ΤΟΠΙΚΑ

Ελπίδα διεξόδου από τον εθισμό δίνουν οι Ανώνυμες Οικογένειες Βόλου

ελπίδα-διεξόδου-από-τον-εθισμό-δίνουν-355599

Παράθυρο ελπίδας ανοίγει η ομάδα Ανώνυμων Οικογενειών Βόλου σε όσους νιώθουν ανήμποροι να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τα προβλήματα, που προκαλεί ο εφιάλτης της εξάρτησης συγγενών και φίλων τους από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ. Συμμετέχοντας στην ομάδα, ανακαλύπτουν ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να τους βοηθήσουν, έχοντας αντιμετωπίσει επιτυχώς παρόμοιες καταστάσεις. Οι Ανώνυμες Οικογένειες, παρόλο που έχουν ξεκινήσει τη δράση τους στην πόλη μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχουν καταφέρει να βοηθήσουν πολλούς να ξεπεράσουν τα προβλήματα που έχουν αποκτήσει λόγω του εθισμού των οικείων τους.

«Το πρόβλημα των ναρκωτικών και του αλκοολισμού στο νομό Μαγνησίας είναι τεράστιο, ενώ οι τοπικές δομές δεν αρκούν για να το καλύψουν σε όλες τις διαστάσεις του. Γι’ αυτό το λόγο, η ομάδα Ανώνυμων Οικογενειών Βόλου, μέσα από την εθελοντική δράση της, βάζει ένα λιθαράκι στην αντιμετώπιση του προβλήματος, υποστηρίζοντας ψυχολογικά και συμβουλευτικά όσους απευθύνονται σε αυτή», αποκαλύπτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με μεγάλη ικανοποίηση η εθελόντρια της ομάδας, Μαρία Σ., που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Η ίδια τονίζει ότι συγγενείς και φίλοι εξαρτημένων ατόμων είναι και οι ίδιοι «συνεξαρτημένοι», αφού υποφέρουν εξαιτίας των προβλημάτων που προκαλεί στην οικογένεια η καταστροφική συμπεριφορά του εξαρτώμενου ατόμου. Ιδιαίτερα στις κλειστές κοινωνίες της επαρχίας, η μάστιγα της εξάρτησης αποτελεί ακόμη ταμπού και συγκαλύπτεται. Μέσα από την ανωνυμία, τα άτομα ενθαρρύνονται να μιλήσουν στην ομάδα και να βγουν από το αδιέξοδο.

Σύμφωνα με το καταστατικό των Ανώνυμων Οικογενειών, κύριος στόχος είναι να βοηθούν τις οικογένειες και τους φίλους εξαρτημένων ατόμων, ώστε να ξεπεράσουν ένα υπάρχον, πιθανό ή προηγούμενο πρόβλημα ναρκωτικών και αλκοολισμού. Παρέχουν αμοιβαία υποστήριξη και προσφέρουν ένα χώρο έκφρασης, όπου οι εμπειρίες και οι ανησυχίες μπορούν να μοιραστούν.

«Τα άτομα που απευθύνονται σε εμάς βρίσκονται σε απόγνωση και δεν γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του εθισμού, που διαταράσσει τη ζωή τους. Στην ομάδα τα μέλη μαθαίνουν να συμφιλιώνονται με αυτό, να το συνειδητοποιήσουν σε όλο το μέγεθός του και έπειτα να το αντιμετωπίσουν δίχως το φόβο της άγνοιας. Η παρακολούθηση των συνεδριάσεων της ομάδας βοηθά τα μέλη να θεσπίσουν μια ειλικρινή και συνεπή προσέγγιση προς τον εξαρτημένο», αναλύει η Μαρία Σ.

Στις συναντήσεις ακούγονται εμπειρίες μελών της ομάδας που έχουν έρθει αντιμέτωποι με το πρόβλημα του εθισμού και έχουν καταφέρει να τα ξεπεράσουν, με αυτό το βιωματικό τρόπο ενθαρρύνουν τους παριστάμενους να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα συμβουλευτικής υποστήριξης. Πολλοί είναι εκείνοι που, ακολουθώντας τις οδηγίες της ομάδας, έχουν καταφέρει να εντάξουν εθισμένα άτομα σε κέντρα απεξάρτησης και να τους ανοίξουν το σωτήριο δρόμο της ανάρρωσης. Παράλληλα, τα μέλη μαθαίνουν πώς να στηρίζουν ψυχολογικά τα απεξαρτημένα άτομα ώστε να τα κρατήσουν καθαρά στο μέλλον.

Οι συναντήσεις της ομάδας πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη 7-9 μ.μ. στο Κοινωνικό Κέντρο Δήμου Βόλου της Νέας Δημητριάδας (Αγ. Δημητρίου & Πολιορκητού). Τηλέφωνο επικοινωνίας 6972011167.

Σημειώνεται ότι η παρακολούθηση και η συμμετοχή στις συναντήσεις είναι ελεύθερη για όλους τους ενήλικες πολίτες, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου