ΤΟΠΙΚΑ

Στο «Χαμόγελο» για βοήθεια

στο-χαμόγελο-για-βοήθεια-346464

Εκκληση για συγκέντρωση τροφίμων και σχολικών απευθύνει το «Χαμόγελο του Παιδιού» προκειμένου να βοηθηθούν δεκάδες παιδιά που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, ενώ παράλληλα καταγράφηκαν 3.117 τηλεφωνικές καταγγελίες, με αρκετά παιδιά να ζητούν βοήθεια. Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί το πρώτο εξάμηνο του 2017 στην περιοχή μας και την ευρύτερη Θεσσαλία, τα οποία αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γρηγόρης Λιογγαρίδης, συντονιστής του «Χαμόγελου του Παιδιού» στη Θεσσαλία, αναφέρει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 η ευρωπαϊκή γραμμή υποστήριξης για παιδιά (11611), δέχτηκε 3.117 κλήσεις, παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής για θέματα ανηλίκων.

Επίσης η εθνική γραμμή ΣΟΣ για παιδιά (1056) δέχτηκε 123.113 τηλεφωνικές κλήσεις, το αντίστοιχο διάστημα, το 35% των οποίων αφορά σε καταγγελίες για παιδιά που διέτρεχαν κίνδυνο.

Η γραμμή ΣΟΣ δέχτηκε 375 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης που αφορούσαν στο σύνολό τους 705 παιδιά. Το μεγαλύτερο ποσοστό πάνω από 40% είναι παιδιά ηλικίας από 0 έως 6 ετών, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τηλεφωνούν παιδιά ηλικίας 7, 8, 9 ετών, τα οποία είναι ενήμερα για τη γραμμή. «Έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις τα παιδιά να τηλεφωνούν, είτε επειδή θέλουν να μοιραστούν με κάποιον μια τέτοια πληροφορία, είτε για τον εαυτό τους πολλές φορές είτε για κάποιο δικό τους άνθρωπο, κάποιο δικό τους φίλο», επισημαίνει ο ίδιος.

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 υποβλήθηκαν 78 αιτήματα για φιλοξενία 126 παιδιών που βρίσκονταν σε κίνδυνο. «Σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές αντιμετωπίζουμε τέτοια περιστατικά και συμβάλλουμε κι εμείς ώστε αυτά τα παιδιά να βρουν τη φροντίδα που χρειάζονται και φυσικά να είναι ασφαλή», τονίζει ο συντονιστής της δράσης στη Θεσσαλία.

Σε τοπικό επίπεδο, οι υπεύθυνοι του «Χαμόγελου» διαχειρίστηκαν για το ίδιο διάστημα 12 καταγγελίες που αφορούσαν 27 παιδιά, και από αυτές, οι 7 καταγγελίες αφορούσαν την περιοχή της Μαγνησίας.

Αγκαλιά για 500 άπορα παιδιά

Παράλληλα, υποβάλλονται πολλά αιτήματα φιλοξενίας παιδιών που προέρχονται από οικογένειες που δεν μπορούν να τα θρέψουν. «Αυτά είναι παιδιά-θύματα φτώχειας, είναι παιδιά που δεν κινδυνεύουν από το οικογενειακό τους περιβάλλον, αλλά οι γονείς τους δεν έχουν να τους προσφέρουν αυτά τα οποία χρειάζονται για τη διαβίωσή τους» υπογραμμίζει ο κ. Λιογγαρίδης, ο οποίος προσθέτει ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2017 στηρίξαμε 502 άπορα παιδιά στη Θεσσαλία».

Παράλληλα καταγράφηκαν 114 αιτήματα στήριξης για παιδιά με ιατρικά προβλήματα και αιτήματα από τη Θεσσαλία, τα οποία αφορούν φαρμακευτική αγωγή, ιατρική επίσκεψη, θεραπεία ή αποκατάσταση.

Στο μεταξύ, τα αιτήματα για βοήθεια αυξάνονται διαρκώς, ενώ αδειάζουν οι αποθήκες των κέντρων στήριξης. «Υπάρχει τεράστια έλλειψη τροφίμων και στο Κέντρο Στήριξης Οικογένειας Θεσσαλίας, τα οποία είναι αναγκαία για τις οικογένειες που στηρίζουμε κάθε μήνα» υπογραμμίζει ο κ. Λιογγαρίδης.

Το τηλέφωνο 2410 560900 είναι στη διάθεση όσων επιθυμούν να στηρίξουν ένα έργο ζωής, που έχει ως στόχο να χαρίσει χαμόγελο κι ελπίδα, φροντίδα και ασφάλεια, εκεί όπου περισσεύει η δυστυχία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου