ΤΟΠΙΚΑ

Γέφυρα σωτηρίας για φωκάκι

γέφυρα-σωτηρίας-για-φωκάκι-320937

Γέφυρα σωτηρίας στήθηκε για νεογέννητο θηλυκό φωκάκι, που εντοπίστηκε πριν από λίγες μέρες σε παραλία της Βόρειας Εύβοιας, πότε να κοιμάται στην αμμουδιά και πότε να παλεύει με τα κύματα. Το μικρό φωκάκι, ηλικίας δύο περίπου εβδομάδων, μεταφέρθηκε στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών της MOm στα Σπάτα Αττικής σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Με αντανακλαστικά εγρήγορσης και ευαισθησίας, το μικρό, τρισχαριτωμένο φωκάκι εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα στην ακτή από κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής, οι οποίοι έδρασαν τάχιστα, για να σωθεί η μικρή Εύη.

Ενημερώθηκαν άμεσα η MOm και ο τοπικός λιμενικός σταθμός και όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο υπεύθυνος επικοινωνίας της MOm Δημήτρης Τσιάκαλος «παρακολουθήσαμε το φωκάκι με την ελπίδα ότι η μητέρα της βρισκόταν κοντά. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, πιθανότατα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και η μικρή φώκια παρέμενε μόνη της στην ακτή».

Μόλις διαπιστώθηκε ότι το νεογέννητο φωκάκι είναι μόνο του στην ακτή, στήθηκε αμέσως γέφυρα σωτηρίας, με τη βοήθεια του λιμενικού, κατοίκων και αλιέων, προκειμένου να σωθεί και να λάβει την αναγκαία περίθαλψη.

Οι κτηνιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι η μικρή έπασχε από προχωρημένη βρογχοπνευμονία και έτσι ξεκίνησε η κατάλληλη αγωγή από τους ανθρώπους της MOm υπό την καθοδήγηση της κτηνιάτρου Δρ Νατάσας Κομνηνού, καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Παρ’ ότι η κατάστασή της παραμένει κρίσιμη, δείχνει σημάδια βελτίωσης, τα οποία «μας κάνουν να ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρει» αναφέρει ο κ. Τσιάκαλος.

Το μικρό φωκάκι ανακτά σταδιακά δυνάμεις μετά την περιπέτεια που βίωσε, ενώ ανταποκρίνεται στην αγωγή και την τροφή που λαμβάνει. Τρώει έξι φορές την ημέρα, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και είναι εξαιρετικά συνεργάσιμη με τους επιστήμονες.

Οπως αναφέρει παράλληλα ο κ. Τσιάκαλος, οι φώκιες μονάχους – μονάχους ζουν και αναπτύσσονται τόσο στο θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, όσο και σε διάφορες ακόμη περιοχές του Αιγαίου, με τον πληθυσμό να αυξάνεται διαρκώς.

Το μικρό φωκάκι παρασύρθηκε, πιθανότατα, από τα δυνατά κύματα, στην ακτή όπου εντοπίστηκε, με το έμψυχο δυναμικό της MOm να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ανακτήσει δυνάμεις η μικρή Εύη και να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, μετά από διάστημα τεσσάρων περίπου μηνών.

Το έμψυχο δυναμικό της MOm απευθύνει δημόσια ευχαριστίες στους: «Μάρκο Σκόρδο, τον παράκτιο ψαρά Γιώργο Κυριάκο και τα στελέχη του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου που βοήθησαν στον εντοπισμό και την παρακολούθηση του ζώου και ιδιαίτερα την Εύη Μαχαίρα που βοήθησε στη διάσωση αλλά και έγκαιρη μεταφορά της μικρής Εύης».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου