ΤΟΠΙΚΑ

Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού από τη Μαγνήτων Κιβωτό

παραγωγή-εκπαιδευτικού-υλικού-από-τη-343996

Παράταση αιτήσεων έως 30 Σεπτεμβρίου

Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και ειδικότερα η «Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας» σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς της Μαγνησίας και υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας (επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση) προσκαλεί εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων που έχουν ασχοληθεί με θέματα λαϊκού πολιτισμού, τοπικής ιστορίας και ναυτιλίας, καθώς και ερευνητές, ιστορικούς, μουσειοπαιδαγωγούς, φωτογράφους, μουσικούς, εμψυχωτές θεάτρου και άλλους εξωτερικούς συνεργάτες για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού (έντυπου και ψηφιακού) για το εκπαιδευτικό πακέτο «Που πας καραβάκι, με τέτοιον καιρό;».

Την προσπάθεια στηρίζουν τοπικοί φορείς ιστορίας και πολιτισμού, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Φιλολόγων, Πληροφορικής, Συντονιστής Κοινωνικού Σχολείου), το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Μαγνησίας (ΚΕΠΛΗΝΕΤ) καθώς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.

Βασικός στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού (έντυπου και ψηφιακού) για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο – Δημοτικό) και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσιο) με στόχο οι μαθητές να κατανοήσουν πτυχές της ιστορίας, του περιβάλλοντος, της τοπικής ιστορίας καθώς και του λαϊκού πολιτισμού της πατρίδας τους.

Επίσης οι εκπαιδευτικοί θα έχουν στη διάθεσή τους ένα πολλαπλό εργαλείο για τη δημιουργία εμπλουτισμένων διδακτικών παρεμβάσεων για τη διδασκαλία θεματικών ενοτήτων που εμπίπτουν στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Το εκπαιδευτικό πακέτο (χάρτινο box) θα αποτελείται από 6 διακριτές και αυτόνομες θεματικές ενότητες που θα απευθύνονται σε μαθητές Νηπιαγωγείου – Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου. Το εκπαιδευτικό υλικό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης ή στο μάθημα της γλώσσας, λογοτεχνίας και ιστορίας, ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα της τοπικής ιστορίας (Ζώνη Βιωματικών Δραστηριοτήτων) ή σε οποιοδήποτε άλλο μάθημα κριθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα χρήσιμο.

Οι ενδεικτικοί τίτλοι των θεματικών ενοτήτων του εκπαιδευτικού πακέτου είναι:

  1. Ο μύθος της Αργοναυτικής εκστρατείας, οι ήρωες και η σχέση τους με την αρχαία Ιωλκό και το Βόλο του σήμερα.
  2. Μεσαιωνικά λιμάνια – σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα.
  3. Που πας καραβάκι, με τέτοιον καιρό; (Η ναυτική παράδοση του Αιγαίου).
  4. Η ναυτική παράδοση της Μαγνησίας (Το λιμάνι του Βόλου, Τρίκερι, Βόρειες Σποράδες, Ανατολικό Πήλιο, Αμαλιάπολη).
  5. Η παράδοση των Αλιέων της Μαγνησίας (Παγασητικός Κόλπος, Λίμνη Κάρλα, Μικρασιάτες).
  6. Περιβάλλον, θάλασσα και η ναυτιλία σήμερα.

Κάθε θεματική ενότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος θα περιλαμβάνει επιμέρους ενότητες εκπαιδευτικού υλικού (έντυπο και ψηφιακό) για τις τάξεις Νηπιαγωγείου, Α’ – Β’, Γ’ – Δ’, Ε’ – ΣΤ’ Δημοτικού και Α’ – Β’ – Γ’ Γυμνασίου λαμβάνοντας υπόψη τα αντίστοιχα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών. Για κάθε θεματική ενότητα του προγράμματος θα σχηματιστεί μια ομάδα παραγωγής του εκπαιδευτικού υλικού που θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον οπωσδήποτε τις ειδικότητες ΠΕ60/70 (Νηπιαγωγοί/Δάσκαλοι), ΠΕ19-20 (Πληροφορικής), ΠΕ02 (Φιλόλογοι), ΠΕ08 (Εικαστικών), ΠΕ 16 (Μουσικής) χωρίς να αποκλείονται και άλλες ειδικότητες εκπαιδευτικών που έχουν εξειδικευτεί στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού. Οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευση συμμετέχουν χωρίς διαδικασία κρίσης.

Ολα τα υποδείγματα των αιτήσεων θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα ανακτούν (download) από την ιστοσελίδα http://www.magniton-kivotos.gr/. Στη συνέχεια και εφόσον συμπληρώσουν το υπόδειγμα μαζί με το βιογραφικό σημείωμα πρέπει να τα αποστείλουν έως 30 Σεπτεμβρίου 2015 στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected].

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου