ΤΟΠΙΚΑ

Εργαστήριο: Νέα Ιωνία-Βόλος, οι άνθρωποι και η πόλη σε κίνηση 1922-2022

εργαστήριο-νέα-ιωνία-βόλος-οι-άνθρωπο-333583

Η ερευνητική ομάδα του έργου «100memories: Ολοκληρωμένη δράση φυσικής και ψηφιακής τεκμηρίωσης και προβολής της μικρασιατικής προσφυγικής μνήμης», που υλοποιείται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, προσκαλεί όσες και όσους ενδιαφέρονται να μελετήσουν το προσφυγικό παρελθόν και να (συν)διαμορφώσουν αφηγήσεις για την ιστορία και το παρόν της Νέας Ιωνίας σε ένα εργαστήριο με θέμα: «Νέα Ιωνία-Βόλος, οι άνθρωποι και η πόλη σε κίνηση 1922-2022». Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συναντήσεις (Νοέμβριο και Δεκέμβριο) στο Μεταξουργείο Νέας Ιωνίας Βόλου (Καραμπατζάκη-Αναπαύσεως).

Το ερευνητικό έργο «100memories» επιχειρεί να συνδέσει την ιστορική έρευνα για την προσφυγική εγκατάσταση και τις μεταναστευτικές ροές που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογικών μεθόδων και εργαλείων. Το έργο, μεταξύ άλλων, εστιάζει στην προσφυγική περιοχή της Νέας Ιωνίας του Βόλου επιχειρώντας να φωτίσει την καθημερινότητα των προσφύγων μέσα από το αποτύπωμά της στον αστικό χώρο.

Η πόλη ως χώρος κατοικίας, εργασίας, ελεύθερου χρόνου, ως ο χώρος της παραγωγής και της κοινωνικής αναπαραγωγής, ως χώρος συναντήσεων και συγκρούσεων θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Οι ερευνητές του έργου και οι κάτοικοι της πόλης θα συναντηθούν και θα προσπαθήσουν μαζί να συγκροτήσουν μια βιογραφία της πόλης εκκινώντας από τους πιο «ταπεινούς» χώρους της καθημερινής ζωής. Η πόλη του Βόλου από το τέλος του 19ου αιώνα εξελίχθηκε σε ένα σταθερά ανερχόμενο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, με την οικονομική της ανάπτυξη να στηρίζεται κυρίως στη βιομηχανία και το εμπόριο. Το λιμάνι της πόλης αποτέλεσε σημείο άφιξης προσφύγων σε διαδοχικές φάσεις από το 1921 έως το 1924. Τι ιστορίες μπορεί να αφηγηθεί ένα προσφυγικό σπίτι στη Νέα Ιωνία, ένα εγκαταλειμμένο μαγαζί στην περιοχή της Ευαγγελίστριας, η γέφυρα του χειμάρρου Κραυσίδωνα στη 2ας Νοεμβρίου, μια ταβέρνα και ένα σημερινό γκράφιτι στην οδό Μαιάνδρου; Σε αυτούς τους μικρούς, «ασήμαντους» χώρους της καθημερινότητας καθρεφτίζονται οι μεγάλες και «σημαντικές» ιστορίες των ξεριζωμών, των πολέμων, των πολιτικών συγκρούσεων των οικονομικών καταστροφών. Καθρεφτίζονται όμως παράλληλα και οι ιστορίες του μόχθου, της ελπίδας και του αγώνα για επιβίωση.

Τα εργαστήρια θα γίνουν τις Παρασκευές 5 και 12 Νοεμβρίου και 3 και 10 Δεκεμβρίου, στις 6:30 το απόγευμα, στο Μεταξουργείο.

Ελεύθερη συμμετοχή, μετά από δήλωση, στο email: 100memories@eie.gr

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, καθώς και οι οδηγίες που θα είναι σε ισχύ την ημέρα διεξαγωγής, για την παραμονή σε κλειστούς χώρους.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2107273582

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου