ΑΛΜΥΡΟΣ

«Σκυτάλη» απ’ το Τορόντο στον Αλμυρό

σκυτάλη-απ-το-τορόντο-στον-αλμυρό-367571

Εντονη δραστηριότητα αναπτύσσει εντός αλλά και εκτός εθνικών τειχών ο Νίκος Τσέκας από την Ευξεινούπολη Αλμυρού, «ψυχή» της «Σκυτάλης» που αποτελεί φορέα πολύπλευρης προσφοράς, με επίκεντρο τον πολιτισμό και τον άνθρωπο. Ο δραστήριος εργάτης του πολιτισμού, άφησε το στίγμα του για πολλά χρόνια στο μακρινό Καναδά, όπου εξέδωσε την πρώτη δίγλωσση εφημερίδα «Σκυτάλη – Relay» επί σειρά ετών. Ανθρωπος της προσφοράς και του πολιτισμού, ο κ. Τσέκας συμμετέχει ενεργά στην ομαδική προσπάθεια που έχει ως στόχο την ανάδειξη του δάσους Κουρί, ως σημείου πολιτιστικής συνάντησης και φιλοξενίας ποιοτικών εκδηλώσεων, για τους φιλότεχνους κάθε ηλικίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Κατάγομαι από την Ευξεινούπολη και μόλις τελείωσα το Γυμνάσιο Αλμυρού αποφάσισα να σπουδάσω στον Καναδά. Ξεκίνησα ως φοιτητής και επειδή μου άρεσε πάρα πολύ ο Καναδάς, που πρόσφερε τεράστιες προοπτικές σε όλους τους τομείς, αποφάσισα να μείνω κι έτσι έγινα Καναδός πολίτης. Σπούδασα Μηχανολόγος σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Πολυτεχνείο του Μόντρεαλ. Κατόπιν πήγα στο Τορόντο, όπου αποφάσισα να μείνω τουλάχιστον 15 χρόνια και πέρα από την επαγγελματική μου δραστηριότητα είχα και κάποια τάση ενασχόλησης με τα καλλιτεχνικά» όπως αναφέρει ο ίδιος.

Στη διάρκεια της παραμονής του στον Καναδά, ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα και συνεργασία με ην Ελληνική κοινότητα του Τορόντο, που αριθμεί γύρω στους 120.000 Ελληνες. Ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα, βοηθώντας τους Συλλόγους στη διοργάνωση εκδηλώσεων με γνωστούς Ελληνες καλλιτέχνες, όπως οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γλυκερία, Γιώργος Νταλάρας, Πυξ Λαξ και πολλούς ακόμη. Η «Σκυτάλη» της προσφοράς και του πολιτισμού έγινε από την πρώτη στιγμή το έμβλημά του και μέσω του φορέα που δημιούργησε για την ανάδειξη της Ελληνικής τέχνης και του πολιτισμού στους αιώνες, πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις, με χιλιάδες αποδέκτες.

«Με την ομάδα της «Σκυτάλης» είχα ως συνεργάτες πολλούς Ελληνοκαναδούς δημοσιογράφους που σπούδασαν στα Πανεπιστημιακά τμήματα δημοσιογραφία και μίντια και έγραφαν άρθρα, στη δίγλωσση εφημερίδα που εξέδωσα, προκειμένου να αποκτήσουν μια πρώτη εμπειρία με τα ΜΜΕ» θυμάται ο κ. Τσέκας.

Η free press εφημερίδα που εξέδωσε στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, κάλυπτε κοινωνικά, πολιτιστικά, ανθρωπιστικά θέματα. «Είχαμε βοηθήσει πάρα πολύ τα παιδιά, τα Ελληνάκια που είχαν εθιστεί στα ναρκωτικά, πραγματοποιούσαμε συναυλίες με σχολές ελληνικές που δίδασκαν το μπουζούκι, προωθούσαμε την Ελληνική μουσική, το μπουζούκι» όπως υπογραμμίζει ο τέως εκδότης της «Σκυτάλης».

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι συμμετείχε στη διοργανωτική ομάδα που εδραίωσε και θεσμοθέτησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 την ετήσια διοργάνωση του μεγαλύτερου φεστιβάλ Ελληνικών γεύσεων του Καναδά, που πραγματοποιείται στο Τορόντο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και συγκεντρώνει 1 εκατομμύριο επισκέπτες.

Εκδοτική πρωτοβουλία

Η δίγλωσση εφημερίδα «Σκυτάλη – Relay» που εξέδωσε ο κ. Τσέκας στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στο Τορόντο του Καναδά, αποτέλεσε ένα ακόμη καινοτόμο κεφάλαιο στην πολύχρονη και πολύπλευρη δράση του. «Υπήρχε μια έντονη δίψα για τον Ελληνικό πολιτισμό, για τη διάδοση της κουλτούρας που είχε δημιουργηθεί και μέσα στην πόλη του Τορόντο και οι Καναδοί το αναζητούσαν. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, εξέδωσα δίγλωσση εφημερίδα στα Ελληνικά και τα Αγγλικά,
προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα, τόσο οι ομογενείς όσο και οι Καναδοί, να έχουν πληροφόρηση για όλα τα πολιτιστικά δρώμενα και τις παραγωγές που έρχονταν από την Ελλάδα στο Τορόντο» θυμάται ο κ. Τσέκας.

Η εφημερίδα αγκαλιάστηκε από 15.000 αναγνώστες από το Τορόντο, το Οντάριο, το Μόντρεαλ, την Οτάβα, τη Νέα Υόρκη αλλά και την Ελλάδα, αναπτύσσοντας σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη και προώθηση της Ελληνικής κουλτούρας, του Ελληνικού πνεύματος ανά τους αιώνες.

Η εφημερίδα που εξέδωσε στον Καναδά

Παράλληλα, σε συνεργασία με μεγάλη εταιρεία παραγωγής της Νέας Υόρκης, συνέβαλε στην παρουσίαση δεκάδων Ελληνικών παραγωγών στο Τορόντο. «Ξεκινήσαμε συνεργασία με Ελληνική εταιρεία στη Νέα Υόρκη το Encore Productions διοργανώνοντας συναυλίες με Παπακωνσταντίνου, Γλυκερία, Νταλάρα, Πυξ Λαξ, την Αλεξίου και δεκάδες ακόμη ποιοτικούς καλλιτέχνες που συμμετείχαν σε ανάλογες παραγωγές. Ηταν μια καταπληκτική εμπειρία για μένα η γνωριμία με το Θόδωρο Αγγελόπουλο, ο οποίος είχε έρθει στον Καναδά για την προβολή της ταινίας «Το βλέμμα του Οδυσσέα» κατόπιν πρόσκλησης του Διεθνούς Φεστιβάλ του Τορόντο.

Συμμετείχα και στο Φεστιβάλ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η υπεύθυνη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου μου εξασφάλισε δύο ώρες συνέντευξη με το μεγάλο σκηνοθέτη» όπως αναφέρει ο κ. Τσέκας, ανατρέχοντας σε σημαντικούς σταθμούς της καριέρας του στο εξωτερικό.
Ηταν ενεργό μέλος της Ελληνικής Κοινότητας και συμμετείχε σε πολλούς συλλόγους, δίνοντας το στίγμα του στις πολιτιστικές δραστηριότητες που διοργανώνονταν στο Τορόντο κάθε καλοκαίρι, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Μετά από είκοσι χρόνια διαμονής στον Καναδά, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα για οικογενειακούς λόγους, μεταφέροντας στην κυριολεξία τη «Σκυτάλη» της πολιτιστικής δράσης και προσφοράς, στην πατρίδα του.

Επιστροφή στα πάτρια

Ο νέος κύκλος πολιτιστικής δράσης που άνοιξε στη γενέτειρά του, περικλείει την προσπάθεια ανάδειξης των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών της περιοχής.

Με την αγαπημένη μητέρα του Καλλιόπη

«Στον Αλμυρό έχουμε το πανέμορφο δάσος Κουρί και σε συνεργασία με τη νέα δημοτική αρχή, γίνεται πράξη η πρόταση να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό και ανθρωπιστικό και αθλητικό κέντρο, ένα φεστιβάλ Δάσους, που περιλαμβάνει δραστηριότητες σε καλοκαιρινή βάση και όχι μόνο. Φέτος το καλοκαίρι ξεκινήσαμε με τη συναυλία του Πορτοκάλογλου που είχε μεγάλη επιτυχία και τη Βασιλική Καρακώστα» αναφέρει ο δημιουργός της «Σκυτάλης».

Ακολούθησε, στο ίδιο πλαίσιο, το Los Almyros που σημείωσε πρωτοφανή επιτυχία και συγκέντρωσε περισσότερους από 5.000 νέους από όλη την Ελλάδα, για να ακούσουν ροκ και ρέγκε, συμμετέχοντας παράλληλα σε δραστηριότητες κάμπινγκ με περισσότερες από 300 σκηνές.

Ο φορέας «Σκυτάλη» που δημιούργησε ο κ. Τσέκας, με πυξίδα το αρχαίο ελληνικό «της άνω οδού αεί εξόμεθα», αναπτύσσει δραστηριότητες πολιτιστικές αλλά και ανθρωπιστικές. Για παράδειγμα, τα έσοδα της συναυλίας του Νίκου Πορτοκάλογλου, διατέθηκαν στα ειδικά σχολεία της περιοχής του Αλμυρού.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία της «Σκυτάλης» ο δημιουργός του συγκεκριμένου φορέα, αναφέρει ότι «είναι ένας φορέας εθελοντισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ως αναφορά ανθρωπιστικές και εν μέρει πολιτιστικές δραστηριότητες. Κάποια έξοδα καλύπτονται είτε από χορηγίες είτε από άλλες δραστηριότητες, για να μπορούμε να διεκπεραιώνουμε με επαγγελματική απόδοση, τις προσπάθειες που καταβάλλουμε».

Ο δημιουργός του παραπάνω φορέα, είναι μέλος της ομάδας που διοργανώνει το Φεστιβάλ δάσους Κουρί και αναπτύσσεται ομαδική προσπάθεια από τους Φίλους του δάσους, την ομάδα της «Σκυτάλης» και άλλους επαγγελματικούς φορείς, προκειμένου να αναδειχθεί η περιοχή και οι προοπτικές της.

Κοντά στον πολιτισμό

«Μεγάλωσα στο δάσος Κουρί που είναι κοντά στο χωριό μου και πρωταρχικός μου στόχος είναι να αποτελέσει πόλο έλξης, προσελκύοντας το πανελλήνιο ενδιαφέρον, μέσω των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται στη διάρκεια του χρόνου, πολιτιστικές, εθελοντικές, ανθρωπιστικές, παρουσιάσεις καινοτόμων αθλητικών δραστηριοτήτων όπως το «Foot Golf», προκειμένου να επιτευχθεί στην πράξη η έννοια της αποκέντρωσης» σημειώνει ο δραστήριος γιός του Βασίλη και της Καλλιόπης Τσέκα.

Οι νέοι έχουν αγκαλιάσει την ιδέα και τις πολιτιστικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πανέμορφο δάσος, όπως το φεστιβάλ θερινού σινεμά που πραγματοποιείται στο δάσος σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Δράμας και το Arts Fool Festival της Λάρισας. Στη διάρκεια του χειμώνα, η «Σκυτάλη» σε συνεργασία με τη νεοϊδρυθείσα Λέσχη Κινηματογράφου Αλμυρού, θα παρουσιάσει βραβευμένες ταινίες από όλο τον κόσμο από διεθνή φεστιβάλ, για τα παιδιά, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πύργου Ηλείας που πραγματοποιείται για νέους και παιδιά. Πρόκειται για σινεάκ που θα πραγματοποιείται κάθε Κυριακή πρωί για τα παιδιά και μια φορά την εβδομάδα για τους μεγάλους.

Ανάλογο ενδιαφέρον και συμμετοχή συγκεντρώνει η ενότητα «Μουσικός Αύγουστος» που ολοκληρώνεται με δύο πολύ ενδιαφέρουσες συναυλίες, που θα πραγματοποιηθούν στο «Αρχοντικό». Την Πέμπτη 27 Αυγούστου στις 23.00 θα εμφανιστεί η Γιώτα Νέγκα και την Παρασκευή 28 Αυγούστου στις 23.00 ο Stavento. Μέρος των εσόδων των δύο συναυλιών, θα διατεθούν στην «Ομάδα Αλληλεγγύης» Επαρχίας Αλμυρού.

Ο πολυπράγμων Νίκος Τσέκας έχει γνωρίσει εμβληματικές φυσιογνωμίες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, όπως ο Αλ Ντι Μέολα, οι Πινκ Φλόιντ, ο Πήτερ Γκάμπριελ και δεκάδες ακόμη καλλιτέχνες παγκόσμιου βεληνεκούς, οι οποίοι τον εξέπληξαν με την απλότητά τους. «Ηταν εμπειρία ζωής για μένα η γνωριμία με σημαντικές προσωπικότητες» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσέκας, ο οποίος ταξιδεύει συχνά στον Καναδά, έχοντας πάντα ως βάση τη γενέτειρά του και όνειρο ζωής την πολύπλευρη πολιτιστική ανάπτυξη, προς όφελος των συμπολιτών του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου