ΑΛΜΥΡΟΣ

Ξεκίνησε χθες η διαθεσιμότητα 244 εργαζομένων στη Sovel

ξεκίνησε-χθες-η-διαθεσιμότητα-244-εργαζο-365145

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα επιστρέψει το προσωπικό στην εργασία του

Σε διαθεσιμότητα βγήκαν χθες οι 244 από σύνολο 350 εργαζομένων στη Sovel Αλμυρού μετά την σχετική απόφαση της Διοίκησης ελλείψει πρώτων υλών.

Στη μονάδα του Αλμυρού απασχολείται πλέον μόνο προσωπικό υπεύθυνο για την ασφάλεια του εργοστασίου και την εισαγωγή των παραγγελιών.

Οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στη δουλειά τους στις 14 Σεπτεμβρίου και θα πληρωθούν το 60% των αποδοχών τους από την εταιρεία και το υπόλοιπο από τον ΟΑΕΔ με μία μείωση στο μισθό τους κατά μέσο όρο περί τα 150 ευρώ.

Οπως είναι γνωστό, η διοίκηση της Sovel αναγκάστηκε να λάβει αυτήν την απόφαση, καθώς η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί καθυστέρηση εισαγωγών πρώτης ύλης (scrap) από τις ΗΠΑ, με συνέπεια να μην έχουν οι εργαζόμενοι πρώτη ύλη για να δουλέψουν στη μονάδα του Αλμυρού Μαγνησίας.

Οι παρενέργειες των capital controls στη λειτουργία των τοπικών επιχειρήσεων αποτυπώνονται στην απόφαση της διοίκησης της «Sovel Ελληνική Εταιρεία Επεξεργασίας Χάλυβος Α.Ε.» -θυγατρικής του ομίλου Viohalco- να θέσει σε διαθεσιμότητα το προσωπικό των 350 εργαζομένων της από σήμερα μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2015. Η διοίκηση της εταιρείας, όπως τονίστηκε στο προσωπικό, υποχρεώθηκε να λάβει αυτήν την απόφαση, καθώς η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων από τις 28 Ιουνίου 2015 είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί καθυστέρηση εισαγωγών πρώτης ύλης (scrap) από τις ΗΠΑ, με συνέπεια να μην έχουν οι εργαζόμενοι πρώτη ύλη για να δουλέψουν στην εργοστασιακή μονάδα στον Αλμυρό Μαγνησίας. Ταυτόχρονα, η καθίζηση των παραγγελιών χάλυβα εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που ανέστειλε όλα τα οδικά έργα έχει προκαλέσει μηδενική ζήτηση στην εγχώρια αγορά.

Γενικότερα στον κλάδο χαλυβουργίας τα όρια αντοχής έχουν ξεπερασθεί την τελευταία τριετία, καθώς οι άλλες επιχειρήσεις αδυνατούν να κρατήσουν ανοικτά τα εργοστάσια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου