ΤΟΠΙΚΑ

Από Αλτσχάιμερ πάσχει το 5,4% του πληθυσμού

από-αλτσχάιμερ-πάσχει-το-54-του-πληθυσμ-362993

Σε τοπικό επίπεδο έχουν καταγραφεί 650 περιστατικά σε διάστημα 14,5 ετών

Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς το 5,4% του πληθυσμού άνω των 65 ετών έχει αρχίσει να παρουσιάζει προβλήματα, γεγονός που συνεπάγεται πτωτική πορεία της νόσου ηλικιακά. Παράλληλα καταγράφονται 80 περίπου νέα περιστατικά κάθε χρόνο στη μονάδα του Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σε διάστημα δεκατεσσάρων ετών, από την αρχή λειτουργίας της Μονάδας Αλτσχάιμερ Βόλου μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 650 άτομα, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, μέχρι το μέχρι το έτος 2050 αναμένεται να έχει υπερτριπλασιαστεί ο αριθμός των νοσούντων.

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν με αφορμή τον συμβολικό περίπατο μνήμης που πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο της παγκόσμιας μέρας Αλτσχάιμερ, με την συμμετοχή τοπικών φορέων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Μάγδα Σουσουρή, επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Αλτσχάιμερ του Βόλου, σε καθημερινή βάση 30 άτομα κάνουν χρήση των υπηρεσιών του κέντρου ημέρας και 15 του οικοτροφείου, αντίστοιχα, σύμφωνα με το πλαφόν που έχει οριστεί από το Υπουργείο Υγείας για καλύτερες παροχές.

Η κ. Σουσουρή ανέφερε παράλληλα ότι είναι αρκετά τα άτομα που κάνουν χρήση των υπηρεσιών της δομής, συμμετέχοντας στις ομάδες πρόληψης, τα τεστ μνήμης, τις ομάδες φροντιστών. «Περισσότερα άτομα συμμετέχουν καθημερινά στις δράσεις της ομάδας. Μεγάλη είναι, επίσης, η συμμετοχή στα προγράμματα πρόληψης και κυρίως τις ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης, που ξεκίνησε από πέρυσι και έχει αρκετή απήχηση, με συντονιστή ψυχολόγο» είπε.

Σημαντικό δεδομένο αποτελεί, εξάλλου, το εθνικό παρατηρητήριο της άνοιας, ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης, που έχει αναπτυχθεί, ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το πρόγραμμα δράσης για την διατήρηση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και σεβασμού ασθενών και φροντιστών.

Ο περίπατος μνήμης, που είχε ως αφετηρία την Μονάδα Αλτσχάιμερ του Βόλου και σημείο κατάληξης το περίπτερο που στήθηκε στον πεζόδρομο της Ερμού, έξω από το προαύλιο του Αγίου Νικολάου, μετέφερε δυνατά μηνύματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και αφύπνισης, ταυτόχρονα, της πολιτείας.

Στην χθεσινή δράση μετείχαν ο βουλευτής Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ωφελούμενοι της μονάδας ηλικιωμένων του Γηροκομείου Βόλου, τα μέλη του Συλλόγου «Ηλιοτρόπια», η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Βόλου, το τοπικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού, το πρόγραμμα της «Διόδου», δομές του Δήμου Βόλου, όπως ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, εκπρόσωποι του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Αλληλεγγύη» και άλλοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου