ΤΟΠΙΚΑ

Ομαλά η πρεμιέρα των πανελλαδικών

ομαλά-η-πρεμιέρα-των-πανελλαδικών-35806

Ομαλά, με τήρηση των μέτρων ασφαλείας και γενικώς βατά θέματα άνοιξε η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων στα 22 εξεταστικά κέντρα της Μαγνησίας. Η «φιλαναγνωσία» ήταν το θέμα στο οποίο κλήθηκαν να αναπτύξουν τις σκέψεις τους οι υποψήφιοι και φαίνεται ότι οι περισσότεροι δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερες δυσκολίες.

Η πρεμιέρα των πανελλαδικών έγινε φέτος σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς: υπό τη σκιά της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Στις αίθουσες εξετάσεων που επιλέχθηκαν με βάση τον καλό αερισμό τους προσήλθαν έως και 15 υποψήφιοι οι οποίοι κάθισαν σε απόσταση 1,5μέτρου ο ένας από τον άλλο. Οι επιτηρητές φορούσαν μάσκες, ενώ υπήρχαν αντισηπτικά για την απολύμανση των χεριών των εκπαιδευτικών αλλά και των υποψηφίων.

«Η διαδικασία κύλησε ομαλά στο σύνολο των 72 εξεταστικών κέντρων σε όλη τη Θεσσαλία. Αυτό οφείλεται στην άψογη προετοιμασία των εκπαιδευτικών και των Λυκειακών Επιτροπών Εξετάσεων αλλά και στη μοναδική για την ηλικία τους ωριμότητα που επέδειξαν οι υποψήφιοι», ανέφερε ο περιφερειακός επόπτης των πανελλαδικών εξετάσεων στη Θεσσαλία και διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

Ο ίδιος μάλιστα σε δηλώσεις του έξω από το 6ο Γενικό Λύκειο Βόλου που είναι ένα από τα 22 εξεταστικά κέντρα της Μαγνησίας, αναφέρθηκε και στην τήρηση των κανόνων υγιεινής που εγγυώνται την διεξαγωγή των πανελλαδικών με όρους ασφαλείας. «Τα Λύκεια ήταν τα πρώτα που ξεκίνησαν μαθήματα μετά την καραντίνα. Είχαν εδώ και καιρό εφαρμόσει τα μέτρα ασφαλείας και στα εξεταστικά κέντρα δόθηκαν έγκαιρα οδηγίες, έγινε ενημέρωση και παραλήφθηκαν όλα τα απαιτούμενα υλικά, όπως αντισηπτικά και μάσκες για την ασφαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων», τόνισε ο κ. Σαβελίδης.

Υψηλή συμμετοχή

Η συμμετοχή των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις ήταν υψηλή. Σε επίπεδο Θεσσαλίας προσήλθαν 5.143 υποψήφιοι στα 72 εξεταστικά κέντρα. Από αυτούς οι 4.670 (ποσοστό 92%) έδωσαν με το νέο σύστημα και 473 (ποσοστό 85%) εξετάστηκαν με το παλιό σύστημα.

Σύμφωνα με το μέλος της κεντρικής επιτροπής εξετάσεων Μαγνησίας, Παναγιώτη Μανδράκη, από το σύνολο των 1.353 υποψηφίων των ΓΕΛ με το νέο σύστημα προσήλθε προς εξέταση το 92% και από το σύνολο των 172 υποψηφίων με το παλιό σύστημα προσήλθε το 84% στα 22 εξεταστικά κέντρα του νομού.

«Τα εξεταστικά κέντρα είναι εφοδιασμένα με αντισηπτικά και οι επιτηρητές φοράνε μάσκα, τηρείται με σχολαστικότητα η απόσταση του 1,5μ. μεταξύ των υποψηφίων και σε κάθε αίθουσα οι μαθητές είναι λιγότεροι από 15. Βασικό κριτήριο επιλογής αιθουσών ήταν ο καλός φυσικός αερισμός. Υπάρχει πρόβλεψη για κλιματισμό αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε», ανέφερε ο κ. Μανδράκης.

Βατό το θέμα της έκθεσης

Κατά μέσο όρο οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκίνησαν στις 9 το πρωί, στο σύνολο των εξεταστικών κέντρων. Τα θέματα παραλήφθηκαν μέσω συστήματος VBI χωρίς να σημειωθούν προβλήματα.

Σύμφωνα με το μέλος της κεντρικής επιτροπής εξετάσεων Μαγνησίας, Ανδρέα Συκιώτη, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν έκθεση για τη φιλαναγνωσία, ένα σχετικά βατό ζήτημα.

Για τους υποψηφίους με το παλιό σύστημα τα υπόλοιπα προς εξέταση θέματα ακολούθησαν την πεπατημένη, ήταν εντός διδακτέας ύλης και θεωρείται ότι οι υποψήφιοι ανταποκρίθηκαν με ευκολία.

Ωστόσο οι υποψήφιοι με το νέο σύστημα δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά σε λογοτεχνικό κείμενο. «Οσοι έχουν τριβή με τη λογοτεχνία δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες δυσκολίες στο ποίημα του Πατρίκιου. Δυσκολίες εντοπίζονται στην περίληψη του κειμένου», δήλωσε ο κ. Συκιώτης.

Δεν έλειψαν περιστατικά άγχους

Ούτε και φέτος έλειψαν περιστατικά άγχους των υποψηφίων. Στο 6ο Γενικό Λύκειο Βόλου, σύμφωνα με τον διευθυντή Αριστείδη Παπαδογεωργάκη, υπήρξαν υποψήφιοι που παρουσίασαν αυξημένο άγχος. «Τους καθησυχάσαμε και η εξέτασή τους έγινε ομαλά. Γενικώς εφαρμόστηκαν όλα τα μέτρα και οι εξετάσεις κύλησαν ομαλά», σημείωσε ο κ. Παπαδογεωργάκης.

Εξω από τα εξεταστικά κέντρα το παρών έδωσαν πολλοί γονείς που με αγωνία περίμεναν τα παιδιά τους να τελειώσουν την εξέταση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου