ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας ~ Από τον πρώην Οργανισμό Εργατική Κατοικίας

χωρίς-τίτλους-ιδιοκτησίας-από-τον-πρώ-34453

Ιδιοκτήτες εργατικών κατοικιών στη Μαγνησία περιμένουν παραχωρητήρια εδώ και μία 10ετία

Πληρώνουν αλλά σπίτια στην κατοχή τους δεν έχουν. Χωρίς οριστικά παραχωρητήρια δεκάδες ιδιοκτήτες εργατικών κατοικιών του ΟΕΚ στο Βόλο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η έκδοση των οριστικών παραχωρητηρίων οικισμών αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για πολλούς Βολιώτες εργαζόμενους που διαμένουν σε εργατικές κατοικίες.

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται οφείλονται κυρίως στην πολυπλοκότητα των διαδικασιών αλλά και στο γεγονός ότι ανακύπτουν και πρακτικά προβλήματα καθώς στην περιφέρεια Θεσσαλίας δεν υπάρχει καν γραφείο αποκλειστικής ενασχόλησης με τις εκκρεμότητες του ΟΕΚ.

Οι υπάλληλοι που μεταφέρθηκαν στον ΟΑΕΔ ασχολούνται με θέματα του ΟΑΕΔ και εκ παραλλήλου με τις εκκρεμότητες του ΟΕΚ με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί προβλήματα αλλά και να επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες με έναν επιπλέον «βραχνά» αφού ουσιαστικά φαίνονται «ιδιοκτήτες» χωρίς να είναι αφού δεν έχουν κανένα χαρτί στα χέρια τους που να το πιστοποιεί αυτό.

Τα σπίτια έχουν μεν κοστολογηθεί, δεν έχουν όμως εκδοθεί οι τελικοί τίτλοι ιδιοκτησίες στους δικαιούχους, οι οποίοι μπορεί και να έχουν πληρώσει τις δόσεις τους, όμως επειδή υπάρχουν προβλήματα παραμένουν στο περίμενε. Αλλαγές σχετικά με το κτηματολόγιο, το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις άλλα προέβλεπαν οι άδειες, άλλα έχτιζε ο εργολάβος αλλά και αλλαγές που υπάρχουν στα ρυμοτομικά σχέδια και πολεοδομικά προβλήματα που έχουν ανακύψει φρενάρουν επίσης τη διαδικασία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες δικαιούχων, υπάρχουν περιπτώσεις που περιμένουν ακόμη και 10 και πλέον χρόνια τον τίτλο ιδιοκτησίας (παραχωρητήριο), έχοντας πληρώσει τις δόσεις τους. Δεν λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις, που καθώς οι δικαιούχοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να λάβουν παραχωρητήριο λόγω των παραπάνω… κωλυμάτων, δεν πληρώνουν καν!

Υπηρεσιακός παράγοντας που υπηρέτησε στον οργανισμό αλλά και πρώην συνδικαλιστής του Βόλου που ρωτήθηκαν σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τόνιζαν ότι πρόκειται για ένα «γόρδιο δεσμό» που θα μπορούσε η Πολιτεία να λύσει αποκομίζοντας μάλιστα έσοδα στα κρατικά ταμεία αλλά δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα με αποτέλεσμα και οι δικαιούχοι να ταλαιπωρούνται αλλά και το Δημόσιο να χάνει «σίγουρα χρήματα» αφού προκειμένου να εξασφαλίσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας οι ενδιαφερόμενοι θα έσπευδαν να καταβάλλουν το αντίτιμο.
Συνολικά πάντως στους 158 οικισμούς του ΟΕΚ ανά την επικράτεια χωρίς οριστικά παραχωρητήρια είναι περίπου 14.500 κατοικίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου