ΤΟΠΙΚΑ

Αναγγελία ζημιών για κάστανα και μήλα στο Ανατολικό Πήλιο  

αναγγελία-ζημιών-για-κάστανα-και-μήλα-363727

Αναγγελία ζημιών στον ΕΛΓΑ για την απώλεια της σοδειάς μήλων και κάστανων από το σαρωτικό χτύπημα της κακοκαιρίας «Αθηνάς», με τους πληγέντες αγρότες να έχουν στη διάθεσή τους χρονικό περιθώριο δέκα συνολικά ημερών, προκειμένου να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις.

Καρπόπτωση και σκισίματα σε μήλα και κάστανα προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση, που εκδηλώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου, καταστρέφοντας και καθιστώντας ως μη εμπορεύσιμο το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, που βρισκόταν ήδη στη διαδικασία συγκομιδής.

Οι απαιτούμενες διαδικασίες κινήθηκαν ήδη και με την αναγγελία ζημιών στον ΕΛΓΑ οι πληγέντες αγρότες προσέρχονται στα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού στα χωριά, προκειμένου να δηλώνουν το μέγεθος της ζημιάς, την οποία υπέστησαν στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, για να εγκριθούν και να καταβληθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Γιάννη Κράββαρη «προς το παρόν τουλάχιστον το ποσοστό της απώλειας σοδειάς σε μήλα και κάστανα δεν έχει προσδιοριστεί και ό,τι ακούγεται δεν είναι επίσημο, διότι δεν έχει γίνει καταγραφή. Το μόνο βέβαιο είναι ότι υπάρχουν ζημιές, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς καταστράφηκε από την ισχυρή βροχόπτωση. Οι διαδικασίες κινήθηκαν ήδη και με την αναγγελία ζημιών οι πληγέντες αγρότες έχουν δέκα μέρες προθεσμία, προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις τους» σημειώνει ο κ. Κράββαρης.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς και τις αυτοψίες, στις οποίες προχώρησαν στελέχη και υπάλληλοι, η ζημιά είναι μεγάλη, καθώς τόσο στα κάστανα, όσο και, σε μικρότερο ποσοστό, στα μήλα σημειώθηκε καρπόπτωση, με συνέπεια το μέρος της σοδειάς, που έπεσε από το φυτικό κεφάλαιο, να καθίσταται αυτομάτως ως μη εμπορεύσιμο.

Βάσει των ίδιων στοιχείων, μεγαλύτερη είναι η ζημιά στα κάστανα, τα οποία έπεσαν στο έδαφος και φέρουν σκισίματα από την ισχυρή βροχόπτωση και τον αέρα.

Σε μικρότερο βαθμό επλήγησαν τα μήλα, στη σοδειά των οποίων σημειώθηκε καρπόπτωση και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου, «αν το μήλο πέσει από το δέντρο τέλος, καθίσταται αυτομάτως ως μη εμπορεύσιμο».

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων ζημιάς, τα στοιχεία θα κοινοποιηθούν στον ΕΛΓΑ και στη συνέχεια θα αναλάβει ο Οργανισμός τις απαιτούμενες διαδικασίες αυτοψίας και εκτιμήσεων στις πληγείσες καλλιεργούμενες εκτάσεις από γεωπόνους και εκτιμητές, προκειμένου, βάσει των στοιχείων, να δρομολογηθούν η έγκριση και η καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου