ΤΟΠΙΚΑ

Ενταση και διαπληκτισμοί για αδέσποτα

ενταση-και-διαπληκτισμοί-για-αδέσποτ-324093

Ενταση, διαπληκτισμοί, αλληλοκατηγορίες και συγκρούσεις χθες το πρωί σε Πορταριά και Μακρινίτσα, απ’ όπου ξεκίνησαν οι έλεγχοι κλιμακίου του Δήμου Βόλου για το τσιπάρισμα των δεσποζόμενων ζώων και την περισυλλογή αδέσποτων από δρόμους και πλατείες. Το κλιμάκιο πήγε, είδε και έφυγε… χωρίς να επιβάλλει πρόστιμα. Όπως διαπιστώθηκε, κατά μέσο όρο σε κάθε σπίτι υπάρχουν τουλάχιστον δύο σκυλιά, σε άλλα τέσσερα ακόμη και επτά, που στην πλειονότητά τους δεν είναι τσιπαρισμένα. Δόθηκε προθεσμία μιας εβδομάδας για το τσιπάρισμα των δεσποζόμενων πριν αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα των 300 ευρώ, ενώ τελεσίγραφο δόθηκε και σε κατοίκους που φέρονται να φροντίζουν αδέσποτα προκειμένου να τα υιοθετήσουν και να τα έχουν υπό την ευθύνη τους, σε διαφορετική περίπτωση θα περισυλλεχθούν και θα οδηγηθούν στο δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η πρώτη εστία έντασης σημειώθηκε στην πλατεία της Πορταριάς, όταν καταστηματάρχες τα έβαλαν με την πρόεδρο του φιλοζωικού συλλόγου «Κόσμος και Φύση», Φλωρίκα Τσιρογιάννη, την οποία κατηγόρησαν για την ύπαρξη αδέσποτων.

Καταστηματάρχες διαμαρτύρονται ότι στην πλατεία της Πορταριάς κυκλοφορούν 15-20 αδέσποτα, τα οποία κινούνται ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα και ενοχλούν τους θαμώνες. «Ξεσπούν διαμάχες μεταξύ πελατών που τα θέλουν κι άλλων που ενοχλούνται, και μεταξύ πελατών και καταστηματαρχών», έλεγε καταστηματάρχης της περιοχής.

Την εμφάνισή του έκανε και δημότης, που πρόσφατα δέχθηκε επίθεση από αδέσποτο και διαμαρτυρόταν έντονα για το φαινόμενο, ζητώντας από τον Δήμο Βόλου να περισυλλέξει τα αδέσποτα που είναι επικίνδυνα και για τα μικρά παιδιά.

Η κ. Τσιρογιάννη, που ήταν παρούσα και δέχθηκε φραστικές επιθέσεις, υποστήριξε ότι δεν ευθύνεται η ίδια για τα αδέσποτα κι ότι είναι ευθύνη του Δήμου Βόλου. «Υπάρχει ένα περίεργο κλίμα. Οι καταστηματάρχες δεν θέλουν τα ζώα, τα ταΐζουν όμως κατά κάποιο τρόπο», είπε η ίδια μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Μάλιστα, η ίδια έφυγε από το σημείο, μη θέλοντας να δώσει συνέχεια στην ένταση που δημιουργήθηκε.

Την ώρα της επίσκεψης του κλιμακίου, στην Πορταριά δεν κυκλοφορούσε ούτε ένα αδέσποτο. «Δεν υπήρχε ούτε… ουρά. Φρόντισαν να τα μαζέψουν ενόψει του ελέγχου που είχαμε προαναγγείλει», είπε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Νατάσσα Μορφογιάννη.

Η ίδια, συνοδευόμενη από τη διευθύντρια της υπηρεσίας, Μαρία Ζορμπά, προχώρησαν σε κατ’ οίκον επισκέψεις στα σπίτια, ενημερώνοντας τους ιδιοκτήτες ζώων για τις υποχρεώσεις τους έναντι του Νόμου.

Όπως διαπιστώθηκε, τόσο σε Πορταριά όσο και σε Μακρινίτσα, σε κάθε σπίτι υπάρχουν κατά μέσο όρο δύο δεσποζόμενα ζώα. «Σε ορισμένα σπίτια υπάρχουν και τέσσερα και επτά σκυλιά, που είναι στην πλειοψηφία τους μη τσιπαρισμένα», ανέφερε η κ. Μορφογιάννη.

Πρόστιμα δεν επιβλήθηκαν, καθώς από το κλιμάκιο απουσίαζε τόσο η δημοτική αστυνομία -ο υπάλληλος δήλωσε ασθένεια- όσο και εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στη Μακρινίτσα

Νέα ένταση σημειώθηκε στην πλατεία της Μακρινίτσας, αυτή τη φορά μεταξύ των εκπροσώπων του δήμου και κατοίκου, ο οποίος αντέδρασε στις προειδοποιήσεις της αντιδημάρχου ότι αν δεν φροντίσει να πάρει υπ’ ευθύνη του, να τσιπάρει και να έχει σε ελεγχόμενο χώρο αδέσποτα που φροντίζει, ο δήμος θα προχωρήσει στην περισυλλογή τους.

«Δώσαμε διορία μιας εβδομάδας. Οι ιδιοκτήτες να φροντίσουν για το τσιπάρισμα των δεσποζόμενων, και όσοι φροντίζουν αδέσποτα να τα υιοθετήσουν», είπε η κ. Μορφογιάννη. «Τα αδέσποτα θα φύγουν από τους δρόμους και τις πλατείες. Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες για επιθέσεις. Αυτό δεν θα συνεχιστεί άλλο», είπε χαρακτηριστικά. «Ήδη τις προηγούμενες δύο εβδομάδες περισυλλέξαμε από Πορταριά – Μακρινίτσα 15 αδέσποτα. Και πάλι συνεχίζουν να κυκλοφορούν άλλα τόσα», πρόσθεσε.

Αργά το απόγευμα, ο ανάδοχος του δημοτικού καταφυγίου προχώρησε σε νέες περισυλλογές

Σήμερα στον Βόλο

Μετά τη διορία που δόθηκε σε κατοίκους της Πορταριάς και Μακρινίτσας, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σήμερα στον Βόλο. Σύμφωνα με την κ. Μορφογιάννη, υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας θα κυκλοφορούν με scanner στους δρόμους, για να ελέγχουν αν τα δεσποζόμενα είναι τσιπαρισμένα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου