ΤΟΠΙΚΑ

Οριακή αύξηση τζίρου επιπλοποιών στη Μαγνησία

οριακή-αύξηση-τζίρου-επιπλοποιών-στη-339986

Φως στο τούνελ για πρώτη φορά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης βλέπουν οι επιπλοποιοί Μαγνησίας. Στη διευρυμένη συνεδρίαση του πανθεσσαλικού συμβουλίου των επαγγελματιών χθες στο Επιμελητήριο Μαγνησίας επισημάνθηκε ότι από την έναρξη του 2019 και μέχρι σήμερα οι ξυλουργοί είδαν μία αύξηση ύψους 15% στους τζίρους τους. Ωστόσο, η αύξηση αυτή δεν αφορά παρά σε ψίχουλα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του συμβουλίου και αφορούν στο σύνολο των επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων σε όλη την Ελλάδα, τρείς στις δέκα επιχειρήσεις έχουν εισόδημα γύρω στις 10.000 ευρώ, ενώ εννέα στις δέκα επιχειρήσεις δεν έχουν δυνατότητα αποταμίευσης.

Η συνεδρίαση του Συλλόγου Καταστηματαρχών Επιπλοποιών & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε παρουσία όλων των αντίστοιχων Διοικητικών Συμβουλίων της Θεσσαλίας και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου. Η διευρυμένη συνεδρίαση συζήτησε όλα τα προβλήματα που αφορούν στον κλάδο και έκανε προτάσεις για ένα καλύτερο αύριο τώρα που παρουσιάζονται σημεία ανάκαμψης της αγοράς, ώστε οι επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν και να μη λυγίσουν από τα προβλήματα που συσσώρευσε η οικονομική κρίση. Οι επαγγελματίες είπαν με κάθε τόνο ότι σήμερα παρά ποτέ απαιτούνται φοροελαφρύνσεις για να συνεχίσουν την πορεία τους και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.

Οπως επισημάνθηκε, η παρούσα χρονική συγκυρία με τη συγκέντρωση των κεφαλαίων δεν αφήνει τα περιθώρια παρά για δυναμική διεκδίκηση μίας αξιοπρεπούς επιβίωσης των επιχειρήσεων, που θα πρέπει να απαιτήσουν το μερίδιο της αγοράς που τους αντιστοιχεί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί –όπως τονίστηκε-με τη μαζικοποίηση των Σωματείων, ώστε κάθε μέλος να έχει ένα ισχυρό βήμα διεκδίκησης. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, απασχολούν το 55% του εργατικού προσωπικού στον ελλαδικό χώρο. Εάν εξαφανιστούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, τότε η οικονομία της χώρας θα δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα. Κανείς δεν μπορεί να φαντασθεί το αύριο που θα ξημερώσει.

Η αύξηση του τζίρου

Το 2019 για τους επιπλοποιούς- ξυλουργούς φαίνεται να είναι μία καλή χρονιά σε σύγκριση με πέρυσι και γενικότερα με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Επιπλοποιών & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μαγνησίας, Αθανάσιος Μπόσχος, είπε ότι «επιτέλους βλέπουμε φως στο τούνελ, μία αύξηση στο τζίρο μας της τάξεως του 15%. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξαν τα νησιά των Σποράδων που έδωσε δουλειά στον κλάδο την άνοιξη και τον ώθησαν να διαγράψει μία ανοδική πορεία. Ωστόσο, κρατάμε μικρό καλάθι».

Ο κ. Μόσχος εξήγησε ότι απαιτείται να γίνουν βήματα που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στους επαγγελματίες του κλάδου μετά και την «ανάσα» των ρυθμίσεων των 120 δόσεων για τις οφειλές στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. «Περιμένουμε να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις φοροελαφρύνσεις. Οι επιχειρήσεις επιβιώνουν σε ένα οικονομικά εχθρικό περιβάλλον», εξήγησε. Ο ίδιος έθεσε και το θέμα της πιστοποίησης του επαγγέλματος για την κατοχύρωση του κλάδου, ο οποίος στη Μαγνησία στα χρόνια της οικονομικής κρίσης δέχτηκε πολύ ισχυρό πλήγμα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αλλεπάλληλα λουκέτα. «Σήμερα στη Μαγνησία οι επιχειρήσεις επιπλοποιών αριθμούν περί τις 80 από 180 που ήταν με την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Ενας σημαντικός αριθμός επαγγελματιών συνταξιοδοτήθηκε όμως εξίσου σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων οδηγήθηκε μοιραία σε παύση εργασιών», συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων.

Ψίχουλα οι τζίροι των επιχειρήσεων

Αγωνιστικό μήνυμα για δυναμική διεκδίκηση μίας αξιοπρεπούς διαβίωσης της πολύ μικρής και μικρής επιχείρησης στην Ελλάδα μετέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου Γιάννης Τζήκας. Ο κ. Τζήκας επισήμανε ότι «ο κλάδος δεν μπορεί να πάει διαφορετικά από αυτό που έχουμε βαφτίσει σήμερα ανάπτυξη. Η κάποιου είδους δουλειά που έχουμε είναι ανεμική. Κάποιο ψίχουλο στο τραπέζι. Ενας αυτοαπασχολούμενος δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί και να κάνει βήματα μίας πιο δυναμικής πορείας».

Περιγράφοντας την υπάρχουσα κατάσταση σημείωσε: «Μεγάλα μονοπώλια και κεφαλαιουχικές εταιρείες έχουν εισβάλει στον χώρο και λειτουργούν και σαν προμηθευτές μας και σαν ανταγωνιστές, γεγονός που είναι συνέπεια της συγκεντροποίησης των κεφαλαίων. Εκεί εστιάζουμε και ψάχνουμε την αιτία, από εκεί θα διεκδικήσουμε και τα δικαιώματά μας. Σαν επαγγελματίες έχουμε καταλήξει να έχουμε απλώς μία θέση εργασίας και τίποτα άλλο».

«Εμείς θεωρούμε ότι οι διεκδικήσεις δεν γίνονται στα γραφεία των υπουργών αλλά με τη μαζικοποίηση των σωματείων, ώστε το κάθε μέλος να συμμετάσχει ενεργά», επισήμανε ακόμη επικαλούμενους τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις που γίνονται κάθε εβδομάδα και πρόσθεσε ότι «προτεραιότητα μας είναι το αφορολόγητο, το ασφαλιστικό και η τόνωση των επιχειρήσεων με χρηματοδοτήσεις».

Στοιχεία σοκ για τις επιχειρήσεις

Στη διευρυμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου των επιπλοποιών, ξυλουργών και συναφών επαγγελμάτων παρουσιάστηκαν στοιχεία σοκ για την πορεία των επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημήτρης Σωτηριάδης, τρείς στις δέκα επιχειρήσεις επιβιώνουν με εισόδημα 10.000 ευρώ, ενώ εννέα στις δέκα επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα αποταμίευσης.

Τα νοικοκυριά των οικογενειακών επιχειρήσεων έχουν τουλάχιστον ένα μέλος που δεν λαμβάνει εισόδημα και δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη.

Την ίδια στιγμή οι πάρα πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιστοιχούν στο 95% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα από σύνολο 800.000 επιχειρήσεις και απασχολούν το 55% του προσωπικού στον ελλαδικό χώρο. Από σύνολο 2.300.000 εργαζομένων οι 1.300.000 εργαζόμενοι απασχολούνται σε μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν το 22,7% της παραγόμενης προστιθέμενης αξίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου