ΤΟΠΙΚΑ

Λιποθυμούσαν από υπερκόπωση δικαστικοί αντιπρόσωποι

λιποθυμούσαν-από-υπερκόπωση-δικαστι-363650

Σε κατάσταση ασφυξίας ξημέρωσε το Πρωτοδικείο Βόλου

Σκηνικό …πολέμου θύμιζε από τα ξημερώματα μέχρι και αργά χθες το μεσημέρι το σκηνικό στα Δικαστήρια Βόλου. Στον πρώτο όροφο του δικαστικού μεγάρου, η παράδοση αποτελεσμάτων και εκλογικού υλικού είχε δημιουργήσει απίστευτη ταλαιπωρία για δικαστές, δικαστικούς υπαλλήλους και δικαστικούς αντιπροσώπους, που περνούσαν ο ένας μετά τον άλλον -από τις 11 το βράδυ και έπειτα- την είσοδο των δικαστηρίων. Οι τελευταίοι σάκοι με το υλικό των εκλογικών τμημάτων παραδόθηκαν χθες γύρω στις 7μμ.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Ουρές με εξαντλημένους δικαστικούς αντιπροσώπους, από την ασταμάτητη εργασία για ένα ολόκληρο 24ωρο, είχαν δημιουργηθεί στο Πρωτοδικείο. Πρόσωπα χλωμά από την αϋπνία, χέρια που δεν άντεχαν να κρατούν τους εκλογικούς σάκους και τα συνοδευτικά έγγραφα, τα οποία έμοιαζαν με τόμους εγκυκλοπαίδειας και πόδια που δεν βαστούσαν άλλο την ορθοστασία, χαρακτήριζαν το σκηνικό. Σε κατάσταση ημιλυπόθυμη προσπαθούσαν στα σκαλοπάτια και στα παγκάκια να συμπληρώσουν τα βιβλία και τα πρακτικά. Δεν έλειψαν οι περιπτώσεις κατάρρευσης ορισμένων, ενώ με το ζόρι κράτησε τις δυνάμεις της εγκυμονούσα, η οποία έμοιαζε να έχει χάσει το χρώμα της.

Η αναμονή, από τη στιγμή της άφιξης ενός δικαστικού αντιπροσώπου μέχρι την παράδοση του εκλογικού σάκου, ήταν έως και δύο ώρες, ίσως και περισσότερο. Είναι ενδεικτικό ότι δικαστικός αφίχθη στις 5.45 στο Πρωτοδικείο, παρέμεινε υπομονετικά στην ουρά για να παραδώσει και αναχώρησε στις 7.40 το πρωί.

Αλλοι βλέποντας το αδιαχώρητο και τη μεγάλη καθυστέρηση, σε αδυναμία να βρουν πρόσθετες φυσικές δυνάμεις, έκαναν επιστροφή και έφευγαν μαζί με τους σάκους, ώστε να επιστρέψουν μετά από σύντομη ξεκούραση για να παραδώσουν.

Ο Καλλικράτης και η τελευταία εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών περί μη έκδοσης σταυροδοσίας υποψηφίων για δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είχαν κάνει το θαύμα τους.

Εζησαν το απόλυτο χάος οι δικαστικοί αντιπρόσωποι -σημειωτέον εργάστηκαν με την ελάχιστη βοήθεια λόγω μεγάλων ελλείψεων σε μέλη εφορευτικών επιτροπών- στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στην περίπλοκη εκλογική διαδικασία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η δε εγκύκλιος Μιχελάκη περί σταυροδοσίας δημιούργησε μεγαλύτερη σύγχυση. Καταγράφηκαν περιπτώσεις δικαστικών αντιπροσώπων, οι οποίοι θεώρησαν ότι δεν έπρεπε να καταμετρήσουν τα αποτελέσματα υπέρ υποψηφίων και έκλεισαν τους σάκους μόνο με τα αποτελέσματα υπέρ συνδυασμών.

Από σήμερα η καταμέτρηση σταυρών

Στις 10 σήμερα το πρωί συνεργεία στο Πρωτοδικείο Βόλου αρχίζουν την καταμέτρηση της σταυροδοσίας, που για πρώτη φορά δεν καταχωρήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, με αποτέλεσμα να μην εκδοθούν προσωρινά αποτελέσματα.

Εκτιμήσεις από το Πρωτοδικείο ανέφεραν ότι ίσως την Πέμπτη εκδοθούν αποτελέσματα «σταυρών» για τις περιφερειακές εκλογές, ενώ για τις δημοτικές δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν από την ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή μετά το δεύτερο γύρο…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου