ΤΟΠΙΚΑ

Αγρότες …άνεργοι δύο χρόνια

αγρότες-άνεργοι-δύο-χρόνια-359215

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι ελαιώνες στο Πήλιο δεν δίνουν παραγωγή, με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση και χωρίς εισόδημα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΛΓΑ, η απώλεια της σοδειάς ανέρχεται στο ποσοστό της τάξης του 90%, ωστόσο οι παραγωγοί ακόμη περιμένουν την έγκριση και την καταβολή των αποζημιώσεων.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

«Παραμένουμε ουσιαστικά δυο χρόνια άνεργοι και ουδείς ενδιαφέρεται» η φωνή απόγνωσης των ελαιοπαραγωγών στο Πήλιο, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βλέπουν τους ελαιώνες να μην αποδίδουν παραγωγή.

Η περσινή χρονιά ήταν η λεγόμενη από τους αγρότες ως κακή, καθώς, μετά την προπέρσινη παραγωγική, τα δέντρα στην ουσία ξεκουράστηκαν, προκειμένου να αποδώσουν την αντίστοιχη τρέχουσα.

Για τη φετινή χρονιά οι αγρότες στο Πήλιο επένδυσαν, προέβησαν σε έξοδα για την αγορά αγροτικών εφοδίων, περιμένοντας οι ελαιώνες να δώσουν σοδειά, ωστόσο οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν εξαιτίας των δυσμενών για τις καλλιέργειες και το φυτικό κεφάλαιο καιρικών συνθηκών.

Ο παγετός που σημειώθηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο κατέστρεψε την ανθοφορία και το τελειωτικό χτύπημα ήρθε με τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία το καλοκαίρι, καθώς η ελιά χρειάζεται νερό για να αποδώσει και μοναδική προοπτική είναι οι βροχοπτώσεις, διότι τα δέντρα δεν αρδεύονται.

Συνέπεια είναι η απώλεια σοδειάς στους ελαιώνες στο ποσοστό της τάξης του 90%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΛΓΑ, όπως τουλάχιστον αναφέρουν συνεταιριστές και αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται ακόμη στην αναμονή για την έγκριση και την καταβολή των αποζημιώσεων.

«Παραμένουμε στην ουσία δύο χρόνια άνεργοι» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανω Λεχωνίων Γιώργος Τσακνάκης «χωρίς εισόδημα, σε μία παραγωγική, κατά τα άλλα, χρονιά. Το μοναδικό μας πενιχρό εισόδημα προέρχεται από τη διάθεση των ελάχιστων πλέον αποθεμάτων της προπέρσινης σοδειάς ελιάς και ελαιολάδου. Στο Πήλιο οι αγρότες και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να επιβιώσουν, χωρίς εισόδημα δύο χρόνια» αναφέρει.

Σχετικά με την προοπτική και τη δυνατότητα αποζημιώσεων ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανω Λεχωνίων σημειώνει ότι «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υποκαταστήματος Λάρισας του ΕΛΓΑ, η απώλεια της φετινής σοδειάς ανέρχεται στο ποσοστό της τάξης του 90%. Ωστόσο, πέρα από τις υποσχέσεις, που πήραμε από τη διοίκηση του Οργανισμού για έγκριση και καταβολή αποζημιώσεων, εξέλιξη δεν υπάρχει και ακόμη αναμένουμε. Βρισκόμαστε στο «περίμενε», ενώ έχουμε ήδη επωμιστεί όλα τα αυξημένα έξοδα για τις καλλιεργητικές φροντίδες, καθώς φέτος η χρονιά αναμενόταν καλή» τονίζει ο Γ. Τσακνάκης.

Γιώργος Τσακνάκης

“Πέρα από τις υποσχέσεις, που πήραμε από τη διοίκηση του Οργανισμού για έγκριση και καταβολή αποζημιώσεων, εξέλιξη δεν υπάρχει, ακόμη περιμένουμε…”

Στο μεταξύ, ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος ελλείψεων στην αγορά, καθώς δεν υπάρχουν προς διάθεση ελιές και ελαιόλαδο Πηλίου, με τη ζήτηση τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό να είναι έντονη.

«Η απώλεια της σοδειάς φέτος, καθώς το πρόβλημα με την ακαρπία απασχολεί σε πανελλαδικό επίπεδο και δεν παρατηρείται μόνο στο Πήλιο και τη Μαγνησία» αναφέρει ο ίδιος «οδήγησε σε αύξηση των τιμών στις ελιές και το ελαιόλαδο. Ζήτηση υπάρχει από τις αγορές, ωστόσο δεν υπάρχει σοδειά να διαθέσουμε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα προϊόντα Πηλίου, για όλα τα υπόλοιπα δεν γνωρίζουμε τι γίνεται. Η αγορά ζητεί ελιές Καλαμών και κονσερβοελιά Πηλίου, αλλά δεν υπάρχουν προς διάθεση, παρά μόνο ελάχιστα αποθέματα από πρόπερσι, τα τελευταία εκ των οποίων προωθούνται ήδη στις αγορές μέσω του Συνεταιρισμού μας. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει τελικά. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η διοίκηση του ΕΛΓΑ πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της, γιατί πλέον αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης εμείς και οι οικογένειές μας» καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανω Λεχωνίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου