ΤΟΠΙΚΑ

Σε λίστα αναμονής για διασωλήνωση στο Νοσοκομείο Βόλου

σε-λίστα-αναμονής-για-διασωλήνωση-στο-326072

Η επέλαση της πανδημίας και η ασφυκτική πίεση, που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας στον νομό Μαγνησίας, επιβεβαιώνονται στο πολεμικό σκηνικό, που επικρατεί στο Νοσοκομείο Βόλου.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εδώ και ημέρες όλες οι κλίνες είναι κατειλημμένες. Οσοι χρειαστεί να μπουν σε μηχανική υποστήριξη είτε θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλο νοσοκομείο, είτε να διασωληνωθούν στον θάλαμο αρνητικής πίεσης μέχρι να αδειάσει κρεβάτι.

Ασφυκτική είναι η πίεση και στις κλινικές κορονοϊου. Καθημερινά γίνονται κατά μέσο όρο από 7 έως 10 νέες εισαγωγές, με αποτέλεσμα η πληρότητα αδιάθετων κρεβατιών να συρρικνώνεται από μέρα σε μέρα.

Οι γιατροί εκπέμπουν SOS. Η έκκλησή τους έχει διττό χαρακτήρα. Από τη μία ζητούν από την πολιτεία να ενισχύσει το νοσοκομείο με επιπλέον προσωπικό, διότι πλέον οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και από την άλλη απευθύνονται προς τους πολίτες ζητώντας τους να εμβολιαστούν και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό, τρομαγμένοι από την εκρηκτική αύξηση νοσηρότητας, θνητότητας και κρουσμάτων.

Την κατάσταση που διέρχεται το ΕΣΥ στη Μαγνησία θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει την ερχόμενη Τρίτη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, που θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο Βόλου.

Καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ λένε ότι η επίσκεψη κρίθηκε σκόπιμη, προκειμένου να εξεταστούν από κοντά τα ζητήματα, που αφορούν στη διαχείριση της πανδημίας, ώστε να δρομολογηθούν λύσεις.

Εξάλλου, σήμερα στη Λάρισα θα βρίσκεται ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης. Ο υπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη που θα γίνει στην 5η ΥΠΕ για ολόκληρη τη Θεσσαλία που βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» της πανδημίας. Εξειδίκευση στα μέτρα που θα δρομολογηθούν για την ενίσχυση της Μαγνησίας θα κάνει η κ. Γκάγκα.

Συρρικνώνεται η διαθεσιμότητα σε κλίνες

Από τις συνολικά 118 κλίνες που διαθέτει το νοσοκομείο για covid περιστατικά ήδη έχουν καταληφθεί οι 84, με τους γιατρούς να απεύχονται την ώρα που θα χρειαστεί να ανοίξει και άλλο τμήμα για νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό.

«Η κατάσταση είναι πλέον δραματική. Το νοσοκομείο δέχεται μεγάλη πίεση και αυτό φαίνεται στην καθημερινή λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Τα δεδομένα ανατρέπονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Ο προγραμματισμός πλέον διαμορφώνεται ανάλογα με τις νέες εισαγωγές που γίνονται», εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Βόλου και επικεφαλής στο ΤΕΠ Ηλίας Καραμέτος.

Ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό στο Νοσοκομείο του Βόλου έφθασε τους 91, εκ των οποίων 15 νοσηλεύονται στην Α΄ κλινική covid, 33 στη Β΄, 30 στη Γ΄, 5 στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης και 8 στη ΜΕΘ covid.

Αγωνία για τους non covid ασθενείς

Οι γιατροί στο Αχιλλοπούλειο εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι και για τους non covid ασθενείς, επισημαίνοντας ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργεί μονοθεματικά μόνο για την πανδημία. Προς ώρας ευτυχώς δεν έχει χρειαστεί να ανατραπεί ο προγραμματισμός χειρουργείων ή να υπάρξουν αναβολές, όπως σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. «Δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο παρά πέντε. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη. Να ενισχυθούν τα τμήματα με προσωπικό , ώστε οι υπηρεσίες υγείας στους non covid ασθενείς να συνεχίσουν να παρέχονται απρόσκοπτα», επισημαίνουν.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου