθεί η συγκομιδή των μήλων της ποικιλίας φούτζι.

Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται, σε γενικές γραμμές η φετινή σοδειά, με τον Αντώνη Πολίτη υπεύθυνο επικοινωνίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «υπήρξαν ορισμένα προβλήματα λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, της ανεμοθύελλας και της χαλαζόπτωσης που σημειώθηκαν το φετινό καλοκαίρι, αλλά δεν υπήρξαν επιπτώσεις στο σύνολο των προϊόντων. Σε μεμονωμένους παραγωγούς και αγροτεμάχια σε συγκεκριμένα σημεία, σίγουρα υπήρξε αποτύπωμα λόγω καιρικών συνθηκών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φέτος ήταν η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες. Παρ’ όλα αυτά, δεν θεωρούμε ότι μας προκάλεσαν μη διαχειρίσιμο πρόβλημα».

Με αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας τα μήλα του συνεταιρισμού οδηγούνται προς πώληση, ενώ όπως εκτιμάται, η φετινή σοδειά αναμένεται να είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με την περσινή. «Υπήρξε καρπόδεση και ποσότητα μήλων. Θεωρούμε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε προς στιγμήν, φαίνεται να είναι μια ομαλή χρονιά στο σκέλος αυτό» υπογραμμίζει ο Αντώνης Πολίτης.

Περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου άρχισε η συγκομιδή στα πασίγνωστα Π.Ο.Π. κόκκινα μήλα στάρκιν, τα οποία αποτελούν τη «ναυαρχίδα» του Συνεταιρισμού σε επίπεδο ποσότητας, καθώς ξεπερνούν το 90% από το σύνολο μιας σειράς προϊόντων, όπως κεράσια, ακτινίδια, κάστανα, αχλάδια και άλλα φρούτα και καρπούς από δενδρώδεις καλλιέργειες.

Η εμπορική περίοδος των μήλων άρχισε, στο μεταξύ, με την ποικιλία γκαλά, που κατατάσσεται στις καλοκαιρινές και άνοιξε τον εμπορικό κύκλο της φετινής σεζόν. Η συγκομιδή των αχλαδιών που ξεκίνησε λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο, ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, με τις διαθέσιμες ποσότητες να είναι λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, καθώς αρκετά αγροτεμάχια επηρεάστηκαν από τις κακές καιρικές συνθήκες την άνοιξη, την περίοδο της ανθοφορίας.

Τα μήλα του Συνεταιρισμού διακινούνται στα φυσικά καταστήματα και στα e-shops όλων των γνωστών αλυσίδων super market, στα χονδρεμπορικά δίκτυα των λαχαναγορών, σε οπωροπωλεία, σε συγκεκριμένες λαϊκές αγορές, σε άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα και φυσικά στις ιδιόκτητες επιχειρήσεις του Συνεταιρισμού στις κεντρικές λαχαναγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, παράλληλα με τις εξαγωγές στο εξωτερικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου