ΤΟΠΙΚΑ

Εκκλησιαστικό Μουσείο στη Μακρινίτσα

εκκλησιαστικό-μουσείο-στη-μακρινίτσ-302227

Οι κάτοικοι του χωριού αναφέρουν ότι πρέπει να αξιοποιηθούν κτίσματα στον προαύλιο χώρο της Παναγίας

Την πλήρη αντίθεσή τους στην επιλογή της τοπικής Εκκλησίας να μετατρέψει διώροφο κτίσμα που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας σε Εκκλησιαστικό Μουσείο, διατυπώνουν οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής, υποδεικνύοντας άλλα σημεία του χωριού ως τα πλέον κατάλληλα για το συγκεκριμένο σκοπό.

Σε επιστολή που απέστειλε στη Μητρόπολη Δημητριάδος και τον κ. Ιγνάτιο, ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μακρινίτσας, υπογραμμίζει ότι η παραπάνω επιλογή, βρίσκεται «μακράν των αναγκών του χωριού». Ο κ. Μυλωνάς σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «αναγνωρίζουμε την αναγνωρισιμότητα ενός τέτοιου Μουσείου που θέλει να δημιουργήσει η Μητρόπολη στο χωριό μας» εκτιμώντας ωστόσο ότι « η αναπαλαίωση πολλών εκκλησιαστικών κτισμάτων μέσω ΕΣΠΑ στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Παναγίας μας, θα μπορούσε να φιλοξενήσει το εν λόγω Μουσείο που είναι προσβάσιμο από την πλατεία και από τον κεντρικό δρόμο με ΙΧ».

Καταγράφοντας τις θέσεις των κατοίκων της Μακρινίτσας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας σημειώνει ότι «η δημιουργία ενός Εκκλησιαστικού Μουσείου στην περιοχή της Παναγίας, θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας νέων καταστημάτων που, σημειωτέον, παλαιότερα υπήρχαν γύρω από το Μοναστήρι της Παναγίας».

Κατά συνέπεια «θα δημιουργηθεί ένα νέο κέντρο στη Μακρινίτσα το οποίο θα αποτελεί κέντρο θρησκευτικού και κοινωνικού πολιτισμού. Τα κτίρια τα οποία έχουν αφήσει οι πρόγονοί μας στην τοπική εκκλησία, όπως και το διώροφο κεντρικό κτίριο, δόθηκαν ως δωρεές για την αξιοποίηση τους για το κοινό καλό του χωριού και των κατοίκων της» επισημαίνεται στην ίδια επιστολή.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μακρινίτσας τονίζει παράλληλα, ότι «ο πεζόδρομος και η κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας ενδείκνυται για χώρος που μπορούν να φιλοξενήσουν κέντρα εστίασης. Για αυτό το λόγο και η άποψη της Εκκλησίας να αλλάξει τη χρήση του κτιρίου αυτού βρίσκει αντίθετους όλους τους κατοίκους της Μακρινίτσας και επιβάλλεται η Εκκλησία να ανοίξει διάλογο με τους κατοίκους για τη χρήση των ακινήτων τα οποία κατέχει στο χωριό μας. Είναι γνωστό ότι η Μακρινίτσα είναι τόπος προορισμού πολλών επισκεπτών και έχει ανάγκη από νέους χώρους εστίασης και αναψυχής που βρίσκονται μέσα στην πλατεία οι οποίοι θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας προκειμένου να κρατηθούν οι νέοι και οι νέες στον τόπο τους. Ας αξιολογήσει λοιπόν η Μητρόπολη Δημητριάδος τα παραπάνω και ας κρίνει με γνώμονα το καλό του χωριού» καταλήγει η ίδια επιστολή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου