ΤΟΠΙΚΑ

Νέα ασφυξία στα Δικαστήρια

νέα-ασφυξία-στα-δικαστήρια-30773

Δικογραφίες και τόμοι, φωριαμοί και ογκώδεις φάκελοι, βουνό εγγράφων και αρχείων, και η ταμπέλα του Ειρηνοδικείου Αργαλαστής, που ανήκει πλέον στο παρελθόν… Ξεφορτώθηκαν από φορτηγά μεταφορικής και απέκλεισαν την είσοδο των δικαστηρίων Βόλου, χθες το μεσημέρι, έπιπλα και αρχεία του ενός από τα τρία Ειρηνοδικεία -μαζί με της Ζαγοράς και των Μηλεών- τα οποία συγχωνεύθηκαν με το Ειρηνοδικείο Βόλου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Πολίτες που βρέθηκαν για υποθέσεις τους στα δικαστήρια, αλλά και διερχόμενοι κοντοστάθηκαν μπροστά στους όγκους των αρχείων, που χρονολογούνται από το 1930. Υπάλληλοι ανέλαβαν τη μεταφορά τους στο εσωτερικό των δικαστηρίων, προκειμένου να στοιβαχθούν σε χώρους που ήδη ασφυκτιούν. Ο διαχωρισμός και η τακτοποίησή τους θα απαιτήσει κόπο και χρόνο, ενώ επίκειται τις επόμενες ημέρες η μετακόμιση των αρχείων από τα πρώην Ειρηνοδικεία Ζαγοράς και Μηλεών.

Οι τελευταίες υποθέσεις που εκδίκασαν τα τρία περιφερειακά Ειρηνοδικεία ήταν όσες είχαν προσδιοριστεί μέχρι το τέλος του 2012. Από την αρχή του νέου έτους οι υποθέσεις πέρασαν στο Ειρηνοδικείο Βόλου, με το οποίο συγχωνεύθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για περιορισμό ανενεργών ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων που επιβάρυναν το δημόσιο με δυσανάλογες σε σχέση με τη χρησιμότητά τους δαπάνες. Με βάση το ίδιο σκεπτικό, άλλωστε, το Ειρηνοδικείο Σκιάθου συγχωνεύθηκε με της Σκοπέλου.

Στο Βόλο η «Θέμιδα»

Μία ημέρα πριν το Δικαστικό Μέγαρο υποστεί πρόσθετη ασφυξία από τον μεγάλο όγκο αρχείων του πρώην Ειρηνοδικείου Αργαλαστής, το Βόλο επισκέφθηκαν εκπρόσωποι της «Θέμιδας Κατασκευαστικής», αναζητώντας για πολλοστή φορά βραχυπρόθεσμη, αλλά και μακροπρόθεσμη λύση για το στεγαστικό πρόβλημα των δικαστηρίων του Βόλου.

Τουλάχιστον η επόμενη πενταετία – εξαετία θα είναι «νεκρή» για κατασκευή νέων κτηρίων έστειλε το μήνυμα το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την επισήμανση, ωστόσο, ότι τα σχέδια για καινούργιο κτήριο, αλλά μελλοντικά, δεν εκλείπουν. Με δεδομένη την οικονομική στενότητα για οριστική λύση, οι εκπρόσωποι της «Θέμιδας» προχθές συζήτησαν για προσωρινή τακτοποίηση της χαώδους κατάστασης μέσα στα δικαστήρια, σε σύσκεψη με τους προϊσταμένους των δικαστικών υπηρεσιών, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Αν. Βολιώτη και τον πρόεδρο των δικαστικών υπαλλήλων Αλ. Κουτσιμπέλα.

Πάντως, οι εκπρόσωποι της «Θέμιδας» δεν διαπίστωσαν, παρά ό,τι είχαν διαπιστώσει την προηγούμενη φορά που επισκέφθηκαν το Βόλο, όταν ο Δήμαρχος συγκαλούσε ευρεία σύσκεψη φορέων για το κτηριακό των Δικαστηρίων.

«Στρίβουν δια του αρραβώνος»…

Η αντίθεση των δικαστικών υπαλλήλων για μεταφορά των αρχείων στο κτήριο του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ» παραμένει. «Τίποτε μονιμότερο του προσωρινού», σχολίαζε χθες ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων Αλ. Κουτσιμπέλας, παραπέμποντας στην κατασκευαστική προσθήκη, όπου λειτουργεί σήμερα το Ειρηνοδικείο, η οποία έγινε ως προσωρινή λύση με διάρκεια 40 χρόνων. «Συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να στρίβουν δια του αρραβώνος…», πρόσθεσε, λέγοντας ότι δεν σχεδιάζονται παρεμβάσεις ουσίας.

«Ας στήσουμε τσαντίρια»…

«Αν είμαστε της άποψης να στήσουμε τσαντίρια στην πλατεία Ελευθερίας, ας τα στήσουμε», ήταν το σχόλιο του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Αν. Βολιώτη, λέγοντας ότι δεν μπορεί να απορρίπτεται κάθε προσωρινή λύση αποσυμφόρησης των χώρων των δικαστηρίων, τη στιγμή που η όποια μόνιμη λύση του στεγαστικού προβλήματος έχει μέλλον μπροστά της.

Σύμφωνα με τον κ. Βολιώτη, «δεν μπορούμε να αγνοούμε τη μεγάλη ανάγκη να πάρουν έστω και μια ανάσα οι χώροι των δικαστηρίων. Χρειαζόμαστε ένα κτήριο αντάξιο απονομής της Θέμιδας, που δεν θα ταλαιπωρεί τον πολίτη, ιδιαίτερα τώρα σε μια περίοδο κατάρρευσης θεσμών και αξιών.

Επτά οικόπεδα

Στη μεταφορά του αρχείου φαίνεται να προσανατολίζεται η «Θέμιδα» και οι τέσσερις αίθουσες, οι οποίες θα αδειάσουν -δύο στο ισόγειο και δύο στον πρώτο όροφο- σχεδιάζεται να διαμορφωθούν ως ακροατήρια ή γραφεία.

Οι εκπρόσωποι της «Θέμιδας», μετά το τέλος της σύσκεψης, ενημέρωσαν ότι σύντομα θα στείλουν έγγραφο με τρεις αποδέκτες: τους δικαστές, τους δικηγόρους και τους δικαστικούς υπαλλήλους. Θα θέτουν χρονικό περιθώριο αναμένοντας έγγραφες τις θέσεις τους σχετικά το κτηριακό.

Πριν αναχωρήσουν από το Βόλο, οι εκπρόσωποι της εταιρίας επισκέφθηκαν επτά οικόπεδα της πόλης, τα οποία συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά καταλληλότητας, ώστε να αξιοποιηθούν για ανέγερση κτηρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου