ΤΟΠΙΚΑ

Εγκαινιάστηκε η μόνιμη έκθεση Cern

εγκαινιάστηκε-η-μόνιμη-έκθεση-cern-344239

Στο Νεοχώρι από τον Κώστα Χαλέβα

Τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στο Νεοχώρι Πηλίου, πραγματοποίησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Χαλέβας ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νικόλαος Φορτούνας, παρουσία των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πλήθους κόσμου.

Ο Κ. Χαλέβας αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της εγκαινιαζόμενης έκθεσης τόνισε: «Από το απέραντο του σύμπαντος στο απειροελάχιστο των υποατομικών σωματιδίων, ο νους του μέσου ανθρώπου αδυνατεί να συλλάβει τα μεγέθη με τα οποία καταπιάνονται οι επιστήμονες του CERN, να κατανοήσει έννοιες όπως η «αντιύλη» ή να αντιληφθεί την πραγματική σημασία ανακαλύψεων όπως αυτή του μποζονίου Higgs. Κι όμως, τα μυστήρια του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων και των εργαστηρίων όπου απασχολούνται μόνιμα περίπου 3.000 επιστήμονες εξακολουθούν να ασκούν μια ακαταμάχητη έλξη σε μικρούς, μεγάλους, μυημένους και μη, έξι δεκαετίες μετά την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών. Ένα μόνιμο «παράθυρο» με θέα τις εγκαταστάσεις του CERN ανοίγει από σήμερα εδώ στο Νεοχώρι Πηλίου, της πρώτης στον κόσμο μόνιμης έκθεσης για το ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο, χάρη στη πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου και τη στήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

Πρέπει να αναφερθεί τέλος ότι ο CERN είναι το μεγαλύτερο κέντρο για τη Φυσική στοιχειωδών σωματιδίων στον κόσμο και ερευνά τα συστατικά της ύλης και το είδος των δυνάμεων που την κρατούν ενωμένη. Kύρια αποστολή του CERN είναι η εξέλιξη της βασικής επιστήμης γύρω από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα της σύγχρονης φυσικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου