ΤΟΠΙΚΑ

«Γονατίζουν» οι κλινικές κορονοϊού

γονατίζουν-οι-κλινικές-κορονοϊού-320995

Την ασφυκτική πίεση, που δέχεται το Νοσοκομείο Βόλου εξαιτίας της συντριπτικής αύξησης νοσηλειών την τελευταία εβδομάδα, θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία από χθες περιοδεύει στη Θεσσαλία, προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα και να δρομολογηθούν λύσεις. Η Μίνα Γκάγκα αναμένεται στο Νοσοκομείο στις 10 το πρωί.

Στο Νοσοκομείο Βόλου τα κρεβάτια εξαντλούνται, όπως επίσης εξαντλούνται οι δυνατότητες παροχής οξυγόνου, καθώς η ζήτηση σε σχέση με πέρυσι έχει αυξηθεί κατά 80%. Οι προδιαγραφές είναι συγκεκριμένες για τη χρήση του οξυγόνου στο Αχιλλοπούλειο. Όταν αντί για την κάλυψη των αναγκών 50 ασθενών, πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες 110 ασθενών, που μάλιστα είναι όλοι τους σε βαριά κατάσταση, γίνεται αντιληπτό ότι το σύστημα δεν πρόκειται να αντέξει.

Σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν τα ζητήματα που θα τεθούν στην κ. Γκάγκα, αποφασίστηκε ότι το πρώτο που θα ζητηθεί είναι η αύξηση των κλινών εκτός νοσοκομείου. Οι επόμενοι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη να μεταφερθούν είτε σε ιδιωτικές δομές, είτε σε άλλα νοσοκομεία της Στερεάς και της Νοτίου Ελλάδας, όπου το ΕΣΥ δεν δέχεται τόσο μεγάλη πίεση από την πανδημία.

Χθες, πάντως, εξασφαλίστηκαν έξι επιπλέον κλίνες στο ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης στον Βόλο για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό. Συνολικά τα διαθέσιμα κρεβάτια στη συγκεκριμένη δομή ανέρχονται πλέον σε 26, εκ των οποίων αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένα τα τρία.

Επίσης σε δεύτερη ιδιωτική δομή έχουν εξασφαλιστεί 10 κρεβάτια και 2 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς non covid.

Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα κλινών αλλά και το πρόβλημα της χρήσης οξυγόνου, όπως εξηγούσαν γιατροί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Επιπροσθέτως, από την αναπληρώτρια υπουργό θα ζητηθεί να προχωρήσουν άμεσα μετακινήσεις γιατρών, παθολόγων και πνευμονολόγων κυρίως, ώστε να ενισχυθούν οι κλινικές κορονοϊού με επιπλέον προσωπικό. Στην τελευταία εφημερία και πάλι τις ανάγκες του συνόλου των ασθενών κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένας μόνιμος γιατρός.

«Και Σούπερμαν να ήταν δεν θα μπορούσε να το πετύχει», επισήμαναν οι συνάδελφοί του.

Ερευνα για την παραμονή συνοδού σε κλινική μετά τη διασπορά

Από χθες μπήκε «φραγμός» στην είσοδο σε ανεμβολίαστους συνοδούς ασθενών. Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα να αποφευχθούν φαινόμενα διασποράς, μετά το «χτύπημα» που δέχτηκε η Παθολογική Κλινική που νοσηλεύει non covid περιστατικά.

Προχθές, Κυριακή, στην Παθολογική Κλινική μετά από μαζικά μοριακά τεστ που έγιναν επιβεβαιώθηκαν τέσσερα θετικά κρούσματα κορονοϊού σε ασθενείς.

Στον συνοδό που ήταν ανεμβολίαστος επιτράπηκε η είσοδος στο νοσοκομείο μόνο με rapid test. Στη συνέχεια όμως όπως αποδείχτηκε ο συνοδός νόσησε, μολύνοντας και άλλους ασθενείς που βρίσκονταν στον ίδιο θάλαμο.

Η διοίκηση του νοσοκομείου έλαβε γνώση του θέματος και διερευνά ποιος έδωσε την εντολή και υπό ποιες συνθήκες επιτράπηκε η παραμονή συνοδού ασθενή στο νοσοκομείο, μολονότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μειώνονται τα τακτικά χειρουργεία

Επίσης χθες αποφασίστηκε μέχρι νεωτέρας να μειωθούν κατά 50% τα τακτικά χειρουργεία στο νοσοκομείο.

Η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε μετά την κατάληψη όλων των κλινών ΜΕΘ. Το νοσοκομείο από τη μία έχει να αντιμετωπίσει σωρεία νέων εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό και την ίδια ώρα εκτός από τα περιστατικά covid, υπάρχουν και ασθενείς μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις που χρειάζεται για λόγους προστασίας να μεταφερθούν στην απλή ΜΕΘ, οι κλίνες όμως υπό τις παρούσες συνθήκες είναι περιορισμένες.

Ετσι άνθρωποι που είχαν προγραμματισμένο χειρουργείο εδώ και καιρό θα υποστούν νέα ταλαιπωρία, αφού οι επεμβάσεις θα μειωθούν στις μισές.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου