ΤΟΠΙΚΑ

Ποινική δίωξη για βιασμό άσκησε ο εισαγγελέας

ποινική-δίωξη-για-βιασμό-άσκησε-ο-εισα-309124

Ποινική δίωξη σε βάρος του ανώτερου εκπαιδευτικού στελέχους της εκπαίδευσης στη Λάρισα, έπειτα από μήνυση καθηγήτριας, άσκησε ο διευθύνων την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απ. Τζαμαλής, μετά και την υποβολή της δικογραφίας από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

Ο κ. Τζαμαλής σύμφωνα με πληροφορίες άσκησε δίωξη κατά του στελέχους του Υπουργείου Παιδείας για το βαρύτατο αδίκημα του βιασμού, αλλά και για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, με το εκπαιδευτικό στέλεχος να πρέπει πλέον να κληθεί ενώπιον της Ανακρίτριας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, κάτι που -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- δεν έπραξε στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας.

Την εισαγγελική έρευνα είχε προκαλέσει η μήνυση της 45χρονης καθηγήτριας η οποία κατήγγειλε πως, στις 17 του περασμένου Σεπτεμβρίου έχοντας εμπιστοσύνη στον 61χρονο προϊστάμενό της, βρέθηκαν οι δυο τους για νυχτερινή διασκέδαση στα παράλια του Αγιοκάμπου.Μια έξοδος που κατέληξε σε εφιάλτη για την ίδια, καθώς όπως λεπτομερώς περιγράφει στην πολυσέλιδη μηνυτήρια αναφορά της, βιάσθηκε μέσα στο αυτοκίνητο του προϊσταμένου της, στο γραφείο του οποίου εργαζόταν ως αποσπασμένη στην έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης στη Λάρισα.

Υπενθυμίζεται πως μετά την υποβολή της μήνυσης στις 11 Οκτωβρίου, ο διευθύνων την Εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική, στο πλαίσιο της οποίας με μυστικότητα κλήθηκαν και κατέθεσαν τόσο η καθηγήτρια όσο και μάρτυρες.

Στο μεταξύ, από την πλευρά της καθηγήτριας, και στο πλαίσιο πάντα της προκαταρκτικής έρευνας, υποβλήθηκε έκθεση ιδιωτικού εργαστηρίου, σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη γενετικού υλικού άνδρα στο φόρεμα της γυναίκας.

Με αφορμή το υπόμνημα της καθηγήτριας, και ενώ περαιώθηκε η πρώτη προκαταρκτική από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών παραγγέλθηκε συμπληρωματική προκαταρκτική εξέταση για να ληφθούν -από την ΕΛ.ΑΣ.- εξηγήσεις και δείγμα γενετικού υλικού από τον καταγγελλόμενο προκειμένου να γίνει αντιπαραβολή με το γενετικό υλικό στο φόρεμα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει η «Ελευθερία» από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας κατασχέθηκε το επίμαχο φόρεμα για να αποσταλεί στα Εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να εξεταστεί το γενετικό υλικό. Στο ίδιο πλαίσιο, ο 61χρονος προϊστάμενος κλήθηκε πρόσφατα στην ΕΛ.ΑΣ. όπου και ελήφθη γενετικό υλικό για να συγκριθεί με αυτό που βρέθηκε στο φόρεμα, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- δεν έδωσε εξηγήσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, στο στάδιο πάντα της προκαταρκτικής έρευνας.

Να σημειωθεί τέλος, πως η μηνυτήρια αναφορά κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας όπου μετά από παρέμβαση της υπουργού, Νίκης Κεραμέως, δόθηκε εντολή προκειμένου να διενεργηθεί πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση «σε συνέχεια καταγγελίας κατά ανώτερου στελέχους εκπαίδευσης για το ποινικό αδίκημα του βιασμού» όπως είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Πειθαρχική εξέταση που διενεργεί ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αλ. Κόπτσης, και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη άσχετα με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε χθες. Να σημειωθεί, τέλος, ότι από την περασμένη Δευτέρα η καθηγήτρια υπηρετεί στη νέα της θέση.

Τι υποστηρίζει ο συνήγορός του

Με ανακοίνωσή του ο γνωστός δικηγόρος Αλ.Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης του στελέχους της εκπαίδευσης αφήνει αιχμές για βεβιασμένη απόφαση της Εισαγγελίας Λάρισας. Επισημαίνει ότι ο ίδιος είχε ζητήσει απότην Ασφάλεια Λάρισας περιθώριο μέχρι σήμερα για να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της δικογραφίας και να συντάξει το υπόμνημα εξηγήσεων αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, όπως δεν έγινε αποδεκτό το αίτημά του προς την Εισαγγελία Λάρισας για επιστροφήτης δικογραφίας στην προανακριτική υπάλληλο ώστε να καταστεί δυνατή η παράδοση των έγγραφων εξηγήσεων σήμερα μέχρι τις 15:00.

«Ενώ αναμέναμε την βεβαία αποδοχή αυτού του τυπικού και δικαιολογημένου αιτήματος, πριν από λίγη ώρα πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος του εντολέως μας, διότι δήθεν διέπραξε τα αδικήματα του βιασμού και της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας», επισημαίνει ο κ. Κούγιας και καταλήγει:«Ο καταγγελλόμενος δεν είναι κάποιος κακοποιός του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά ένας κορυφαίος επιστήμονας με μεταπτυχιακές σπουδές, με οικογένεια και, το κυριότερο από όλα, με λευκό ποινικό και πειθαρχικό μητρώο σε όλη την επιστημονική του διαδρομή.Κατόπιν αυτής της εξελίξεως οι υπερασπιστικές θέσεις του κ. κατηγορουμένου μπορούν να δοθούν μόνο κατά το στάδιο της ανακριτικής απολογίας του, όταν αυτή προσδιοριστεί».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου