ΤΟΠΙΚΑ

Χάνονται τζίροι στην εστίαση

χάνονται-τζίροι-στην-εστίαση-349921

Απώλεια τζίρων καταγράφει ο κλάδος της εστίασης στη Μαγνησία, ακόμη και στο κέντρο του Βόλου, παρ’ όλο που τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί για τους πλήρως εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό. «Υπάρχει κλίμα φόβου και όπως εκτιμάται η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι τις γιορτές», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αναψυκτηρίων, Καφετεριών, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, παρά τη λειτουργία και των εσωτερικών χώρων στην εστίαση για τους πλήρως εμβολιασμένος και όσους έχουν νοσήσει, κίνηση στα καταστήματα υπάρχει μόνο τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα. «Δεν υπάρχει ψυχολογία. Ο κόσμος, κυρίως οι μεγαλύτερης ηλικίας, φοβούνται να βγουν έξω και αποφεύγουν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους καταστημάτων, παρά την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων από τις επιχειρήσεις. Οι περισσότεροι μένουν σπίτι και παραγγέλνουν, όπως φαίνεται από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν delivery. Η διασκέδαση περιορίζεται σε ένα τριήμερο», σημειώνει.

Οπως εξηγεί ο ίδιος, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, που έχει κατατάξει τη Μαγνησία στο κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη, προκαλεί φόβο στους θαμώνες. «Με αυτόν τον φόβο θα πάμε μέχρι τις γιορτές», εκτιμά και προσθέτει ότι η κατάσταση στους εσωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων εστίασης αναμένεται να επιδεινωθεί με την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. «Ακόμη ο καιρός κρατά και δουλεύουν οι εξωτερικοί χώροι. Το αμέσως επόμενο διάστημα, δεν τολμούμε να σκεφτούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση. Χάνονται τζίροι από την εστίαση και μάλιστα μετά από 18 μήνες με μαγαζιά κλειστά ή που υπολειτουργούν», λέει ο πρόεδρος της εστίασης στη Μαγνησία.

Ο κ. Στεφάνου επισημαίνει ότι εξομάλυνση της κατάστασης αναμένεται προς τα τέλη του έτους, μέχρι τότε όμως, η επιβίωση των επιχειρήσεων, αποτελεί στοίχημα. «Ακόμη περιμένουμε μέτρα στήριξης. Με εξαίρεση ένα ποσοστό 5% επιχειρήσεων που πήραν μεγάλες επιστρεπτέες προκαταβολές, η πλειονότητα καλείται να ανταπεξέλθει με 500 ευρώ που έλαβε τον περασμένο Μάρτιο και 1.000 ευρώ που έλαβε τον περασμένο Μάιο. Απαιτούνται μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που δεν έχουν αποζημιωθεί για τις μεγάλες απώλειες που είχαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού», τονίζει.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου