ΤΟΠΙΚΑ

Εγκλήματα στον Βόλο και τη Μαγνησία αναζητούν τους δολοφόνους

εγκλήματα-στον-βόλο-και-τη-μαγνησία-αν-302617

Μνήμες από ανεξιχνίαστα εγκλήματα στον Βόλο και τη Μαγνησία ξύπνησε η διαλεύκανση του φόνου της 69χρονης Νίκης Μηλίνη – Τσιρογιάννη τον Αύγουστο του 2009 στο σπίτι της στην οδό Μελίνας Μερκούρη στη Νέα Ιωνία μετά την ταυτοποίηση της δράσης του βαφτισιμιού της 75χρονης.

Η δολοφονία με θύμα την άτυχη 69χρονη δεν ήταν η μοναδική, που στον φάκελο αναγραφόταν «ανεξιχνίαστο» στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, Αστυνομικών Τμημάτων της Μαγνησίας και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου όταν ταυτοποιήθηκε η δράση του 39χρονου ντελιβερά πατέρα δύο παιδιών.

Προκύπτουν τουλάχιστον άλλα τρία εγκλήματα, για τα οποία αναζητούνται οι δολοφόνοι, δύο στον Αλμυρό και ένα στον Βόλο. Ποτέ μέχρι σήμερα οι υπαίτιοι δεν έχουν λογοδοτήσει και δεν έχουν τιμωρηθεί για τις πράξεις τους. Για όλες τις υποθέσεις έχουν συλλεχθεί στοιχεία από τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες έχουν κρατήσει αποτυπώματα και δείγματα DNA. Θα οδηγήσουν ποτέ άραγε αυτά στη σύλληψη των στυγερών δολοφόνων;

Πριν μερικές εβδομάδες θα φάνταζε ασύλληπτο ότι μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια θα μπορούσε να εξιχνιαστεί το στυγερό έγκλημα της Νίκης Μηλίνη. Κι όμως η διαλεύκανση έγινε με δείγματα DNA από τα νύχια της άτυχης 69χρονης και του δράστη. Η ταυτοποίηση για το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών και την Τράπεζα Πληροφοριών του ήταν θέμα χρόνου.

Δεν είναι όμως και η μόνη υπόθεση που διαλευκάνθηκε μετά την πάροδο πολλών χρόνων. Ο Βόλος και η Μαγνησία δοκίμασαν ανάλογα συναισθήματα, όταν τον Ιούλιο του 2020 εξιχνιάστηκε το στυγερό έγκλημα στο Διμήνι με θύμα την 71χρονη Χρυσούλα Σπαθούλα μετά από 18 ολόκληρα χρόνια. Η ταυτοποίηση έγινε από δαχτυλικό αποτύπωμα που είχε αφήσει ο δολοφόνος. Ο δράστης υπήκοος Αλβανίας ηλικίας 44 ετών οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη τον Ιούνιο του 2021 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών.

Οι φάκελοι των ανεξιχνίαστων ανθρωποκτονιών παραμένουν ανοιχτοί για τις αρμόδιες αρχές με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τους τόπους των εγκλημάτων. Τα θύματα αναζητούν τους δολοφόνους τους.

Θα μπορούσε άραγε ο 39χρονος να εμπλέκεται και σε άλλες δολοφονίες; Οι αστυνομικές αρχές ξεσκονίζουν τους φακέλους τους, αν και προς στιγμή αποκλείεται ανάμειξή του σε άλλη δολοφονία.

Την έπνιξαν με μαξιλάρι

Το 2004 η 87χρονη Ασημώ Παππά βρήκε τραγικό θάνατο στο σπίτι της στον Αλμυρό. Ηταν παραμονή Χριστουγέννων όταν εισέβαλαν στο σπίτι της ληστές. Η άτυχη ηλικιωμένη βρήκε φρικτό θάνατο από ασφυξία στην κουζίνα του σπιτιού της.

Εικάζεται ότι ο δράστης χρησιμοποίησε μαξιλάρι. Το πτώμα διαπιστώνεται ότι φέρει γρατζουνιές στο χέρι και στο μάγουλο και πολλά ασφυκτικά σημάδια με ένταση, ενώ δεν υπήρχε πάλη, καθώς ο ή οι δράστες πρόλαβαν και την ακινητοποίησαν κλείνοντας της με το χέρι το στόμα, αποφαίνεται η ιατροδικαστής.

Η ακαταστασία σε όλους τους χώρους του σπιτιού της μαρτυρά ότι για ώρες οι ληστές έψαχναν την οικία της.

Εντούτοις, η κεντρική είσοδος της οικίας δεν έχει σημάδια παραβίασης και οδηγεί σε υπόνοιες ότι η ίδια άνοιξε στον δολοφόνο της. Αυτό το σενάριο επεκτείνει τις έρευνες στο ευρύτερο περιβάλλον της ηλικιωμένης, μπροστά στο ενδεχόμενο να επρόκειτο για γνωστό στην ίδια πρόσωπο, το οποίο δέχθηκε στο σπίτι της.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως επρόκειτο για ευκατάστατη γυναίκα, αλλά δεν είχε μεγάλο χρηματικό ποσό στο σπίτι της.

Η διερεύνηση της υπόθεσης με τη λήψη των καταθέσεων από γείτονες και από συγγενικά πρόσωπα του θύματος οδηγεί σε δύο υπόπτους, οι οποίοι προσάγονται το ίδιο βράδυ, αλλά από την ανάκρισή τους δεν προκύπτει ανάμειξή τους στο έγκλημα. Οι δράστες, πάντως, πιθανολογείται ότι ήταν δύο.

Δολοφονία ο θάνατος του λογιστή

Το πόρισμα της ιατροδικαστικής έρευνας και το υλικό της προανακριτικής διαδικασίας απέδωσαν σε δολοφονία τον θάνατο του 42χρονου λογιστή από τον Αλμυρό, Βαγγέλη Κλησάρη, το πτώμα του οποίου ανασύρθηκε τον Μάιο του 2005 από θαλάσσια περιοχή της Ν. Αγχιάλου.

Οκτώ μήνες μετά τον μυστηριώδη θάνατο τα στοιχεία της προανάκρισης που διενήργησε η Λιμενική Αρχή παραπέμπονται στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου.

Ο εισαγγελέας ασκεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η κύρια ανάκριση, που ξεκινά μετά την παραπομπή του ογκώδη φακέλου της υπόθεσης στον Ανακριτή, θα συνεχίζει να αναζητά συγκεκριμένα στοιχεία, που μπορούν να οδηγήσουν στα ίχνη του δράστη της δολοφονίας.

Σκότωσαν 84χρονη για 5ευρώ

Η χαρά για τα γενέθλια ενός από τα παιδιά οικογένειας στο χωριό Ανάβρα του Αλμυρού στη Μαγνησία, έγινε θρήνος όταν μετά τη γιορτή η 84χρονη γιαγιά Χριστίνα Καραγιάννη βρέθηκε νεκρή στις 24 Μαρτίου του 2012!

Αγνωστοι που είχαν διαρρήξει το ισόγειο διαμέρισμά της, ακριβώς κάτω από το σπίτι του ενός γιου της και δίπλα στο σπίτι του άλλου, την είχαν σκοτώσει για να της πάρουν όλα κι όλα 5 ευρώ!

Το άγριο έγκλημα αποκαλύφθηκε το πρωί, όταν τα παιδιά της βρήκαν το σπίτι αναστατωμένο και την γριούλα αιμόφυρτη στο κρεβάτι της. Ο ιατροδικαστής που κάλεσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, διαπίστωσε ότι η άτυχη ηλικιωμένη έφερε πολλαπλά χτυπήματα στο πρόσωπο τα οποία προκάλεσαν το θάνατό της.

Η γιαγιά είχε γιορτάσει μαζί με την οικογένειά της τα γενέθλια του εγγονού της και κατέβηκε στο σπίτι της γύρω στις 9 το βράδυ. Πιθανότατα βρήκε μέσα τους αδίστακτους κακοποιούς, οι οποίοι την χτύπησαν άγρια για να μη βάλει τις φωνές! Παρά τον θόρυβο που σίγουρα έκαναν, κανείς από την οικογένεια δεν αντιλήφθηκε το δράμα που εκτυλισσόταν στο ισόγειο και οι δολοφόνοι κατάφεραν να διαφύγουν ανενόχλητοι, με άδεια χέρια όμως καθώς η γριούλα δεν κρατούσε χρήματα ή τιμαλφή στο σπίτι της.

Ο φόνος της Χρυσούλας Σπαθούλα, που διαλευκάνθηκε μετά από 18 χρόνια

Η άτυχη Χρυσούλα Σπαθούλα βρέθηκε νεκρή στο φτωχικό της σπίτι στο Διμήνι. Το πτώμα της εντοπίστηκε δύο περίπου μέρες μετά τη δολοφονία της τον Μάιο του 2002 όταν γείτονές της παραξενεύτηκαν από τη μισάνοιχτη είσοδο του σπιτιού. Το άψυχο σώμα της βρισκόταν μέσα σε λίμνη αίματος κοντά στην είσοδο.

Η ιατροδικαστής εντόπισε χτυπήματα στα πλευρά και στο κεφάλι της, εκδορές στο σώμα από σουγιά και μώλωπες στον λαιμό της.

Τα πρώτα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης έδειξαν ότι ο θάνατός της επήλθε 30 περίπου ώρες πριν τον εντοπισμό της και αρχικά η ιατροδικαστής θεωρεί ότι ο θάνατός της επήλθε από κατακλυσμιαία αιμορραγία, αποκλείοντας το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας. Δύο περίπου24ωρα αργότερα ωστόσο η νεκροψία επιβεβαίωσε τις υποψίες των αστυνομικών, καθώς διαπιστώνει βίαιο θάνατο.

Από την αρχή των αστυνομικών ερευνών θεωρούταν ως πιθανότερο κίνητρο των δραστών της δολοφονίας η ληστεία παρά το γεγονός ότι η εικόνα της οικίας της 71χρονης με τα λιγοστά υπάρχοντα δημιουργούσε ερωτήματα για το τι μπορούσε να αναζητούν οι δράστες της εγκληματικής ενέργειας.

Οι εξαφανίσεις

Την ίδια στιγμή ανοιχτές υπάρχουν και πολλές υποθέσεις με εξαφανίσεις ατόμων από τη Μαγνησία που χάθηκαν τα ίχνη τους και ποτέ κανείς δεν έμαθε το παραμικρό. Η πιο πρόσφατη είναι του 81χρονου Κώστα Τσιγγούδη που έφυγε από την περιοχή Οξυγόνου για να επιστρέψει σπίτι του στα μέσα Οκτωβρίου και στην οικία του δεν έφθασε ποτέ. Μέχρι σήμερα η οικογένειά του τον αναζητεί με τις έρευνες να είναι στο σκοτάδι.

Με τον ίδιο πόνο και καημό βιώνει και η οικογένεια του 40χρονου Βολιώτη Απόστολου Στριμπάκου που έφυγε τον Ιούνιο του 2020 από το σπίτι του στη συνοικία Χρυσοχοϊδη και έκτοτε εξαφανίστηκε. Στο αρχείο της Αστυνομίας υπάρχουν ανοιχτοί φάκελοι με τουλάχιστον έξι υποθέσεις από το 1997.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου