ΤΟΠΙΚΑ

Αρχ. Επιφάνιος: «Η Εκκλησία δεν κλείνει την πόρτα σε κανέναν»

αρχ-επιφάνιος-η-εκκλησία-δεν-κλείνει-304031

Κεραυνός εν αιθρία για την τοπική Εκκλησία το προχθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον οποίο η μέχρι πρότινος παραίνεση για είσοδο των ανεμβολίαστων πιστών στους ναούς με αρνητικό διαγνωστικό τεστ, όπως προέβλεπε, άλλωστε, η εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, καθίσταται πλέον υποχρεωτική.

«Μόνο με αρνητικό τεστ θα μπαίνουν στις εκκλησίες οι ανεμβολίαστοι πολίτες» ανέφερε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ προσέθεσε «αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία».

Ωστόσο στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, την οποία επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων: «Κατά την προσέλευσιν εις τους Ιερούς Ναούς και τας Ιεράς Μονάς να τηρώνται επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας διά την αποφυγήν εξαπλώσεως του κορονοϊού, προτρέπουσα πατρικώς διά την πραγματοποίησιν του υποδεδειγμένου υπό της ιατρικής κοινότητος, ως ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, εμβολιασμού, ως και την διενέργειαν, υπό των εμβολιασμένων εισέτι, διαγνωστικών ελέγχων, (rapid test ή μοριακού)».

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, που εκδόθηκε στις 4 Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι στους ναούς, κληρικοί, ιεροψάλτες νεωκόροι και άλλοι, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να κάνουν δύο rapid tests ή μοριακά τεστ την εβδομάδα.

Τα νέα μέτρα αναφορικά με την υποχρεωτικότητα, όπως φαίνεται, αποτελούν σημείο τριβής. Για το θέμα της υποχρεωτικότητας άλλωστε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, που είναι υπέρμαχος της ενότητας, πρόσφατα τοποθετήθηκε σε συνέντευξη, που παραχώρησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Προτιμώ και επιλέγω την πειθώ». Επιπροσθέτως σε κάθε ευκαιρία o ίδιος τονίζει ότι η Εκκλησία έχει ενωτικό χαρακτήρα, συμβουλεύει και προτρέπει τους πιστούς, χωρίς να αποκλείει κανέναν από τη θεία λατρεία.

Στη Μητρόπολη Δημητριάδος

Στον απόηχο της προχθεσινής κυβερνητικής ανακοίνωσης ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Επιφάνιο Οικονόμου, προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, για να καταγράψει το κλίμα, που επικρατεί στους κόλπους της τοπικής Εκκλησίας.

Κληθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο π. Επιφάνιος παρατήρησε κατ’ αρχάς ότι «ως Μητρόπολη Δημητριάδος έχουμε στα χέρια μας την τελευταία εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, η οποία είναι παραινετική, προτρεπτική και παρακλητική προς τον λαό μας, όσον αφορά στον εμβολιασμό ή ως άλλη επιλογή τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων, προκειμένου να εισέρχονται στους ιερούς ναούς για τη θεία λατρεία. Είναι εγκύκλιος παραινετική, παρακλητική και προτρεπτική. Σε κάθε περίπτωση θα περιμένουμε τις συστάσεις και τις οδηγίες της Εκκλησιαστικής μας Αρχής».

Δυσάρεστη έκπληξη

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι το ζήτημα της υποχρεωτικότητας, που εγείρουν τα νέα μέτρα, αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για την τοπική Εκκλησία, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος να καθιστά σαφές ότι «η Εκκλησία δεν μπορεί να επιβάλει την υποχρεωτικότητα. Δεν μπορεί η Εκκλησία να κλείσει την πόρτα των ναών για κανέναν άνθρωπο».

Αρνητικό διαγνωστικό τεστ απαιτείται πλέον, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, για την είσοδο των ανεμβολίαστων πιστών στους ναούς, με τον π. Επιφάνιο να επισημαίνει: «Αν έχει το κράτος τον τρόπο να επιβάλει αυτό που θέλει, έχει και τους μηχανισμούς να το κάνει. Εμείς όμως, ως Εκκλησία, ως κληρικοί, ως εκκλησιαστικά στελέχη, έχουμε ως αποστολή να δεχόμαστε τον λαό μας και όχι να τον διώχνουμε και να του κλείνουμε την πόρτα».

Ενδεικτική του αντίκτυπου των νέων μέτρων η επισήμανση του εκπροσώπου της τοπικής Εκκλησίας: «Δύο χρόνια τώρα ζούμε από δυσάρεστη έκπληξη, σε δυσάρεστη έκπληξη. Τίποτα δεν είναι θετικό. Ολο αυτό, που ζούμε, είναι παρατεταμένη στενοχώρια. Περιμένουμε και ελπίζουμε όλοι να έρθει η ανάσταση. Ολο αυτό, το οποίο ζούμε, είναι δυσάρεστη εμπειρία. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Εξακολουθούμε να ζούμε μια δυσάρεστη εμπειρία και αυτό είναι μια ακόμη πτυχή της ίδιας δυσάρεστης εμπειρίας».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου