ΤΟΠΙΚΑ

Στοίβες τα συμβόλαια στα γραφεία

στοίβες-τα-συμβόλαια-στα-γραφεία-340011

ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ

Τρέχουν και δε φτάνουν… από προχθές οι επαγγελματίες στο χώρο του ακινήτου για να καλύψουν το χαμένο χρόνο και να κλείσουν δεκάδες συμβολαιογραφικές πράξεις αγοραπωλησίας που εκκρεμούσαν για περίπου τέσσερις μήνες, εξαιτίας της αποχής που είχαν κηρύξει οι συμβολαιογράφοι με αφορμή τον φόρο υπεραξίας.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Με ανακούφιση ξεφύσησαν… προχθές οι επαγγελματίες στο χώρο του ακινήτου στο άκουσμα ότι έληξε επίσημα η αποχή των συμβολαιογράφων από τη σύνταξη και υπογραφή συμβολαίων καθώς όπως αναφέρουν είχαν «ξεμείνει» τόσους μήνες από χρήματα λόγω του «μπλοκαρίσματος» της αγοράς.

Μεσίτες του Βόλου -όπως αναφέρουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ– είχαν στοιβαγμένα στα γραφεία τους έτοιμα συμβόλαια αγοραπωλησιών που εκκρεμούσαν ως προς το κομμάτι των υπογραφών.

«Με την επίσημη ανακοίνωση της λήξης της αποχής των συμβολαιογράφων τρέχουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος» τονίζει χαρακτηριστικά η μεσίτρια κ. Ρία Σκούρτη προσθέτοντας: «Είχαμε να εισπράξουμε χρήματα εδώ και τέσσερις μήνες καθώς εάν δεν μπουν οι υπογραφές σε ένα συμβόλαιο, δεν μπορούμε να πληρωθούμε. Πραγματικά είχαμε στριμωχτεί οικονομικά και περιμέναμε πως και πως να ξεμπλοκάρει η διαδικασία».

Οι μεσίτες του Βόλου εκτιμούν ότι από εδώ και πέρα θα κινηθεί το κομμάτι των ακινήτων καθώς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον τόσο από Ελληνες όσο και από ξένους αγοραστές. Μάλιστα τονίζουν ότι τηνσυγκεκριμένη εποχή υπάρχουν πολύ καλές ευκαιρίες αγοράς στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου αλλά και στα χωριά του Πηλίου.

Η λήξη της αποχής… δεν σημαίνει και τη λήξη των προβλημάτων

Από την πλευρά της η συμβολαιογράφος κ. Ελένη Ι. Πολυχρονάκη- Πίσπα, μετά τη λήξη της αποχής των συμβολαιογράφων εξηγεί πως θα υπολογίζεται πλέον ο φόρος υπεραξίας ενώ παράλληλα σημειώνει ότι η λήξη της αποχής δεν σημαίνει ότι θα λυθούν αυτομάτως όλα τα προβλήματα.

Αναλυτικά η συμβολαιογράφος κ. Ελένη Ι. Πολυχρονάκη – Πίσπα, αναφέρει τα εξής: «Εληξε πλέον η 4μηνης διάρκειας αποχή των Συμβολαιογράφων από την σύνταξη και υπογραφή συμβολαίων αγοραπωλησίας, που υπάγονται στο φόρο υπεραξίας, με την ελπίδα να ξεπαγώσει η αγορά των ακινήτων, που βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας εδώ και 4 μήνες.

Ο φόρος υπεραξίας υπολογίζεται με συντελεστή 15% στην διαφορά που υπάρχει μεταξύ της τιμής πώλησης και της τιμής κτήσης του ακινήτου και καταβάλλεται από τον πωλητή. Εξαιρούνται οριστικά από το μέτρο τα ακίνητα που είχαν αποκτηθεί πριν από το έτος 1995, ενώ ισχύει και αφορολόγητο όριο 25.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο έχει διακρατηθεί για τουλάχιστον 5 έτη.

Για τον υπολογισμό του φόρου η τιμή κτήσης θα υπολογίζεται ως εξής:

α) Αν ο τίτλος του πωλητή είναι αγορά θα λαμβάνεται υπόψη το τίμημα ή η αξία του ανταλλάγματος στο σχετικό συμβόλαιο (η διάταξη αυτή πρέπει να διευκρινισθεί).

β) Αν το τίτλος του πωλητή είναι κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή, θα λαμβάνεται υπόψη η αξία βάσει της οποίας υπολογίστηκε ο φόρος κληρονομίας, δωρεάς ή γονικής παροχής.

γ) Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις η τιμή κτήσης θα υπολογίζεται από την τιμή μεταβίβασης επί τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών του έτους κτήσης (Δείκτης Τιμών Κατοικιών λαμβάνεται υπόψη ο μέσος Δείκτης Τιμών Κατοικιών Αστικών περιοχών Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου κάθε έτους όπως ανακοινώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος) διά του Δείκτη Τιμών Κατοικιών του προηγούμενου της μεταβίβασης έτους.

Με την λήξη της αποχής των Συμβολαιογράφων, δεν σημαίνει και την λήξη των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει ο νόμος για το φόρο υπεραξίας Ν.4172/2013. Θα υπάρξει αδυναμία τόσο διαχείρισης όσο και εφαρμογής πρακτικά του νέου νόμου και πάλι με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία όλων των συμβαλλομένων (πωλητών, αγοραστών, συμβολαιογράφων).

Γενικά το Υπουργείο Οικονομικών, μετακυλύει φορολογική εργασία, υποχρεώσεις και ευθύνες από τις Δ.Ο.Υ. στους συναλλασσόμενους, στους Συμβολαιογράφους και στους λογιστές, οι οποίοι μετατρέπονται σε άμισθους βοηθούς του.

Έτσι ενώ οι Συμβολαιογράφοι υποχώρησαν και ανέστειλαν την απεργία, προσπαθώντας να βοηθήσουν τη λειτουργία της αγοράς ακινήτων, ο νόμος της υπεραξίας, εξακολουθεί να είναι δυσνόητος, δυσεφάρμοστος και επαχθής για τους Συμβολαιογράφους, στους οποίους φορτώνει την ευθύνη του σωστού υπολογισμού και της είσπραξης του φόρου, διαφορετικά κινδυνεύουν με ασφαλιστικά ή διοικητικά μέτρα είσπραξης σε βάρος τους, λες και είναι οι ίδιοι πωλητές. Προβλέπουμε, λοιπόν, ότι θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία εφαρμογής του Νόμου και ελπίζουμε στην περαιτέρω βελτίωσή του».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου