ΤΟΠΙΚΑ

Με «σταυρωμένα χέρια» οι αγρότες για τις γεωτρήσεις

με-σταυρωμένα-χέρια-οι-αγρότες-για-τ-3584

Στη μέση μιας διαφωνίας μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας βρίσκονται οι αγρότες της Μαγνησίας σχετικά με το θέμα των γεωτρήσεων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Η πρώτη πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να κλείσουν οι γεωτρήσεις που βρίσκονται μεταξύ τους σε απόσταση 200 μέτρων και η δεύτερη πλευρά διαφωνεί για μια σειρά από λόγους, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει «παγώσει» η διαδικασία καταγραφής των γεωτρήσεων στη Θεσσαλία αλλά και να επικρατεί σύγχυση στους αγρότες αφού δεν ξέρουν τι ισχύει και πως πρέπει να κινηθούν.

Ειδικότερα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας προτείνει τη συνένωση των υδροληψιών που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι πολλές από τις γεωτρήσεις είναι αδειοδοτημένες με το καθεστώς που ίσχυε κατά το χρόνο εκτέλεσής τους.

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναφέρει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό αφού υπάρχουν πολλές περιοχές (Τύρναβος, Αμπελώνας, Λεχώνια και Αλμυρός), όπου λόγω του φρεατίου υδροφόρου ορίζοντα αλλά και λόγω των μικρών ιδιόκτητων εκτάσεων (συχνά σε πολυετείς καλλιέργειες) έχουν εκτελεστεί και αδειοδοτηθεί έργα υδροληψίας σε μικρές μεταξύ τους αποστάσεις.

Για αυτήν την κατάσταση η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκτιμάει ότι στην παρούσα περίοδο δεν μπορεί να προταθεί και να πραγματοποιηθεί η κοινή χρήση κοντινών γεωτρήσεων. Συγκεκριμένα σήμερα στη Θεσσαλία υπάρχουν περίπου 2 χιλιάδες αβαθείς-μικρού βάθους γεωτρήσεις, που εξυπηρετούν μικρές καλλιέργειες και οι οποίες δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν μεγαλύτερες εκτάσεις.

Επίσης επισημαίνεται ότι ο όρος «κοντινές γεωτρήσεις» θα πρέπει να σχετίζεται με τα υδρογεωλογικά και πιεζομετρικά δεδομένα κάθε υδρογεωλογικής λεκάνης-υπολεκάνης.

Η σύγχυση σχετικά με τις γεωτρήσεις πραγματοποιήθηκε με αφορμή την καταγραφή των υφιστάμενων υδροληψιών προκειμένου να ληφθούν υπόψη στα επικείμενα Σχέδια Διαχείρισης Υδατικών Πόρων.

Απροθυμία πολιτών να δηλώσουν τις γεωτρήσεις

Στο μεταξύ παρατηρείται και ένα ποσοστό πολιτών που δείχνουν απροθυμία να προσέλθουν προσέλθουν στις υπηρεσίες των περιφερειών και να δηλώσουν τις γεωτρήσεις τους. Πολλοί αγρότες φοβούνται μελλοντικά πρόστιμα που μπορεί να τους επιβληθούν και γι’ αυτό ακολουθούν την παραπάνω τακτική.

Ωστόσο όπως επισημαίνεται από τις αρμόδιους η καταγραφή των πηγών υδροληψίας θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στα οποία θα βασιστούν τα σχέδια διαχείρισης που καταρτίζονται για κάθε περιοχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου