ΤΟΠΙΚΑ

Διασωληνώσεις ασθενών εκτός ΜΕΘ

διασωληνώσεις-ασθενών-εκτός-μεθ-323253

Αγωνία επικρατεί για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου δοκιμάζονται οι αντοχές του συστήματος υγείας, τόσο με την πανδημία, όσο και με την αντιμετώπιση των περιστατικών non covid.

Η πληρότητα σε κλινικές και ΜΕΘ κορονοϊού που λειτουργεί με επιπλέον κρεβάτια τα οποία όμως αφαιρέθηκαν από τη γενική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προκαλεί… παράπλευρες απώλειες στη διαχείριση έκτακτων περιστατικών, όπως έγινε χθες το πρωί όταν κρίθηκε απαραίτητη η διασωλήνωση 63χρονου άνδρα, που νωρίτερα είχε τραυματιστεί σοβαρά και έπρεπε να διασωληνωθεί. Κρεβάτι στη ΜΕΘ δεν υπήρχε ούτε για δείγμα, με αποτέλεσμα να διασωληνωθεί και να μεταφερθεί για νοσηλεία σε απλό κρεβάτι της Χειρουργικής Κλινικής.

Σε απλό κρεβάτι στο ίδιο τμήμα νοσηλεύεται επίσης διασωληνωμένος ο 68χρονος που μαχαίρωσε ο αδελφός του στον Ριζόμυλο. Η κατάστασή του είναι κρίσιμη, αλλά σταθερή, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Η προοπτική να συνεχιστεί η αύξηση των νοσηλειών ασθενών με κορονοϊό την ερχόμενη εβδομάδα προκαλεί ίλιγγο στους γιατρούς, καθώς τα περιθώρια διαθεσιμότητας κλινών είναι συγκεκριμένα, όπως επίσης και της χρήσης του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Ο τρόμος των γιατρών είναι η χρήση του οξυγόνου. Τις τελευταίες μέρες η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αποθέματα υπάρχουν, δεν υπάρχουν όμως οι προδιαγραφές σε όλους τους ορόφους για να υποστηριχθεί το σύστημα παροχής οξυγόνου σε ασθενείς με κορονοϊό.

«Το νοσοκομείο έχει φτιαχτεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Υπάρχουν όρια τα οποία και να θέλουμε δεν είναι εφικτό να ξεπεραστούν», εξηγούσαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακοί παράγοντες του Νοσοκομείου ανήσυχοι.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το σύστημα να ξεμείνει τις επόμενες μέρες» διαμηνύεται.

Επιστολή στην 5η ΥΠΕ

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με καλή πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η διοίκηση του νοσοκομείου Βόλου έχει αποστείλει επιστολή στην 5η ΥΠΕ στην οποία επισημαίνονται τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν το σύστημα τεθεί εκτός ελέγχου.

Γιατροί και διοίκηση εστιάζουν στην ασφυκτική πίεση που δέχονται όλες οι κλινικές.

Το δραματικό ερώτημα που ανακύπτει στο υγειονομικό χάος είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση μείωσης οξυγόνου στα νοσοκομεία. Οι νοσοκομειακοί ασθενείς Covid χρειάζονται ενισχυτική βοήθεια στην αναπνοή.

Η ενίσχυση μπορεί να επιτευχθεί με απλή μάσκα που παρέχει επιπλέον οξυγόνο, με σφιχτή μάσκα που ωθεί το οξυγόνο στους πνεύμονες ή σωλήνες που χρησιμοποιούνται για λειτουργία της αναπνοής στις ΜΕΘ.

Ωστόσο, οι σωλήνες στους τοίχους του νοσοκομείου που μεταφέρουν οξυγόνο σε κάθε κρεβάτι δεν σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες ασθενείς ταυτόχρονα.

Εάν αυτή η εγκατάσταση παραβιαστεί, τότε ολόκληρο το σύστημα καταρρέει.

«Θα πρέπει άμεσα να αρχίσουν οι μεταφορές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, σε περιπτώσεις που αρχίζουν να στερεύουν οι ποσότητες σε οξυγόνο εξαιτίας της υπερπληρότητας», λένε οι γιατροί. Το θέμα θα τεθεί υπόψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα που αναμένεται στο Αχιλλοπούλειο την ερχόμενη Τρίτη.

Οι ασθενείς κορονοϊού, την ίδια στιγμή, έχουν καταλάβει πάνω από το 90% των κρεβατιών.

Στο Αχιλλοπούλειο χθες από τις 110 κλίνες covid φιλοξενούν ασθενείς οι 92 και η ΜΕΘ κατειλημμένη.

Τα νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες στη Μαγνησία ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 190 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Επίσης σε συνολικό αριθμό 516 δειγμάτων καταγράφηκαν 30 θετικά στα rapid test που έγιναν στον Βόλο χθες το πρωί. Αφορούν σε 13 γυναίκες και 17 άντρες με διάμεση ηλικία τα 35 έτη.

Σήμερα, Κυριακή, δωρεάν δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα γίνουν στα ΚΑΠΗ Αγ. Βασιλείου, από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

«Εφυγαν» δύο εμβολιασμένοι

Εκτός από τους ανεμβολίαστους, θύματα υπάρχουν και μεταξύ εμβολιασμένων που μολύνθηκαν από κορονοϊό και τελικά κατέληξαν στο νοσοκομείο Βόλου από τις επιπτώσεις της νόσου.

Σε ηλικία 78 ετών απεβίωσε χθες άνδρας από τον Ριζόμυλο. Ο άτυχος άνδρας νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Βόλου από την περασμένη Παρασκευή χωρίς να έχει διασωληνωθεί ενώ σύντομα θα έκανε και την τρίτη δόση του εμβολίου. Δυστυχώς όμως κατέληξε από επιπλοκές.

Το βράδυ προχθές Παρασκευή εξάλλου έφυγε από τη ζωή 60χρονη. Ηταν εμβολιασμένη, αλλά αντιμετώπιζε σοβαρό υποκείμενο νόσημα. Η κατάσταση της υγείας της είχε χαρακτηριστεί εξαρχής πολύ σοβαρή.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου