ΤΟΠΙΚΑ

Διεθνές εκπαιδευτικό άνοιγμα

διεθνές-εκπαιδευτικό-άνοιγμα-351904

Aντιπροσωπεία καθηγητών και μαθητών από τη Γαλλία, την Κροατία, την Πολωνία και τη Ρουμανία υποδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα το Γυμνάσιο Αγριάς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+/KA229 με τίτλο «Mer en Vue» (Θάλασσα στον Ορίζοντα). Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι αφενός η διεύρυνση των γνώσεων για το θαλάσσιο περιβάλλον και αφετέρου η ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας και βιώσιμης διαχείρισης του θαλάσσιου πλούτου.

Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους για τα θαλάσσια είδη που απειλούνται με εξαφάνιση στη Μεσόγειο, την Αδριατική και τη Βαλτική Θάλασσα καθώς και στον Ατλαντικό Ωκεανό. Συνειδητοποίησαν πως οι παράγοντες που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των ειδών είναι κοινοί σε όλες τις χώρες: υπεραλίευση, ρύπανση και γενικότερα υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Δημιούργησαν επίσης μικρά «έργα τέχνης» με υλικό που συνέλλεξαν από τις παραλίες της Αφήσσου και της Αγριάς. Με τη συμβολή του καθηγητή Καλλιτεχνικών κ. Ανδρέου, ζωγράφισαν αφίσες με θαλάσσια είδη χρησιμοποιώντας την Ασιατική τεχνική Mandala.

Εξάλλου στο πλαίσιο της διακρατικής συνάντησης εκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέφθηκαν το χωριό Αχίλλειο και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Θαλάσσης της περιοχής. Πραγματοποιήθηκε επίσης εκδρομή στο παραδοσιακό χωριό των Μηλεών και επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη και τον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών.

Την τελευταία ημέρα επισκέφθηκαν το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Μαγνησίας. Εκεί πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από τους υπευθύνους του ΕΚΦΕ κ.κ. Σπανό και Γουρλά με θέμα τους παράγοντες που επηρεάζουν την κυκλοφορία του νερού στους ωκεανούς (θαλάσσια ρεύματα) και πως αυτήν καθορίζει τις κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό covid-19. Για λόγους ασφάλειας άλλωστε οι μαθητές του εξωτερικού δεν φιλοξενήθηκαν, αλλά έμειναν σε ξενοδοχείο της ευρύτερης περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου