ΤΟΠΙΚΑ

Επαναλειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

επαναλειτουργία-της-στέγης-υποστηρι-319286

Προσπάθειες για την επαναλειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης από το 2018, ενάμιση και πλέον χρόνο μετά το κλείσιμο της δομής, καταβάλλει η αντιδημαρχία κοινωνικής μέριμνας Βόλου. Στόχος η επιστροφή των 9 ατόμων στο «σπίτι» τους αλλά και η αποφυγή προστίμου 500.000 ευρώ στα δημοτικά ταμεία, επειδή η δομή παραμένει κλειστή σε αντίθεση με τις συμβατικές υποχρεώσεις του Δήμου.

Η Στέγη, ξεκίνησε να λειτουργεί στο Βόλο, από τον Απρίλιο του 2014, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007- 2013» του Υπουργείου Υγείας.

Εντάχθηκαν σε αυτή 9 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, με νοητική υστέρηση και άλλες βαριές αναπηρίες, τα οποία δεν μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη. Η στέγη έγινε για τα 9 παιδιά, το σπίτι τους, αφού μέσα σε αυτό, ζούσαν σε 24ωρη βάση και άρχισαν να μαθαίνουν πώς να στηρίζονται στις δυνάμεις τους και να ζουν μόνοι τους χωρίς υποστήριξη.

Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση της ΣΥΔ βρίσκεται στην περιοχή της Αγριάς Βόλου, στην πρώην «Παιδόπολη», σε κτίρια που παραχωρήθηκαν στο Δήμο Βόλου για 25 χρόνια από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, τα οποία επισκευάστηκαν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στις 31 Οκτωβρίου 2015 έληξε το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Η ΣΥΔ διέκοψε τη λειτουργία της από 1/11/2015 έως 21/12/2015, καθώς αποφασίστηκε, με καθυστέρηση, η τρίμηνη παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων με αναδρομική ισχύ από 1/11/2015 έως 31/1/2016, διάστημα για το οποίο ο Δήμος Βόλου ανέλαβε τα λειτουργικά έξοδα της δομής. Από την 1η Φεβρουαρίου του 2016 και έως σήμερα, η ΣΥΔ δεν λειτουργεί.

Τα 9 άτομα που φιλοξενούνταν στη δομή, είχαν βρεθεί τότε σε ακατάλληλο περιβάλλον. Μία 19χρονη με νοητική υστέρηση είχε βρει προσωρινή στέγη στο Γηροκομείο Βόλου(!), ένα ακόμη άτομο βρέθηκε σε εξωνοσοκομειακή δομή για άτομα με ψυχικές διαταραχές και επτά επέστρεψαν στα σπίτια γιαδιάδων και θείων, σε ακατάλληλο περιβάλλον. Συνολικά εννιά άτομα είχαν χάσει το σπίτι τους και μαζί την ευκαιρία να μπορέσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους να αυτοσυντηρηθούν, από τότε που έκλεισε η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Αυτή την περίοδο, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Νατάσσα Μορφογιάννη, επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα με το προσωπικό, προκειμένου να στελεχωθεί η δομή και να μπορέσει να επαναλειτουργήσει από το 2018.

Όπως αναφέρει για να λειτουργήσει η δομή, απαιτούνται 25 άτομα προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, ωστόσο από το Υπουργείο, όπου κοινοποιήθηκε το αίτημα, δόθηκε έγκριση για μόλις 4 προσλήψεις. «Με τέσσερα άτομα προσωπικό, η στέγη δεν μπορεί να λειτουργήσει», επισημαίνει η ίδια.

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, στις 2 το μεσημέρι, συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Βόλου. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι και η έγκριση του κανονισμού λειτουργίας της στέγης, καθώς και η εκκίνηση διαγωνισμού για να μπορέσει να λειτουργήσει.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου