ΤΟΠΙΚΑ

Πρεμιέρα σύντομα και στον Βόλο του Κέντρου Ενημέρωσης Δανειοληπτών

πρεμιέρα-σύντομα-και-στον-βόλο-του-κέν-352242

Θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (Κ.Ε.Υ.Δ) στη Μαγνησία, που ορίστηκε να εδρεύσει στον Βόλο. Ο νέος θεσμός στην υπηρεσία των δανειοληπτών, θα λειτουργήσει ταυτόχρονα σε συνολικά τριάντα σημεία σε όλη τη χώρα. Ως δομή υπάγεται στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) που ιδρύθηκε για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους πολίτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Αυτό που εκκρεμεί για την έναρξη λειτουργίας στον Βόλο είναι ο χώρος στον οποίο θα στεγαστεί, ενώ θα στελεχώνονται με επιστημονικό προσωπικό, δικηγόρους και οικονομολόγους, και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ώστε να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Στο Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών μπορούν να απευθύνονται άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (προβλήματα υγείας, ΑΜΕΑ οικονομικά αδύναμοι), άνεργοι, αγρότες και εργάτες, μισθωτοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικροέμποροι και μικροεπιχειρηματίες.

Αποστολή του Κέντρου θα είναι να ενημερώνει σφαιρικά και αναλυτικά για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις υπερχρεωμένων πολιτών και επιχειρήσεων που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την προφανή αδυναμία της εξυπηρέτησης των χρεών τους. Επίσης θα μπορεί να παρέχει συμβουλές και οδηγίες για διαδικασίες σχετικές με την προστασία της πρώτης κατοικίας, και γενικότερα τις πρόνοιες που περιλαμβάνει ο νόμος για το σύνολο των χρεών των ευάλωτων -και μη- κοινωνικών ομάδων, καθώς και την εξωδικαστική ρύθμιση δανείων, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.

Οι προτάσεις που θα παρουσιάζει το Κέντρο για τη ρύθμιση δανείων λαμβάνουν υπόψη τα εισοδήματα των οφειλετών και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποφασίζει γενναίες ρυθμίσεις χρεών προς τράπεζες, άλλους ιδιώτες, δημόσιο ή ασφαλιστικά ταμεία, ή να παρεμβαίνει στην εξέλιξη δικαστικών ενεργειών όπως οι πλειστηριασμοί. Ωστόσο, για όλα αυτά τα θέματα θα μπορεί να παρέχει εξειδικευμένη ενημέρωση και συμβουλευτική υποστήριξη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις συνεκτιμώντας τα ενδεχόμενα, καθώς για όλα τα παραπάνω ζητήματα υπάρχουν λύσεις.

Τέλος, προβλέπεται να παρεμβαίνει με εξειδικευμένη συμβουλευτική στους οφειλέτες που υπάγονται στον Κώδικα Δεοντολογίας για την Εξωδικαστική Επίλυση Διαφοράς, αλλά και να πληροφορεί στοχεύοντας στην έγκαιρη παρέμβαση, άτομα ευάλωτα στην υπερχρέωση λόγω οικονομικών παραγόντων όσο και άτομα που αντιμετωπίζουν ξαφνικές δυσχέρειες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου