ΤΟΠΙΚΑ

Πιλοτικό πρόγραμμα για την κάμπια στη Γορίτσα

πιλοτικό-πρόγραμμα-για-την-κάμπια-στη-345226

Μικρότερο το πρόβλημα φέτος στο αστικό πράσινο του Βόλου, όπως τονίστηκε σε ημερίδα στο Δημαρχείο

Ηταν τις πρώτες ημέρες του περασμένου Μαρτίου, όταν ένα ολόκληρο σχολείο παρέλυε από… φαγούρα. Συνολικά 100 μαθητές εκ των οποίων οι τέσσερις είχαν διακομιστεί στο Νοσοκομείο, παρουσίασαν αλλεργικά συμπτώματα μετά από επίσκεψη στο Ελικοδρόμιο της Ν. Ιωνίας. Η κάμπια του πεύκου καταδείχθηκε ως «ένοχος» της ομαδικής αλλεργίας που «χτύπησε» τους μαθητές και σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές του νομού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φέτος στο Βόλο εντοπίζονται λιγότερες κάμπιες, παρατήρησε ο καθηγητής εντομολογία στο τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Χρήστος Αθανασίου στο πλαίσιο ημερίδας για την κάμπια του πεύκου που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στο Δημαρχείο Βόλου, από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στο Βόλο εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα καταπολέμησης της κάμπιας του πεύκου, που δεν απειλεί μόνο το αστικό πράσινο αλλά και την υγεία των δημοτών και ήδη το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου η βόλτα στα πάρκα στην πόλη δεν είναι πάντα ασφαλής. «Υπάρχουν αλλεργιογόνα, κάποιες ουσίες που προκαλούν δερματίτιδες, επιπεφυκίτιδες και αναπνευστικά προβλήματα. Είδατε τι έγινε το χειμώνα στα σχολεία που έχουν κοντά πεύκα. Είδαμε παιδιά με σπυράκια, δύσπνοια και άλλα συμπτώματα αλλεργικά που κατά τεκμήριο αποδίδονται στην κάμπια του πεύκου», είπε χαρακτηριστικά.

Οπως επεσήμανε ο κ. Αθανασίου, στο Βόλο βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κάμπιας του πεύκου με φιλικές προς το περιβάλλον, τον άνθρωπο και τα ζώα μεθόδων. «Δεν χρησιμοποιούνται ούτε χημικά, ούτε τοξικές ουσίες», επεσήμανε.

Αυτή την περίοδο η εφαρμογή των καινοτόμων μεθόδων γίνεται στην περιοχή της Γορίτσας. «Συνεργάτες του εργαστηρίου μας χρησιμοποιούν φερομόνες για να πιάσουν τα έντομα. Γίνεται πιλοτικά στη Γορίτσα μπορεί όμως σε συνεργασία με το Δήμο να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. Η μέθοδος είναι εφαρμόσιμη και αποτελεσματική. Στο Πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου για παράδειγμα όπου υπάρχουν 50 – 60 πεύκα, μπορούμε μέσα σε δύο ώρες να καθαρίσουμε την κάμπια χωρίς σταγόνα χημικού», υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου.

«Είναι πραγματικά ενθαρρυντική η διαπίστωση ότι μπορεί με συστηματικό έλεγχο και διαχείριση να μειώσουμε το πρόβλημα της κάμπιας του πεύκου, ου προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην υγεία των δημοτών μας αλλά και στα ίδια τα πεύκα, τόσο μέσα στην πόλη όσο και στο λόφο της Γορίτσας. Αυτή τη χρονιά συνεργαστήκαμε με τον καθηγητή του Π.Θ., Χρήστο Αθανασίου, ο οποίος μας μετέφερε τις γνώσεις του για την αντιμετώπιση του προβλήματος που υπήρχε στο Δήμο μας.

Με την καθοδήγηση αυτή, οι υπάλληλοι του δήμου με υπευθυνότητα, συνέπεια, επαγγελματισμό και επιμονή, κατέγραψαν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις, μελέτησαν τις ιδιαιτερότητες των θεμάτων και την πολυπλοκότητα των περιπτώσεων, τα οποία το δημοτικό μας σύστημα καλείται καθημερινά να διαχειριστεί και με πολύ δουλειά, συστηματική και συνεχή παρακολούθηση έχουμε καταφέρει μαζί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να επιλύσουμε για τη χρονιά αυτή το πρόβλημα της κάμπιας του πεύκου», ανέφερε εξάλλου από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Πρασίνου Βόλου, Μίνα Καλογήρου.

Αφανίζονται φοίνικες

Στην ημερίδα τέθηκε και το πρόβλημα με το κόκκινο σκαθάρι που προσβάλλει τους φοίνικες.

«Τα τελευταία χρόνια αφανίζονται οι φοίνικες και πολύ φοβάμαι ότι το ίδιο φαινόμενο απειλεί και τους φοίνικες στην παραλία του Βόλου», ανέφερε ο κ. Αθανασίου, υπογραμμίζοντας ότι το κόκκινο σκαθάρι είναι αυτό που ευθύνεται για την καταστροφή των συγκεκριμένων δέντρων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου