ΤΟΠΙΚΑ

Εξαγωγή λαδιού στην Αμερική

εξαγωγή-λαδιού-στην-αμερική-3598

Ανοιγμα στην αγορά της Αμερικής επιχειρεί για πρώτη φορά η ΕΑΣ Πηλίου-Βορείων Σποράδων, που έκλεισε πρόσφατα συμφωνία για εξαγωγή 15 τόνων ελαιολάδου και ελαιών από το Πήλιο.

Η συνεργασία έκλεισε μεταξύ της ΕΑΣ Πηλίου-Βορείων Σποράδων και συνεργάτη της, πριν από μια εβδομάδα, που δραστηριοποιείται σε χώρες της Αμερικής, και προβλέπεται εξαγωγική δραστηριότητα για πέντε χρόνια, γεγονός που συνεπάγεται με διεύρυνση των δραστηριοτήτων της ΕΑΣ Πηλίου-Βορείων Σποράδων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Η συγκεκριμένη προσπάθεια γίνεται για πρώτη φορά από την ΕΑΣ Πηλίου-Βορείων Σποράδων προς χώρες της Αμερικής και ουσιαστικά θα αποτελεί ένα μεγάλο επιχειρηματικό βήμα για την Ενωση και την περιοχή.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου-Βορείων Σποράδων κ. Δημήτρης Σπανός τόνισε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Πριν μια εβδομάδα κλείστηκε συνεργασία για εξαγωγή λαδιού και ελαιών σε χώρες της Αμερικής. Για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια για προσέγγιση της αχανούς αμερικανικής αγοράς».

Κατά παράδοση, εδώ και πολλά χρόνια, πραγματοποιούνταν εξαγωγές από την ΕΑΣ Πηλίου-Βορείων Σποράδων προς την Ιταλία, την Τσεχία αλλά και Βαλκανικές χώρες.

Οπως τονίζει ο κ. Σπανός, παρουσιάστηκε μια μεγάλη ευκαιρία για να εξαχθούν για πρώτη φορά ελαιόλαδα Πηλίου στην αμερικανική αγορά, προσθέτοντας ότι «ήδη αυτή την στιγμή ταξιδεύουν προς Αμερική 15 τόνοι ελαιολάδου και ελαιών από το Πήλιο.

Μέσα από αυτή την κίνηση γίνεται το πρώτο άνοιγμα-δείγμα για τα προϊόντα μας. Οι τιμές που εξασφαλίστηκαν είναι αρκετά καλές για τους παραγωγούς και μέλημα μας είναι χρόνο με το χρόνο να μεγαλώνει ο αριθμός των εξαγωγών προς την Αμερική. Θεωρούμε ότι οι αγοραστές θα μείνουν ικανοποιημένοι από την ποιότητα των προϊόντων μας».

Κάλεσμα σε παραγωγούς για ενίσχυση της Ενωσης

Για να συνεχιστεί η εξαγωγική δραστηριότητα και στο μέλλον ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου-Βορείων Σποράδων προτρέπει τους παραγωγούς του Πηλίου να ενισχύουν την ένωση με τα προϊόντα τους.

«Οι παραγωγοί του Πηλίου δεν πρέπει να ξεχνάνε την ένωση, η οποία πουλάει τα προϊόντα για λογαριασμό των παραγωγών. Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες από την πλευρά της διοίκησης όμως πρέπει αντίστοιχες προσπάθειες να γίνουν και από τους παραγωγούς. Είναι στο χέρι των παραγωγών η εξωστρέφεια να γίνει πραγματικότητα. Αυτό είναι και το νόημα της ΕΑΣ Πηλίου», καταλήγει ο κ. Σπανός.

Το 2012 χαρακτηρίστηκε από τους παραγωγούς του Πηλίου μια από τις καλύτερες χρονιές σχετικά με την παραγωγή ελαιολάδου ενώ η παραγωγή βρώσιμης ελιάς χαρακτηρίζεται μέτρια, ωστόσο αναμένεται οι μαύρες ελιές να πιάσουν υψηλές τιμές.

Ο κ. Σπανός δήλωσε χαρακτηριστικά : ότι«η φετινή παραγωγή ήταν μεγάλη αλλά και ποιοτική, ωστόσο όλη η ποσότητα πήγε σε λάδι και όχι για βρώσιμες ελιές. Παράλληλα φέτος παρατηρήθηκαν αρκετοί Ελληνες, οι οποίοι πήγαν να μαζέψουν ελιές κάτι που δεν συνέβαινε παλιότερα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου