ΤΟΠΙΚΑ

Καμπανάκι και πάλι για τα νοθευμένα καύσιμα

καμπανάκι-και-πάλι-για-τα-νοθευμένα-κα-31801

Σιγή ιχθύος… για τις καταγγελίες περί νοθευμένων καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η μη λήψη μέτρων προκάλεσε την αντίδραση του ίδιου του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλα που έχει καταθέσει σχετικά στοιχεία στις στρατιωτικές αρχές και την Εισαγγελία χωρίς όμως να έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση. Ο κ. Σούρλας χθες αναγκάστηκε να επισκεφτεί τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και Προϊστάμενο των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος, κ. Νικ. Παντελή και ζήτησε την άμεση παρέμβασή του για την νοθεία στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, σε 49 περιπτώσεις χημικών αναλύσεων δειγμάτων βενζίνης και πετρελαίου, η νοθεία βρισκόταν σε ποσοστό 69% και δεν ασκήθηκε καμία δίωξη από τότε, ενώ εννέα στα εννέα δείγματα καυσίμων αποδείχτηκε ότι είναι νοθευμένα, γεγονός που σημαίνει -όπως υποστηρίζει ο ίδιος- ότι η νοθεία συνεχίζεται, ενώ την ίδια στιγμή το κράτος χάνει 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Σούρλα από χημικές αναλύσεις δειγμάτων καυσίμων που ελήφθησαν πρόσφατα από το Σ.Δ.Ο.Ε., από δεξαμενές στρατοπέδων διαπιστώθηκε ότι είναι νοθευμένα και επικίνδυνα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι πλην των άλλων επιπτώσεων τα νοθευμένα καύσιμα καθίστανται πιο εύφλεκτα και «δυνατόν να προκαλέσουν βλάβη σε πρόσωπα».

«Δυστυχώς, δήλωσε χθες ο κ. Σούρλας, παρά τις επανειλημμένες από 8ετίας και πλέον διαπιστώσεις για νοθεία, και την κατάθεση στην Στρατιωτική και Τακτική Δικαιοσύνη, 49 χημικών αναλύσεων καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων που τα χαρακτηρίζουν νοθευμένα και ακατάλληλα για την κίνηση οχημάτων, τα κυκλώματα ασύδοτα και ανενόχλητα συνεχίζουν τη δράση τους, αγνοώντας κάθε Αρχή και μάλιστα σε ένα εθνικό ευαίσθητο τμήμα που εννοείται ότι τηρείται αυστηρά η νομιμότητα».

Σημειώνεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση της δικτατορίας από το 1969, η προμήθεια καυσίμων γίνεται χωρίς διαγωνισμό και μάλιστα σήμερα από κρατικά διυλιστήρια (ΕΛ.ΠΕ.) η πλειοψηφία των οποίων ανήκει σε ιδιώτες, κατά 65% που ανήκουν σε ιδιώτες (κατά πλειοψηφία), χωρίς να έχουν υπογραφεί συμβάσεις και κατά παράβαση του δικαίου της Ε.Ε. και των κανόνων περί ανταγωνισμού.

Η προμήθεια καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφορά 30 εκ. τόνους ετησίως και είναι κόστους 270 εκ. €.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου