ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματισμένοι οι ειδικοί για τα νέα μέτρα

προβληματισμένοι-οι-ειδικοί-για-τα-νέ-323200

Η Πολιτεία προσδοκά ότι με τους νέους περιορισμούς θα μπει φρένο στη διασπορά, που καταγράφεται στην κοινότητα και επιπροσθέτως θα σημειωθεί αύξηση των εμβολιασμών.

Οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι. «Με το χέρι στην καρδιά» αποφεύγουν να πουν με βεβαιότητα ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα αποδώσουν. Επιπροσθέτως οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το «στοίχημα» θα κερδηθεί μόνο εφόσον αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα ολοένα και περισσότεροι βάζουν στο τραπέζι την επέκταση της υποχρεωτικότητας.

Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης εκτιμούν πως είναι μονόδρομος για να ορθοποδήσει ξανά το πρόγραμμα «Ελευθερία». Υπάρχουν όμως και εκείνοι που είναι επιφυλακτικοί ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Η μία τάση υπογραμμίζει ότι η υποχρεωτικότητα δε θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, κάτι που αποδείχθηκε στην περίπτωση των υγειονομικών, με συνέπεια να δημιουργηθούν και μεγάλα προβλήματα στη δημόσια διοίκηση, στην οικονομία και την κοινωνία, μετά τις αναστολές εργασίας στους ανεμβολίαστους. Παράλληλα, η πλευρά που τάσσεται εναντίον της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ζητάει να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και πειθούς των ανεμβολίαστων πόρτα-πόρτα αλλά και αυστηροποίηση των ελέγχων καθώς και επέκταση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Στον αντίποδα, η πλευρά που τάσσεται υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, τονίζει ότι είναι ευθύνη της Πολιτείας να προστατεύσει την κοινωνία, κάτι που έχει χρέος να κάνει, ακόμα και αν σημαντική μερίδα των πολιτών διαφωνεί κάθετα με κάθε μορφή υποχρεωτικότητας.

Κων. Γουργουλιάνης: Δεν επιλύουν το πρόβλημα οι νέοι περιορισμοί

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, τα νέα μέτρα δεν επιλύουν το πρόβλημα.

Ο κ. Γουργουλιάνης παρατηρεί ότι είναι αδιέξοδα και επιμένει στην πάγια άποψή του πως η διασπορά του ιού είναι ενδοοικογενειακή.

«Αν θέλεις να επιβάλεις νέους κανόνες αυτό πρέπει να γίνει για όλες τις δραστηριότητες. Δεν υπάρχουν έρευνες που να έχουν καταγράψει ότι η διασπορά οφείλεται στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων ή της εστίασης» σημειώνει ο καθηγητής.

«Στην Ευρώπη, οι χώρες που πέτυχαν τα καλύτερα αποτελέσματα με την πανδημία είναι αυτές στις οποίες ίσχυαν συγκεκριμένα μέτρα για όλους.

Η εξειδίκευση των μέτρων μόνο κακό κάνει και πρέπει να σταματήσει. Δεν πρέπει να γίνεται διάκριση και να υπάρχουν εξαιρέσεις για παράδειγμα στις εκκλησίες ή σε άλλους χώρους» συνεχίζει ο καθηγητής.

Ο κ. Γουργουλιάνης περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Λάρισα.

«Πνιγόμαστε από ανεμβολίαστους ασθενείς που προσέρχονται με σοβαρά συμπτώματα. Για αυτό και δεν θα κουραστώ να λέω ότι πρέπει να εξεταστεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ανθρώπους 60 ετών και άνω, που είναι και αυτοί που είναι ευάλωτοι», συμπληρώνει.

Το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί τα προγραμματισμένα νέα ραντεβού είναι ενθαρρυντικό, δεν φτάνει όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή.

«Εκτιμώ ότι δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν εκεί έξω 600.000 πολίτες ανεμβολίαστοι που πρέπει να εμβολιαστούν διότι κινδυνεύουν άμεσα», αναφέρει, υπογραμμίζοντας επίσης ότι ο ρυθμός που αυτοί οι άνθρωποι μολύνονται είναι ταχύτατος και πως κανένας δεν θα πρέπει να αψηφά τον κίνδυνο.

Ευθ. Τσάμης: Η διαδικασία της πειθούς τελείωσε

«Οταν μετράς 6.000 και 7.οοο κρούσματα καθημερινά και σου λένε πως στις ΜΕΘ κινδυνεύουμε να μοιράσουμε χαρτάκια για να παίρνουν σειρά οι ασθενείς με Covid, δεν έχεις και πολλές επιλογές. Από κάπου πρέπει να πιαστείς. Κάτι να κάνεις, πριν χαθεί η μπάλα. Η διαδικασία της πειθούς τελείωσε. Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσάμης, που τάσσεται υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, αρχής γενομένης από τους ηλικιωμένους.

Ο κ. Τσάμης εκτιμά ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για τους ανεμβολίαστους είναι άτολμα και ότι δεν πρόκειται να αποδώσουν. «Τι νόημα έχει να επιβάλει κάποιος νέα μέτρα, αν τα προηγούμενα απλώς δεν εφαρμόζονται; Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να εφαρμόζονται τα μέτρα και οι νόμοι και να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί οπωσδήποτε», προσθέτει.

«Αν συμπεριφερθούμε ως στοιχειωδώς υπεύθυνοι πολίτες, ακούμε τους επιστήμονες και σπεύσουμε να εμβολιαστούμε τότε δεν θα υπήρχε ανάγκη για περισσότερα μέτρα, ούτε για περισσότερους κανόνες», συμπληρώνει ο κ. Τσάμης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου