ΤΟΠΙΚΑ

Πονοκέφαλος τα ηλεκτρονικά βιβλία: Τρέχουν την τελευταία στιγμή

πονοκέφαλος-τα-ηλεκτρονικά-βιβλία-τρ-340852

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποχρεωτική έκδοση και διαβίβαση τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας MyData στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, όμως διαπιστώνεται ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν είναι ακόμη έτοιμος να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αν και μέχρι σήμερα έχουν δοθεί τρεις παρατάσεις.

Ο υπεύθυνος Συλλόγου Φοροτεχνικών, Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας Νικόλαος Πουμάνας, λέει ότι πολλοί είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που τρέχουν να προσαρμοστούν την τελευταία στιγμή και δεν είναι προετοιμασμένοι ακόμη.

«Εμείς προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους πελάτες μας για τις υποχρεώσεις τους και να τους βοηθήσουμε. Βλέπουμε όμως, ότι δεν μπορεί να γίνει εύκολα η μετάβαση στα ηλεκτρονικά βιβλία», σημειώνει και διατυπώνει επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορέσει να λειτουργήσει το νέο σύστημα.

Από την 1η Νοεμβρίου τα ηλεκτρονικά βιβλία μπαίνουν στη ζωή των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών αν και για φέτος δεν επιβάλλονται πρόστιμα από την εφορία για όσους δεν κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Τα χάρτινα βιβλία εσόδων-εξόδων θα αποτελούν πια παρελθόν.

Παράλληλα από την 1η Νοεμβρίου θα πρέπει όλες οι ταμειακές μηχανές να έχουν διασυνδεθεί με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ και οι φορολογικές αρχές να έχουν πλήρη εικόνα για τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων με στόχο να εντοπίζονται περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων και φοροκλοπής (μη απόδοση φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και άλλα).

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη στείλει επιστολή στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις για τις προθεσμίες εφαρμογής του νέου συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής τιμολογίων διευκρινίζοντας παράλληλα ότι μέσα από το timologio (timologio.aade.gov.gr), μπορούν να εκδίδουν ψηφιακά τα παραστατικά τους. Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους θα πρέπει μέσω παρόχου να διαβιβάζουν τα παραστατικά στην ΑΑΔΕ.

Ο κ. Πουμάνας λέει ότι η προσαρμογή είναι ακόμη πιο δύσκολη στα χωριά όπου πολλοί μεγάλης κατά κύριο λόγο ηλικίας επιχειρηματίες δεν είναι εξοικειωμένοι με τη νέα τεχνολογία και δεν έχουν ούτε email για να έχουν την απαιτούμενη ηλεκτρονική επικοινωνία με την ΑΑΔΕ.

«Η πλατφόρμα είναι κάτι καινούργιο, πρωτοποριακό. Δεν ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη», επισημαίνει.

Αν και οι μέρες μετρούν αντίστροφα για την έκδοση και διαβίβαση τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας MyData στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ, πολλοί επιχειρηματίες βρίσκονται στο στάδιο της ενημέρωσης και της υποβολής των δεδομένων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου