ΤΟΠΙΚΑ

Ο ογκολόγος Γιώργος Ρήγας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη

ο-ογκολόγος-γιώργος-ρήγας-στον-ταχυδρ-334802

Στα 60 – 70 ανέρχονται ετησίως τα περιστατικά καρκίνου του μαστού που αντιμετωπίζονται στο Νοσοκομείο Βόλου από τη Μονάδα Χημειοθεραπείας, ενώ κατά μέσο όρο η νόσος χτυπά τις ηλικίες γυναικών μεταξύ 50-60 ετών.

Ο Οκτώβριος παραδοσιακά έχει καθιερωθεί ως ο μήνας για την ευαισθητοποίηση των γυναικών κατά του καρκίνου του μαστού και των προληπτικών εξετάσεων που πρέπει να διεξάγονται από την ηλικία των 40 ετών και άνω.

Στο «Αχιλλοπούλειο» κάθε μήνα πραγματοποιούνται αρκετά χειρουργεία στο μαστό. Ωστόσο στην περίοδο της πανδημίας, είναι πολύ λιγότερα συγκριτικά με άλλες εποχές.

Η μείωση υπολογίζεται στο 25%. Δεν οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν νέα περιστατικά, αλλά επειδή σταδιακά έχουν αποχωρήσει χειρουργοί, με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες να χειρουργούν μεν περιστατικά, σε μικρότερο δε αριθμό από παλαιότερα.

Συνολικά για όλες τις μορφές καρκίνου στο Τμήμα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου γίνονται 300 συνεδρίες τον μήνα, ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των γιατρών περίπου 25 περιστατικά αφορούν σε ασθενείς που προσέρχονται πρώτη φορά στο Αχιλλοπούλειο.

Αυτό δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη ότι νόσησαν τώρα, καθώς υπάρχουν ασθενείς που ξεκίνησαν θεραπείες σε άλλα νοσοκομεία που στη συνέχεια επιλέγουν να συνεχίσουν την αγωγή τους στη Μονάδα Χημειοθεραπειών του Νοσοκομείου Βόλου.

Ο ογκολόγος-παθολόγος, διευθυντής της Μονάδας Χημειοθεραπείας Γιώργος Ρήγας επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος κατά σειρά καρκίνος μεταξύ των συχνότερων διαφόρων μορφών που καταγράφονται στο Νοσοκομείο Βόλου. Η πρώτη είναι ο καρκίνος παχέος εντέρου.

Κατά μέσο όρο ο καρκίνος του μαστού χτυπά τις ηλικίες γυναικών μεταξύ 50-60 ετών. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις γυναικών που εκδήλωσαν καρκίνο από νεότερη ηλικία, δηλαδή περίπου 40 ετών.

Το δυστύχημα είναι ότι ο καρκίνος του μαστού έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά θνητότητας. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόληψη.

Σύμφωνα με τον γιατρό, υπάρχουν γυναίκες που απευθύνονται στη Μονάδα Χημειοθεραπείας για να ξεκινήσουν τις συνεδρίες, αφού πλέον η νόσος έχει προχωρήσει.

Οι γυναίκες στην Ελλάδα δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις και ενεργοποιούνται, όταν τα πράγματα είναι πολύ αργά και ο καρκίνος έχει ήδη εκδηλωθεί.

Ιάσιμος, αν ανιχνευθεί έγκαιρα

«Η πρόληψη παραμένει πάντα η καλύτερη θεραπεία και, καθώς η ασθένεια είναι σήμερα ιάσιμη εάν ανιχνευθεί έγκαιρα, είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες, να ελέγχονται τακτικά, να επισκέπτονται άμεσα τον γιατρό τους εάν παρατηρήσουν οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή και να κάνουν μαστογραφία τακτικά», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Μονάδας στο Αχιλλοπούλειο

Η μαστογραφία συνιστάται μετά την ηλικία των 40 ετών ή και νωρίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή υφίστανται άλλοι παράγοντες κινδύνου

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ιατρική έρευνα συνεχίζουν να εξοπλίζουν τους ογκολόγους με περισσότερο «στοχευμένες» θεραπείες, οι οποίες είναι εξαιρετικά επιλεκτικές και εντοπίζουν και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, ελαχιστοποιώντας τη βλάβη στον υγιή ιστό.

Η ανατομία της ασθένειας σήμερα

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερες από 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού γίνονται κάθε χρόνο και 90.000 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο. Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε περίπου 4.500 ετησίως και οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού σε περίπου 1.600.

Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%.

Η Ελλάδα είναι δυστυχώς από τις χώρες όπου η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται συνήθως όταν η νόσος είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Το αποτέλεσμα είναι ότι η νόσος ελέγχεται πιο δύσκολα και οι πιθανότητες να εξαπλωθεί ο καρκίνος στους γειτονικούς ιστούς και λεμφαδένες (τοπικά υποτροπιάζων καρκίνος) ή σε άλλα σημεία του σώματος (μεταστατικός καρκίνος) είναι πολύ περισσότερες. Τα όργανα στα οποία γίνεται συχνότερα μετάσταση είναι τα οστά (συνήθως το πρώτο σημείο μετάστασης), το ήπαρ, ο εγκέφαλος και οι πνεύμονες. Στην περίπτωση αυτή, ο ρεαλιστικός στόχος της θεραπείας είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα, η καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου και η παράταση της ζωής. Περίπου 50% των ασθενών στις οποίες δεν γίνεται έγκαιρη διάγνωση αναπτύσσουν μεταστατικό καρκίνο του μαστού και ο μέσος χρόνος επιβίωσής τους είναι 18 έως 30 μήνες.

Παράγοντες κινδύνου καρκίνου του μαστού

Οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο του μαστού είναι άγνωστες. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε μια γυναίκα, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, η μέση ηλικία, το ιστορικό καλοηθών νοσημάτων του μαστού, η μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες και η πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία.

Επίσης σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε ιονίζουσα ακτινοβολία, της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και της κατανάλωσης μιας πλούσιας σε λιπαρά διατροφής.

Θετικές οι εξαγγελίες για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

Ο κ. Ρήγας εκτιμά ότι το πρόγραμμα ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη μνήμη της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής που «έφυγε» πρόωρα μετά από μία γενναία μάχη με το «θεριό», κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το ειδικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσα στο 2022 και προβλέπει δωρεάν πρόσβαση όλων των γυναικών 50-69 ετών σε προσυμπτωματικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

Μάλιστα οι δικαιούχοι θα ειδοποιούνται μέσω sms ώστε να προγραμματίζουν τις προληπτικές εξετάσεις όπως είναι η ψηφιακή μαστογραφία.

Οι ειδοποιήσεις μέσω του μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο δεν θα γίνεται μία μόνο φορά αλλά κάθε χρόνο προκειμένου οι γυναίκες της συγκριμένης ηλικιακής κατηγορίας να υποβάλλονται στις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις. Ταυτόχρονα, στις δομές υγείας θα παρέχεται και συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ για πρώτη φορά έχουν ήδη εξασφαλιστεί τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αρχικά το πρόγραμμα θα είναι πιλοτικό και θα απαιτείται η εγγραφή όσων επιθυμούν να μετέχουν σε αυτό, ενώ δεν αποκλείεται να εμπλουτιστεί στην συνέχεια και εξετάσεις που θα αφορούν άλλες μορφές καρκίνου στον τομέα της πρόληψης που είναι και το σημαντικότερο στοιχείο ώστε να καταπολεμηθεί το ενδεχόμενο της ασθένειας στο αρχικό στάδιο πριν την εξάπλωσή της.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου