ΤΟΠΙΚΑ

Ανω-κάτω οι ζωές φοιτητών

ανω-κάτω-οι-ζωές-φοιτητών-31705

Τα πάνω κάτω στη φοιτητική τους ζωή φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» σε χιλιάδες νέους. Οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις τμημάτων που αναδιαμορφώνουν τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε φοιτητές και σπουδαστές, οι οποίοι βρίσκονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Το περιεχόμενο του σχεδίου «Αθηνά» μπορεί να κόπασε τις ανησυχίες της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς απομακρύνθηκαν οι φήμες περί απομάκρυνσης τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ωστόσο φοιτητές από τη Μαγνησία, οι οποίοι σπουδάζουν σε άλλες περιοχές της χώρας βρίσκονται σε έντονο αναβρασμό, μπροστά στο ενδεχόμενο να αναγκαστούν να αλλάξουν πόλη, σπίτι ή ακόμη και αντικείμενο σπουδών…

Χαρακτηριστική είναι η φωνή διαμαρτυρίας νεαρής από τον Αλμυρό, η οποία σπουδάζει στο ΤΕΙ Ιονίων νήσων και στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας. «Το αντικείμενο της σχολής μου καταργείται και η σχολή μου συγχωνεύεται με μία άλλη, έχοντας διαφορετικό αντικείμενο. Ζητάμε την όποια βοήθεια, ώστε να κρατήσουμε το τμήμα μας ανοιχτό», είναι η έκκληση της φοιτήτριας Σωτηρίας Βλαχονάτσιου, η οποία απευθύνθηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Η ίδια, όπως και οι υπόλοιποι συμφοιτητές της, έχουν αναλάβει η φωνή τους να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας, με όσα μέσα διαθέτει ο καθένας, με κοινή προσπάθεια την ανατροπή του σχεδιασμού, που διαγράφει το τμήμα τους από τον ακαδημαϊκό χάρτη.

«Είναι ένα τμήμα ενεργό, με παιδιά που πραγματικά έχουν όραμα και ιδέες. Ευελπιστούμε η προσπάθειά μας να παρακινήσει κι άλλες σχολές που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με εμάς», συνεχίζει η σπουδάστρια από τον Αλμυρό. «Είναι άδικο να καταστρέφουν τα όνειρά μας. Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Η σχολή μου Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία αλλάζει αντικείμενο, το οποίο δεν έχει καμία συνάφεια με το τωρινό μας αντικείμενο… Είμαστε μια σχολή ενεργή με πολλούς φοιτητές, η οποία θα έπρεπε να αναβαθμιστεί σε Πανεπιστήμιο και όχι να χαθεί», επισημαίνει η Σωτηρία.

Οι 1.000 φοιτητές στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας στο Αργοστόλι διαμαρτύρονται για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση με άλλο άσχετο με το αντικείμενο σπουδών τους τμήμα «Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Συστημάτων με κατεύθυνση κοινωνικής οικονομίας» και έδρα το Μεσολόγγι.

Εκτακτη σύνοδος

Έκτακτη σύνοδο, στο μεταξύ, σε ξενοδοχείο της Αθήνας έχουν προγραμματίσει για την Παρασκευή οι πρόεδροι των ΤΕΙ, οι οποίοι φέρεται να σκληραίνουν τη στάση τους σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά».

Την ίδια ώρα, οι πρυτάνεις έχουν προγραμματίσει έκτακτη σύνοδο για το μεθεπόμενο Σάββατο, στη διάρκεια της οποία θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν κοινές παρατηρήσεις επί του σχεδίου.

Ο υπουργός Παιδείας συνεχίζει να δέχεται διαδοχικά στο γραφείο του πρυτάνεις, βουλευτές και τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι εκφράζουν τις ενστάσεις τους στις σχεδιαζόμενες αλλαγές ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου