ΤΟΠΙΚΑ

Εκτακτο σχολικό συμβούλιο για τον νεραντζοπόλεμο στα 7ο ΓΕΛ – 3ο ΕΠΑΛ Βόλου

εκτακτο-σχολικό-συμβούλιο-για-τον-νερ-359932

Μάθημα με κίνδυνο για την ίδια τη σωματική τους ακεραιότητα κάνουν καθηγητές στα συστεγαζόμενα 7ο Γενικό Λύκειο και 3ο Επαγγελματικό Λύκειο Μαγνησίας, λόγω ενός περίεργου, όσο και επικίνδυνου… εθίμου, που έχουν υιοθετήσει μαθητές των δύο σχολικών μονάδων. Πρόκειται για τον γνωστό νεραντζοπόλεμο, που χθες είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό καθηγήτριας. Την ώρα που έκανε παράδοση μαθήματος «έφαγε» νεράντζι στο κεφάλι! Αν και ο τραυματισμός της είναι πολύ ελαφρύς, το περιστατικό φαίνεται να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι…

Ο νεραντζοπόλεμος στο σχολικό συγκρότημα των 7ου Γενικού Λυκείου – 3ου Επαγγελματικού Λυκείου Βόλου καλά κρατεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια… Αγνωστο πώς ξεκίνησε, έχει πάρει διαστάσεις και χθες κατέληξε σε τραυματισμό.

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, μαθητές των δύο σχολείων επιδίδονται σε έναν ιδιότυπο «πόλεμο». Κατά την είσοδό τους στο σχολείο εισέρχονται με… πολεμοφόδια νεράντζια, που πέφτουν από τα δέντρα και στα διαλείμματα ανταλλάσσουν… πυρά.

Οι σύλλογοι διδασκόντων των δύο σχολείων έχουν κατ’ επανάληψη επιχειρήσει να σταματήσουν τις «εχθροπραξίες» χωρίς αποτέλεσμα. Κάθε χρόνο ο νεραντζοπόλεμος καλά κρατεί…

Για φέτος το σήμα της έναρξης των «εχθροπραξιών» δόθηκε πριν από τέσσερις ημέρες, οπότε και ξεκίνησε η… ανταλλαγή πυρών.

Τα διαλείμματα στα δύο σχολεία διαφέρουν ακριβώς για να μην μπορούν να «συναντηθούν» οι συγκρουόμενες πλευρές. Οι εφημερίες των καθηγητών στα διαλείμματα κάθε σχολείου έχουν αυξηθεί ώστε να αποτρέπονται οι μαθητές, μέχρι και αίθουσες διδασκαλίας έχουν αλλάξει για να μην φθάνουν τα νεράντζια μέσα στις τάξεις την ώρα του μαθήματος.

«Κάνουμε μάθημα και μας έρχονται τα νεράντζια από τα ανοιχτά παράθυρα βροχή… Εκείνη την ώρα προσπαθούμε να μη δώσουμε έκταση και να δυναμιτίσουμε το κλίμα μεταξύ των μαθητών που στο διάλειμμα βγαίνουν και αρχίζουν… αντίποινα», περιέγραφε καθηγήτρια στο σχολικό συγκρότημα.

Χθες εν ώρα μαθήματος του 7ου ΓΕΛ Βόλου κι ενώ οι μαθητές του 3ου ΕΠΑΛ ήταν σε διάλειμμα, καθηγήτρια «έφαγε» νεράντζι στο κεφάλι!

Το συμβάν φαίνεται να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να πραγματοποιηθεί διευρυμένο σχολικό συμβούλιο, παρουσία και του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη ο οποίος ενημερώθηκε για το περιστατικό.

«Εθιμο είναι, πλάκα κάνουμε» απαντούν μαθητές στους εκπαιδευτικούς τους όταν τους επισημαίνουν ότι πρόκειται για μία άκρως επικίνδυνη ενέργειά τους. Μάλιστα προ ημερών δόθηκαν αποβολές σε μαθητές που πιάστηκαν να πετούν νεράντζια τόσο από την πλευρά του 7ου ΓΕΛ όσο και του 3ου ΕΠΑΛ.

«Μπαίνουμε για μάθημα και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Αν ένα νεράντζι χτυπήσει στο τζάμι παραθύρου και σπάσει τραυματίζοντας μαθητή τότε το πρόβλημα θα είναι μεγάλο. Δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν. Ερχονται στο σχολείο για να ξεθυμάνουν», έλεγε εκπαιδευτικός του σχολικού συγκροτήματος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου