ΤΟΠΙΚΑ

Σε οριακό σημείο το υδατικό ισοζύγιο του Δήμου Βόλου

σε-οριακό-σημείο-το-υδατικό-ισοζύγιο-τ-312049

Περαιτέρω εκμετάλλευση των πηγών για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων

Σε οριακό σημείο βρίσκεται το υδατικό ισοζύγιο στο Βόλο. Ενα κακό υδρολογικό έτος, χωρίς βροχές και χιόνι, μπορεί να σημάνει ένα άνυδρο καλοκαίρι, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο υδρογεωολόγος Δημοσθένης Βαϊναλής, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τα υδατικά αποθέματα του Βόλου, που παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το σχέδιο αντιμετώπισης τυχόν έκτακτων καταστάσεων περιλαμβάνει περαιτέρω υδρομαστεύσεις σε πηγές στο Πήλιο για να αυξήσουν την παροχή του νερού που δίνουν, σε έκτακτες καταστάσεις εξόρυξη 3 ή 4 υδρευτικών γεωτρήσεων σε συγκεκριμένα σημεία που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο το υδατικό ισοζύγιο της περιοχής και σταδιακή εξόρυξη των γεωτρήσεων στην περιοχή της Κάρλας, όπου τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Το σενάριο που ήθελε αξιοποίηση της πηγής Μπουρμπουλήθρας απορρίπτεται, καθώς όπως υπογράμμισε ο κ. Βαϊναλής δίνει υφάλμυρο από την πηγή μέχρι την εκβολή της.

Δεδομένου ότι βασικός τροφοδότης των υδρευτικών δεξαμενών του Βόλου θα είναι οι πηγές του Πηλίου, ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αχιλλέας Μπέος έστειλε χθες μήνυμα προς τους κατοίκους του Πηλίου: «Το νερό δεν είναι κανενός. Και θα πρέπει να συνεργαστούμε πριν -πολύ σύντομα- βρεθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις. Η εξασφάλιση επαρκούς και καλής ποιότητας νερού είναι ένα από τα τρία στοιχήματα που έθεσε η δημοτική αρχή. Η ΔΕΥΑΜΒ ενεργοποιείται για να μην πούμε το νερό – νεράκι. Θα δώσουμε λύση. Είναι άδικο πηγαίο νερό να χύνεται στη θάλασσα. Στη ΔΕΥΑΜΒ πριν πεινάσουμε μαγειρεύουμε».

Ποντάρει στις πηγές του Πηλίου

Τη σημερινή εικόνα του υδατικού ισοζυγίου στο Βόλο αλλά και τα άμεσα μέτρα που μπορεί να λάβει η ΔΕΥΑΜΒ για να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις, παρουσίασε ο εξωτερικός συνεργάτης της επιχείρηση, κ. Δημοσθένης Βαϊναλής. Ο ίδιος μελέτησε όλες τις πηγές υδροδότησης του Βόλου ήδη από τον περασμένο Απρίλιο αλλά και τα άμεσα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί ένας «φτωχός» σε χιόνια και βροχές χειμώνας ώστε η πόλη να μην «διψάσει» το καλοκαίρι.

Ο κ. Βαϊναλής εστίασε στην περαιτέρω εκμετάλλευση των νερών του Πηλίου, που είναι και πολλά και άριστης ποιότητας. «Δυστυχώς σήμερα, το νερό δεν κατανέμεται σωστά», σημείωσε ο ίδιος υποστηρίζοντας ότι υπάρχει δυνατότητα άμεσης υδρομάστευσης σε 6 ή 7 πηγές του Πηλίου, ώστε να αυξήσουν την παροχή τους από 10% έως 50%.

Σε κρίσιμη ισορροπία οι γεωτρήσεις

Ο ίδιος απέκλεισε το σενάριο εκμετάλλευσης της πηγής της Μπουρμπουλήθρας. «Δεν υπάρχει ως λύση για άμεση εκμετάλλευση για την ύδρευση του Βόλου», είπε κατηγορηματική ο κ. Βαϊναλής, υποστηρίζοντας ότι το νερό της είναι υφάλμυρο.

Μίλησε δε για πολλές τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές γεωτρήσεις που έχουν φέρει το υδατικό ισοζύγιο του Βόλου σε κρίσιμο σημείο ισορροπίας. «Αν κάποιος αντλήσει έστω λίγο παραπάνω νερό, κινδυνεύει να καταστρέψει το σύνολο των γεωτρήσεων και φυσικά το υδατικό ισοζύγιο», υπογράμμισε. Οπως είπε έχει εντοπίσει περιοχή όπου θα μπορούσαν να εξορυχθούν 3- 4 γεωτρήσεις από τη ΔΕΥΑΜΒ για έκτακτες καταστάσεις χωρίς να επηρεάσουν το υδατικό ισοζύγιο. Οι γεωτρήσεις όμως θα γίνουν για την άντληση μικρών ποσοτήτων νερού καλής ποιότητας σε έκτακτες καταστάσεις.

Αναφορικά με τις 33 υδρευτικές γεωτρήσεις στην Κάρλα, ο κ. Βαϊναλής άφησε να εννοηθεί ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα. «Το έργο που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα από την περιφέρεια Θεσσαλίας, θα πρέπει να γίνει βήμα – βήμα. Κάθε μία γεώτρηση να γίνεται ξεχωριστά και να παρακολουθείται», ανέφερε.

Βήμα – βήμα οι γεωτρήσεις στην Κάρλα

Οπως εξήγησε η μελέτη του έργου είχε γίνει το 2005, οπότε και υπήρχαν διαφορετικά δεδομένα. Οι γεωτρήσεις γίνονταν στα 20 30 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Σήμερα, στην περιοχή Στεφανοβικείου, Ριζομύλου, Κάρλας, είναι ενεργές περισσότερες από 400 γεωτρήσεις, οι οποίες βρίσκονται στα 200μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ από τις έξι γεωτρήσεις που είχε η ΔΕΥΑΜΒ στην περιοχή, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη μία τόσο λόγω της ποσότητας του νερού που έδινε όσο και λόγω της ποιότητάς του. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα χλωριόντα στο νερό υπερβαίνουν τα 250ml.

Ο κ. Βαϊναλής υποστήριξε ότι η κατάσταση είναι σήμερα οριακή και ότι απαιτούνται μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες σε νερό σε ένα κακό υδρολογικό έτος.

Τις ανάγκες, τις δυνατότητες παραγωγής νερού αλλά και το κόστος των έργων που απαιτούνται, θα αποτυπώσουν διαχειριστικές μελέτες που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί ήδη από το 2010. «Ο Δήμος Βόλου είναι ο πρώτος που ενδιαφέρθηκε να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα αυτό», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Φροντίζουμε από τώρα για την εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων νερού», σχολίασε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιος Παπαευσταθίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου