ΤΟΠΙΚΑ

Παρέλαση μετά από δύο χρόνια

παρέλαση-μετά-από-δύο-χρόνια-349560

Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια αναγκαστικής, λόγω κορονοϊού, «ανάπαυσης», μαθητές στη Μαγνησία, τόσο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας, όσο και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ετοιμάζονται να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες του ’40 και να κρατήσουν με υπερηφάνεια την ελληνική σημαία. Οι πρόβες στα σχολεία για την καθιερωμένη παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου είναι εντατικές στα προαύλια, μολονότι υπάρχει προβληματισμός με αφορμή τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα.

Η τελευταία παρέλαση που έγινε στον Βόλο ήταν τον Οκτώβριο του 2019. Η πανδημία του κορονοϊού ανέστειλε τις παρελάσεις της επόμενης διετίας, τόσο για την 25η Μαρτίου όσο και για την 28η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο φυσικής αγωγής της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας και αρμόδιο για την οργάνωση και διεξαγωγή της πολιτικής παρέλασης στον Βόλο, Σταμάτη Μπένη, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που παραλήφθηκε την περασμένη εβδομάδα, η παρέλαση θα γίνει φέτος κανονικά. Μάλιστα, ήδη η Δ.Δ.Ε. έχει κοινοποιήσει από την περασμένη Δευτέρα, σχετική απόφασή της στα σχολεία και στους συλλόγους που συμμετέχουν.

Συνολικά, στην παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου αναμένεται να συμμετάσχουν περί τους 3.500 μαθητές και μέλη πολιτιστικών συλλόγων και ενώσεων. Συγκεκριμένα, θα συμμετέχουν μαθητές 25 δημοτικών σχολείων, 18 γυμνασίων και λυκείων, για τη συμμετοχή τους διαβεβαίωσαν πρόσκοποι και οδηγοί αλλά και μέλη του Ερυθρού Σταυρού.

Ωστόσο, μονοψήφιος αριθμός πολιτιστικών συλλόγων και ενώσεων από το σύνολο των 25 έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στην παρέλαση, γεγονός που μεταφράζεται ως προβληματισμός εξαιτίας της πανδημίας.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι συμμετοχές αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν. «Αναμένουμε οδηγίες από το Υπουργείο Εσωτερικών», σχολίασε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος.

«Οι μαθητές μας θα παρελάσουν με μάσκες ή χωρίς, είναι ένα βασικό ερώτημα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλα θα διεξαχθούν άψογα», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Χαράλαμπος Σταχτέας.

Σημειώνεται ότι την παραμονή της παρέλασης, θα γίνει στις 11 το πρωί, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων, στην παραλία της πόλης από τους σημαιοφόρους των σχολείων.

Προβληματισμός λόγω αύξησης κρουσμάτων

Ο προβληματισμός για την ασφαλή διεξαγωγή της παρέλασης εντείνεται με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία.

Μπορεί σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας ο αριθμός των νοσούντων μαθητών να ήταν χθες μόλις 7, σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας τα κρούσματα είναι αυξημένα. Χθες εντοπίστηκαν 34 νέα κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές σε 23 τμήματα, ενώ προχθές και τη Δευτέρα, ο αριθμός των θετικών μαθητών ήταν στους 29 και την περασμένη εβδομάδα, ο μέσος όρος των μολύνσεων ήταν 21 με 23 μαθητές.

«Υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στα σχολεία που μας προβληματίζει. Ωστόσο διατηρούμε την ψυχραιμία μας, καθώς δεν πρόκειται για μαζικούς αριθμούς κρουσμάτων στα σχολεία. Ερμηνεύουμε τα κρούσματα ως εισαγόμενα από την κοινότητα. Θέλουμε να παρακαλέσουμε, όπως καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για την απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων μέσα στα σχολεία, το αντίστοιχο να γίνεται και εκτός σχολείων ώστε να έχουμε κατά το δυνατό λιγότερα εισαγόμενα κρούσματα», σχολίασε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας, Χαράλαμπος Σταχτέας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου