ΤΟΠΙΚΑ

Εθεσαν επί τάπητος τα προβλήματα της παράκτιας αλιείας και ζήτησαν λύσεις

εθεσαν-επί-τάπητος-τα-προβλήματα-της-π-321567

Συνάντηση της Ενωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδος με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή

Πρωτογενής τομέας δεν είναι μόνο η ζωική και φυτική παραγωγή, είναι και η αλιεία της χώρας. Αυτό το μήνυμα μεταφέρουν οι αλιείς, οι οποίοι συναντήθηκαν την περασμένη Πέμπτη με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή. Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου και υπεύθυνος Τύπου της Ενωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδος Χρήστος Ξηραδάκης λέει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έδωσε καμία λύση στα διαχρονικά προβλήματα, αντίθετα ο κλάδος είδε ακόμη περισσότερους αλιείς να αποχωρούν για συνταξιοδότηση ή να αλλάζουν επάγγελμα.

Στη συνάντηση με την υφυπουργό τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν και ζητήθηκαν λύσεις. Οι αλιείς αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων εν μέσω κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι στη Μαγνησία στα χρόνια της κρίσης αποχώρησε από την αλιεία ένας στους τρεις ψαράδες με αποτέλεσμα οι αλιείς να μειωθούν στους 600 από 900 που ήταν.

Ο κ. Ξηραδάκης λέει ότι στη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των αποζημιώσεων, που διαχρονικά διεκδικούν δίκαια οι παράκτιοι αλιείς από την απώλεια εισοδήματος που υφίστανται σε καθημερινή βάση από τα κητώδη (φώκιες, δελφίνια) και της ανεξέλεγκτης ερασιτεχνικής αλιείας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο διευθυντής του γραφείου της υφυπουργού Χάρης Θεοχαρίδης και ο σύμβουλος της υφυπουργού Κώστας Σκιαδάς.

Η αντιπροσωπεία της ΕΠΠΑΕ αποτελούνταν από τη διοίκηση της Ενωσης και δύο μέλη της.

Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε για τα πιο βασικά και πιο σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την παράκτια αλιεία.

Αναλυτικά έθεσε το ζήτημα της αποζημίωσης από κητώδη, αλλά και της κατοχύρωσης του επαγγέλματος με συγκεκριμένα κριτήρια, ζήτησε τρόπους αντιμετώπισης των λεσεψιανών μεταναστών (λαγοκέφαλοι, λεοντόψαρα), αλλά και τη δυνατότητα οργάνωσης των αλιέων και εκπροσώπησής τους μέσω του συνδικαλιστικού νόμου, έθιξε το θέμα με τις βιντζότρατες. Ακόμη, ζήτησε να υπάρχουν συγκεκριμένοι περίοδοι αλιείας πελαγικών ψαριών, να δοθεί παράταση στις άδειες VMS, να υπάρξει διαμεσολάβηση σχετικά με την ημερομηνία λήξης της θεώρησης του βιβλίου ατελούς παραλαβής εφοδίων.

Η Ενωση δεσμεύτηκε να καταθέσει τις επόμενες μέρες αναλυτικά τις προτάσεις της στην υφυπουργό και η ίδια δεσμεύτηκε να εξετάσει τις προτάσεις και να εξεταστούν πιθανές λύσεις, στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο ΥΠΑΑΤ περί τα μέσα Νοεμβρίου παρουσία και του υπουργού Μάκη Βορίδη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου