ΤΟΠΙΚΑ

Εμφανίστηκε με μελανιασμένο μάγουλο η καθηγήτρια που «έφαγε» νεράντζι

εμφανίστηκε-με-μελανιασμένο-μάγουλο-354377

«Συγγνώμη» τής ζήτησαν οι μαθητές – Στο σχολικό συμβούλιο για τον νεραντζοπόλεμο αναγνώρισαν ότι είναι λάθος και υποσχέθηκαν να τον σταματήσουν

Με μελανιασμένο το μάγουλο και το σαγόνι, όπου δέχθηκε την ώρα του μαθήματος χτύπημα από «αδέσποτο» νεράντζι που εκτόξευσαν μαθητές του συστεγαζόμενου σχολείου που εκείνη την ώρα είχαν διάλειμμα, εμφανίστηκε χθες στο σχολικό συμβούλιο η καθηγήτρια θύμα του νεραντζοπόλεμου μεταξύ των μαθητών του 7ου Γενικού Λυκείου και του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου. Το ατύχημα φαίνεται να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για το… έθιμο του νεραντζοπόλεμου, που τηρείται τέσσερα χρόνια στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα.

Το περιστατικό με τον τραυματισμό της καθηγήτριας σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη και φαίνεται να σηματοδότησε την αρχή του τέλους του νεραντζοπόλεμου, καθώς οι μαθητές αντιλήφθηκαν τους κινδύνους που ενέχει το περίεργο έθιμό τους. Πέρυσι μαθητής είχε τραυματιστεί στο νεφρό, με αποτέλεσμα οι γονείς του να διαμαρτυρηθούν εντόνως στις διευθύνσεις των δύο σχολείων.

Ο νεραντζοπόλεμος στο σχολικό συγκρότημα των 7ου Γενικού Λυκείου – 3ου Επαγγελματικού Λυκείου Βόλου καλά κρατεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια… Φαίνεται να ξεκίνησε το πλαίσιο κατάληψης, έχει πάρει διαστάσεις και την περασμένη εβδομάδα κατέληξε σε τραυματισμό.

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, μαθητές των δύο σχολείων επιδίδονται σε έναν ιδιότυπο «πόλεμο». Κατά την είσοδό τους στο σχολείο εισέρχονται με… πολεμοφόδια νεράντζια που πέφτουν από τα δέντρα και στα διαλείμματα ανταλλάσσουν… πυρά.

Οι σύλλογοι διδασκόντων των δύο σχολείων έχουν κατ’ επανάληψη επιχειρήσει να σταματήσουν τις «εχθροπραξίες» χωρίς αποτέλεσμα.

Τα διαλείμματα στα δύο σχολεία διαφέρουν και δεν μπορούν να «συναντηθούν» οι συγκρουόμενες πλευρές. Οι εφημερίες των καθηγητών στα διαλείμματα κάθε σχολείου έχουν αυξηθεί ώστε να αποτρέπονται οι μαθητές, μέχρι και αίθουσες διδασκαλίας έχουν αλλάξει για να μην φθάνουν τα νεράντζια μέσα στις τάξεις την ώρα του μαθήματος.

Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο νεραντζοπόλεμος συνεχίζεται με τους μαθητές του ενός σχολείου να πετούν όταν βρίσκονται σε διάλειμμα νεράντζια στους μαθητές του άλλου σχολείου που κάνουν μάθημα και το αντίστροφο.

Χθες, στο σχολικό συμβούλιο εκτός από εκπαιδευτικούς και μαθητές των δύο σχολείων, το «παρών» έδωσαν γονείς, αλλά και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκρ. Σαβελίδης.

Οι μαθητές αρχικά φρόντισαν να ζητήσουν «συγγνώμη» από την καθηγήτρια που δέχθηκε χτύπημα με νεράντζι και ανέλαβαν την ευθύνη ενημέρωσης των συμμαθητών τους για να λάβει τέλος το περίεργο, όσο και επικίνδυνο έθιμο.

Γονείς πρότειναν μέχρι και… φράχτης να χωρίσει την αυλή στα δύο για να μην έρχονται σε επαφή οι μαθητές των δύο σχολείων, ωστόσο απορρίφθηκε.

Οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν αυξημένες εφημερίες και μαθήματα σε αίθουσες που δεν είναι… προσβάσιμες από άλλους μαθητές που βρίσκονται σε διάλειμμα, ενώ θα φροντίσουν να μιλήσουν στους μαθητές τους την ώρα των μαθημάτων και να τους πείσουν να σταματήσουν το νεραντζοπόλεμο.

Βοήθεια θα ζητηθεί και από τον Δήμο Βόλου προκειμένου να… απομακρύνει νεράντζια και ρόδια από τα δέντρα ώστε οι μαθητές να μην μπορούν να βρουν «πολεμοφόδια».

«Αυτά δεν είναι καμώματα μαθητών λυκείων τους οποίους καμαρώνουμε στις εφημερίδες για τις επιδόσεις τους. Δεν ταιριάζουν στο επίπεδό σας», είπε απευθυνόμενος προς τους μαθητές ο κ. Σαβελίδης, ο οποίος ανέθεσε από κοινού στα δύο σχολεία να ετοιμάσουν την κεντρική εκδήλωση της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας για την 17η Νοέμβρη. Επίσης αποφασίστηκαν κοινές αθλητικές δράσεις και προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που θα φέρουν τους μαθητές στο ίδιο «στρατόπεδο».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου