ΤΟΠΙΚΑ

Η Αγία Μαρίνα Κισσού αναμένει ακόμη τη σωτήρια παρέμβαση

η-αγία-μαρίνα-κισσού-αναμένει-ακόμη-τη-357753

Εκκληση απευθύνει σε όλους τους φορείς ο ιερέας του ιστορικού ναού που καλύπτεται ακόμη από νάιλον

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται την τελευταία τετραετία οι εργασίες αποκατάστασης της στέγης και των οροφογραφιών της ιστορικής Αγίας Μαρίνας Κισσού. Οι προσπάθειες του προϊστάμενου του ναού πέφτουν στο κενό, λόγω της έλλειψης χρημάτων για την εκπόνηση συμπληρωματικής μελέτης. Στο μεταξύ, ο αντιαισθητικός μουσαμάς, που είχε τοποθετηθεί προσωρινά, προκειμένου να αποκόπτεται η ροή νερού στο εσωτερικό του ναού, τείνει να αποτελέσει μόνιμη κατάσταση, με απρόβλεπτες συνέπειες για το ίδιο το μνημείο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ιστορικός ναός, που δέχεται πολυάριθμους επισκέπτες, προσκυνητές αλλά και μελλόνυμφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βρίσκεται σε φάση αναμονής, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» που θα επιτρέψει τη σωτηρία του.

Η αγωνία του π. Μιχαήλ Μιχάλαρου, προϊστάμενου του ναού, είναι έκδηλη, καθώς

εκφράζονται φόβοι ότι επιβαρύνεται η κατάσταση της στέγης, διότι ο μουσαμάς δεν επιτρέπει στη στέγη να αερίζεται και κατά συνέπεια «τα ξύλα θα αρχίσουν να σαπίζουν, λόγω της υγρασίας» όπως αναφέρει ο ίδιος.

Η τοποθέτηση μουσαμά αποτέλεσε μια πρόχειρη λύση για να μη διέρχεται πλέον το νερό που προκάλεσε φθορά στις οροφογραφίες του ναού, αλλά στο μεταξύ, δεν υπάρχει εικόνα για την κατάσταση της οροφής.

Οι δύο παράλληλες μελέτες που εκπονήθηκαν με στόχο την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση της οροφής και των Αγιογραφιών, εγκρίθηκαν διαδοχικά από το ΥΠΠΟ και το ΚΑΣ, αλλά το έργο «πάγωσε» από τη στιγμή που ζητήθηκε επιπροσθέτως, συμπληρωματική μελέτη. Η εν λόγω μελέτη απαιτεί δαπάνη ύψους 15.000 ευρώ περίπου, τα οποία δεν καλύπτονται από τα έσοδα του ναού. «Πόσα χρήματα να προσφέρουν οι ενορίτες» διερωτάται ο π. Μιχαήλ, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι «οι κάτοικοι της περιοχής συνέδραμαν την προσπάθεια συγκέντρωσης του ποσού, το οποίο απαιτούνταν για την αγορά του πλαστικού, που κάλυψε εξωτερικά τη στέγη του ναού».

Στο σημείο αυτό, ο αρμόδιος ιερέας απευθύνει έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς, ζητώντας να επισπεύσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται, προκειμένου να σωθεί το μνημείο.

Η ιστορική εκκλησία και μία εκ των παλαιότερων της περιοχής μας, είναι τρίκλιτη βασιλική του 17ου αιώνα. Κτισμένη το 1650 μ.Χ. περίπου, όταν δηλαδή η Ελλάδα ήταν υπό Τουρκική κυριαρχία. Η χρονολογία ανέγερσης του ναού επιβεβαιώνεται και από τις εκπληκτικές αγιογραφίες που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στο Ιερό του Ναού.

Ο π. Μιχαήλ Μιχάλαρος αγωνιά για το ναό και κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αποφευχθεί κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο στο εγγύς ή απώτερο μέλλον. Ο ίδιος έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει το πρόβλημα, υπογραμμίζοντας το μέγεθος της καταστροφής που υφίστανται οι σπάνιες οροφογραφίες που κοσμούν το βόρειο και το νότιο κλίτος του ναού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «πρέπει να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοi φορείς και να κινητοποιηθούν, προκειμένου να σωθεί το μνημείο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου