ΤΟΠΙΚΑ

Απόφοιτοι Πανεπιστημίου στρέφονται στη μαγειρική…

απόφοιτοι-πανεπιστημίου-στρέφονται-365626

Πτυχιούχοι, άνεργοι, αλλά και οικογενειάρχες αναζητούν στη γαστρονομία επαγγελματική αποκατάσταση

Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η ειδικότητα της μαγειρικής για αρκετούς συμπολίτες κάθε ηλικίας, αλλά και για αποφοίτους Πανεπιστημίου, οι οποίοι επιχειρούν στροφή στην επαγγελματική τους πορεία, επιλέγοντας συνειδητά τον συγκεκριμένο χώρο, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν εργασία. Ενδεικτική είναι ως προς αυτό η συμμετοχή ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας στο αντίστοιχο τμήμα του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου, το οποίο συγκεντρώνει ήδη 60 περίπου σπουδαστές διαφόρων ηλικιών, από 18 έως και 40 περίπου ετών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, παράλληλα, η «ανθρωπογεωγραφία» των σπουδαστών, η οποία μεταφράζεται σε αποφοίτους Πανεπιστημίου, επαγγελματίες που αποφασίζουν να αλλάξουν κατεύθυνση στο πεδίο της απασχόλησης, οικογενειάρχες, άνεργους, αποφοίτους λυκείου, αλλά και λάτρεις της γαστρονομίας, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν περγαμηνές και πιο στέρεες γνώσεις στη μαγειρική, πέρα από τις εμπειρικές που ενδεχομένως διαθέτουν.

Η στροφή όλο και περισσοτέρων συμπολιτών στη μαγειρική, είναι ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο ενισχύεται δεόντως τόσο από την έντονη παρουσία αντίστοιχων τηλεοπτικών εκπομπών, όσο και από τη διαπίστωση ότι είναι αναγκαία η δια βίου μάθηση σε εποχές κατά τις οποίες σημειώνονται υψηλά ποσοστά ανεργίας και ταυτόχρονα κορεσμός σε αρκετά επαγγέλματα. Το συγκεκριμένο τμήμα λειτουργεί από το 2007 και σύμφωνα με τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία, η συντριπτική πλειοψηφία των αποφοίτων ήδη σταδιοδρομεί επαγγελματικά.

«Υπάρχουν σπουδαστές που είτε έχουν σπουδάσει σε άλλη ειδικότητα του Δημοτικού ΙΕΚ, όπως π.χ. η γραφιστική, είτε είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου και επιλέγουν συνειδητά τις σπουδές μαγειρικής, διότι είναι ένα επάγγελμα που έχει μεγαλύτερη προσφορά και ζήτηση στο χώρο της εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο οι περισσότεροι το προτιμούν, για να έχουν μια εξασφαλισμένη επαγγελματική λύση» αναφέρει ο Φίλιππος Καλογιάννης, διευθυντής του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου.

Το συγκεκριμένο τμήμα έχει τους περισσότερους εν ενεργεία επαγγελματίες αποφοίτους, ενώ αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχουν απόφοιτοι οι οποίοι σταδιοδρομούν σε μεγάλα ξενοδοχεία και ρεστοράν του εξωτερικού.

Στο μεταξύ, πολλοί συμπολίτες εκδηλώνουν το έντονο ενδιαφέρον τους για το συγκεκριμένο τμήμα και ζητούν σε καθημερινή σχεδόν βάση πληροφορίες, διερευνώντας, όπως όλα δείχνουν, το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν μελλοντικά τη συγκεκριμένη επαγγελματική κατεύθυνση.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου