ΤΟΠΙΚΑ

Η ενεργειακή εξασφάλιση ζητούμενο για την οικονομία

η-ενεργειακή-εξασφάλιση-ζητούμενο-γι-30882

Ενδιαφέρουσα ομιλία χθες από τον Αχ. Αδαμαντιάδη στο ΤΕΕ

Η ενεργειακή εξασφάλιση μίας χώρας είναι πρωτεύουσα ανάγκη για την οικονομία. Σε ομιλία του χθες στο ΤΕΕ ο επίτιμος καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ενεργειακής Πολιτικής, σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας σε θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αχιλλέας Αδαμαντιάδης, τόνισε ότι οι τρόποι επιτυχίας για την ενεργειακή εξασφάλιση είναι η εντόπια παραγωγή, η αύξηση της αποθήκευσης, η διαφοροποίηση της προμήθειας και των οδών μεταφορών, η χρήση ανανεώσιμων πηγών και τα ισχυρά μέτρα για την εξοικονόμηση.

Ο κ. Αδαμαντιάδης υπογράμμισε ότι το σκηνικό για την ενεργειακή εξασφάλιση αλλάζει άρδην. Όπως εξήγησε, «η τεχνολογία παίζει μεγάλο ρόλο, ενώ οι καλές διεθνείς σχέσεις είναι πολύ σημαντικές. Η ενέργεια είναι ζωτικό στοιχείο της οικονομίας. Ζητήματα τεχνολογίας, οικονομίας περιβάλλοντος και πολιτικής είναι αλληλένδετα και αναπόσπαστα. Υπάρχει ανάγκη στερεάς ενεργειακής και οικονομικής πολιτικής, ανάγκη αλλαγής πορείας με στόχο την εξοικονόμηση της ενέργειας» συμπλήρωσε.

Ο επίτιμος Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής τόνισε η γεωπολιτική είναι απαραίτητο πλαίσιο. Ανέλυσε ποια είναι τα είδη των πηγών ενέργειας, τι ζήτηση έχουν και ποια τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Ειδική αναφορά έκανε στο περιβάλλον, τονίζοντας ότι είναι πρωτεύων παράγοντας της ενεργειακής πολιτικής και δεν μπορεί να αγνοηθεί. Όπως εξήγησε: «Οι προηγμένες χώρες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση του αέρα, των υδάτων και της γης. Σε κάθε ενεργειακό έργο πρέπει να προηγείται μία εκτενής αντικειμενική και αξιόπιστη περιβαλλοντική μελέτη. Και όμως, πολλοί λαοί ζουν μέσα σε βλαβερές, απαράδεκτες συνθήκες (γης, ύδατος και αέρα). Οι προηγμένες χώρες πρέπει να έχουν τη έγνοια των συνθηκών σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η κλιματική αλλαγή είναι μείζον πρόβλημα στους καιρούς μας. Τα Αέρια του Θερμοκηπίου αυξάνουν επικίνδυνα και έχουν φθάσει σήμερα να είναι στα 400 ppm μέσα στην ατμόσφαιρα. Είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα ώστε η αύξηση να μην υπερβεί τους 2ο C. Οι περιορισμοί για την κλιματική αλλαγή πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη σε κάθε ενεργειακή πολιτική» συμπλήρωσε.

Ο κ. Αδαμαντιάδης προέβη στη διαφοροποίηση των πηγών ειδών ενέργειας και τις οδούς τους τονίζοντας ότι οι πάροχοι πρέπει να συνδέονται με μεθόδους και οδούς μεταφοράς και ότι οι οδοί μεταφοράς πρέπει να διατηρούνται ανοιχτές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου