ΤΟΠΙΚΑ

Ο κορυφαίος σεφ Φ. Παρασκευαΐδης θα μαγειρέψει στο Πήλιο

ο-κορυφαίος-σεφ-φ-παρασκευαΐδης-θα-μαγ-343260

Ο διακεκριμένος σεφ Φώτης Παρασκευαΐδης, γνωστός και ως «το πιο μεγάλο τηγάνι», συμμετέχει και φέτος στην 3η γιορτή μανιταριού και βοτάνων, που πραγματοποιείται αύριο Σάββατο 12 και μεθαύριο Κυριακή 13 Οκτωβρίου στη Μακρυράχη, με πρωτοβουλία του Συλλόγου των Απανταχού Μακρυραχιωτών «Γ. Κανισκέρης», για να παρασκευάσει το μεγαλύτερο σπετζοφάι, με πρώτη ύλη το μανιτάρι.

Το όνομά του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και οι μανιταρολιχουδιές που παρασκευάζει με δεξιοτεχνία και μεράκι, δημιουργώντας γευστικά έργα τέχνης, ταξιδεύουν και εκτός συνόρων, κάνοντας ευρύτερα γνωστό τον πλούτο της ελληνικής γης.

Ο ιθύνων νους των Μανιταροπροϊόντων Γρεβενών, εκ των συντελεστών τού Συλλόγου Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας , ο «αρχηγός» του διαδικτυακού «μανιταρχείον» forum, με βαθιά και πολύχρονη ενασχόληση με τα άγρια μανιτάρια, θα παρασκευάσει νοστιμιές με πρώτη ύλη τα μανιτάρια, που αφθονούν στο Πήλιο.

Ο Φώτης Παρασκευαϊδης είναι ο άνθρωπος του γρεβενιώτικου μανιταριού και η συμμετοχή του στην εκδήλωση, που αποτελεί πλέον θεσμό, θα αναδείξει άγνωστες πτυχές των θησαυρών της φύσης και τρόπους για την αξιοποίησή τους.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της φετινής εκδήλωσης, αύριο Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα οι παριστάμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον Φώτη Παρασκευαϊδη να εξηγεί τον τρόπο της αποξήρανσης και της συντήρησης των μανιταριών, αλλά και τον Εμμανουήλ Μάνο να δίνει πληροφορίες για τα βότανα. Η βραδιά θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα.

Μεθαύριο Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 10.00 π.μ. το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξόρμηση στο δάσος με στόχο την αναζήτηση γνωστών και άγνωστων ειδών μανιταριών, τα οποία θα ταυτοποιηθούν με τη βοήθεια του Γιώργου Μάντικα. Κατά την επιστροφή, τους περιμένουν γευστικά μανιταρομαγειρέματα, αλλά και το μεγαλύτερο σπετζοφάι από τον Φώτη Παρασκευαϊδη, που θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν οι παριστάμενοι.

Διακεκριμένοι ομιλητές

O Γιώργος Μάντικας, μηχανικός ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιών με μεταπτυχιακό στις δορυφορικές επικοινωνίες στην Αγγλία, ασχολείται με τη φωτογραφία και την παρατήρηση της φύσης, ιδιαίτερα των μανιταριών του Πηλίου και όλης της Ελλάδας κατ’ επέκταση. Το ενδιαφέρον του για τη μελέτη των μυκήτων ξεκίνησε από την παιδική ηλικία, με έναυσμα τον παππού του στον Αγιο Ιωάννη στο Πήλιο. Το 2018 συμμετείχε στο πρόγραμμα μαθημάτων σεμιναρίων βραχείας εκπαίδευσης «Τριπτοπόλεμος» με κατεύθυνση «Εδώδιμα μανιτάρια: Καλλιέργεια – Αξιοποίηση» στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που παρέλαβε βεβαίωση επιτυχούς ολοκλήρωσης. Η μελέτη των μανιταριών συνεχίζεται με την ίδια αφοσίωση και ως μέλος των μανιταρόφιλων Ελλάδας ευχαριστεί τον πρόεδρο Γιώργο Κωνσταντινίδη και όσους συνέβαλαν και εξακολουθούν να συμβάλλουν στη διάδοση της γνώσης για τα μανιτάρια.

Ο Μανώλης Μάνος, με σπουδές Βοτανικής Ιατρικής στο Εδιμβούργο στη Σκωτίας, εκπαιδεύτηκε πάνω στη φυσιολογία και την ανατομία του ανθρώπινου οργανισμού, κλινική διάγνωση, παθοφυσιολογία, γνώση των ασθενειών και τη θεραπευτική δράση των βοτάνων και της τροφής. Από το 2013, που έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, εδρεύει στον Βόλο και έχει εργαστεί σε εταιρείες του νομού μας, δημιουργώντας βοτανικά σκευάσματα. Εχει παρουσιάσει ποικίλα σεμινάρια, συνεργάζεται με ξενώνες και άλλους χώρους αγροτουριστικού ενδιαφέροντος και ως μέλος του συλλόγου προστασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών Οθρυς, συμμετέχει και οργανώνει κάποια μέρη για εισαγωγή σπόρων αρωματικών φυτών με φαρμακευτικό ενδιαφέρον. Επειτα τα παρακολουθεί να μεγαλώνουν με τη βοήθεια του προέδρου Ηρακλή Παυλίδη με στόχο την καλλιέργειά τους σε περιοχές του Νομού Μαγνησίας και την εκπαίδευση των αγροτών στην καλλιέργεια και διάθεσή τους.

Χορηγός επικοινωνίας είναι ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου