ΤΟΠΙΚΑ

ΓΕΛ Αλμυρού: Σεισμογράφος δίνει μέχρι και οδηγίες

γελ-αλμυρού-σεισμογράφος-δίνει-μέχρι-340905

Εναν πρωτότυπο σεισμογράφο ο οποίος δεν καταγράφει απλώς τις δονήσεις και τη διάρκειά τους αλλά επιπλέον στέλνει μήνυμα στο κινητό ενεργοποιώντας την εκφώνηση οδηγιών για την ασφαλή εκκένωση του χώρου, δημιούργησαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Αλμυρού. Η δημιουργία του σχολείου προκρίθηκε στις καλύτερες δέκα πανελλαδικά και θα βραβευτεί.

Το Γενικό Λύκειο Αλμυρού συμμετείχε το σχολικό έτος 2020-21 στο μαθητικό διαγωνισμό «Φτιάξε τον δικό σου ψηφιακό σεισμογράφο» που διοργανώνεται από την Ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.). Στον διαγωνισμό, μαθητικές ομάδες σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους κατασκευάζουν και υποβάλουν έναν αυτοσχέδιο σεισμογράφο που να είναι σε θέση να δώσει ψηφιακό σήμα της καταγραφής.

Η μαθητική ομάδα του ΓΕΛ Αλμυρού αποτελούμενη από τους μαθητές Αποστόλη Δρόλια, Βασίλη Τσιαμανή, Γιώργο Καλόγηρο, Δέσποινα Κονδραφούρη, Ηλντα Κεφαλίγια και Αλέξανδρο Τσαμπίρα υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού του σχολείου Δημητρίου Μαμούρα συμμετείχε στο διαγωνισμό, με μια πρωτότυπη κατασκευή. Δημιούργησε έναν ψηφιακό σεισμογράφο η λειτουργία του οποίου στηρίζεται στο φαινόμενο της επαγωγής. Ο σεισμογράφος καταγράφει δονήσεις μαζί με τη χρονική διάρκειά τους, ψηφιοποιεί τα δεδομένα και τα στέλνει σε υπολογιστή ο οποίος μπορεί να τα αναπαραστήσει και να προκύψει το σεισμόγραμμα.

Δυνατό σημείο της κατασκευής της ομάδας του ΓΕΛ Αλμυρού είναι η δυνατότητα επικοινωνίας του σεισμογράφου με κινητό τηλέφωνο μέσω ειδικής εφαρμογής που επίσης δημιούργησε η ομάδα. Η διασύνδεση γίνεται μέσω Bluetooth. Ο σεισμογράφος τοποθετείται εντός της τάξης. Μόλις καταγράφεται δόνηση, στέλνει μήνυμα στο κινητό, με αποτέλεσμα η εφαρμογή να εκφωνεί οδηγίες συμπεριφοράς των μαθητών κατά το σεισμό προς αποτροπή πανικού. Μετά το πέρας της δόνησης δεύτερο σήμα ενεργοποιεί την εκφώνηση οδηγιών αποχώρησης από την τάξη.

Η πρωτοτυπία, η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα κατασκευής του σεισμογράφου αναγνωρίστηκαν από την επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού. Η δημιουργία της ομάδας προκρίθηκε στις δέκα καλύτερες πανελλαδικά και είναι από τις εργασίες που θα βραβευθούν. Η ομάδας του ΓΕΛ Αλμυρού, την περασμένη Κυριακή, παρουσίασε διαδικτυακά την εργασία της σε ειδική εκδήλωση κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ΕDEN Open Classroom 2021 και εντυπωσίασε. Ο σεισμογράφος είναι πλέον σε λειτουργία στο εργαστήριο του σχολείου.

Ο διευθυντής του ΓΕΛ Αλμυρού, Ιωάννης Θεοδώρου και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουν την ομάδα για την κατασκευή τους και για την επιτυχία της στο διαγωνισμό. «Οι μαθητές με ελάχιστη προτροπή και βοήθεια μπορούν να δημιουργήσουν αξιοθαύμαστες κατασκευές που ξεφεύγουν από καθημερινές ενασχολήσεις και να αποκτήσουν εμπειρίες, πολύτιμα εφόδια για μελλοντικές προκλήσεις» δήλωσε ο κ. Μαμούρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου