ΤΟΠΙΚΑ

ΕΛ.ΑΣ.: Η βία στα ζώα συνδέεται με τη βία στο σπίτι

ελ-ασ-η-βία-στα-ζώα-συνδέεται-με-τη-βία-σ-302163

Η ανθρώπινη σκληρότητα απέναντι στα ζώα συνδέεται με τη βία απέναντι στους ανθρώπους, και ιδίως σε βάρος παιδιών, που κατά τεκμήριο θεωρούνται ως τα περισσότερο αδύναμα μέλη της κοινωνίας.

Εκατόν ενενήντα πέντε Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, μεταξύ των οποίων και Βολιώτες, παρακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Ο κύκλος της βίας. Παιδική κακοποίηση – κακοποίηση ζώων», που συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Αστυνομία, την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και τη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι επισημάνσεις του προγράμματος είναι εξόχως σημαντικές. Ο αξιωματικός Β’ του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου Παναγιώτης Βλόντζος, που παρακολούθησε ορισμένες από τις δράσεις, είπε ότι το απάνθρωπο φαινόμενο σχετίζεται με την ενδοοικογενειακή βία.

Η Ελληνική Αστυνομία, όπως τονίστηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, κατανοεί τις συνέπειές του και σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί περαιτέρω.

Στη Μαγνησία, συγκεκριμένα, από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα σχηματίστηκαν πέντε δικογραφίες για κακοποίηση ζώων, έγιναν οχτώ καταγγελίες και δύο συλλήψεις ατόμων, ενώ επιβλήθηκαν έντεκα πρόστιμα.

Τα σοβαρά περιστατικά ευτυχώς ήταν μεμονωμένα. Εντούτοις, η κακοποίηση ζώων με την παθητική της μορφή απασχολεί αρκετά αισθητά. Σύμφωνα με στοιχεία από το φιλοζωικό σωματείο «Κόσμος και Φύση» το τελευταίο εξάμηνο μόνο στον Βόλο έχουν γίνει τριάντα συστάσεις για μη συμμόρφωση στους κανόνες ευζωίας.

Τετράποδα βρίσκονται μονίμως δεμένα με αλυσίδα σε ταράτσες κτιρίων, σε μπαλκόνια, στην αυλή, είναι κλεισμένα σε χώρους με ακαθαρσίες, δεν έχουν βιβλιάριο υγείας, ούτε τσιπάκι. Δεν έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής από δύο έτη, καθώς πεθαίνουν από αρρώστιες ή παρασύρονται από αυτοκίνητα. Το χειρότερο απ’ όλα, όπως είπε η πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Σωματείου, Φλωρίκα Τσιρογιάννη, εγκαταλείπονται στους δρόμους.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μίλησαν εμπειρογνώμονες – εκπαιδευτές αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.).

Πολύτιμη εμπειρία μοιράζονται η Michelle Welch, Ανώτατη Πολιτειακή Εισαγγελέας της Πολιτείας της Βιρτζίνια, η Susan Day, Ανώτερη Αξιωματικός – Ερευνήτρια (Senior Detective) της Αστυνομίας της Κομητείας του Fairfax, η Nicole Blumberg, Επικεφαλής της Μονάδας Παιδικής Κακοποίησης της Υπηρεσίας Ειδικών θυμάτων της Γενικής Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης και η Siobhan Chase, Αξιωματικός της Αστυνομίας, υπεύθυνη για την προστασία των ζώων, για το Αστυνομικό Τμήμα της κομητείας του Fairfax (FCPD) στην Πολιτεία της Βιρτζίνια.

«Παρουσίασαν πλούσιο υλικό με τις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει εκεί, το οποίο τεκμηριώνει τη διασύνδεση» είπε ο κ. Βλόντζος.

Ενας άνθρωπος που έχει σκοτώσει ζώο έχει υπερβεί τα ψυχολογικά όρια και μπορεί να κάνει και άλλες εγκληματικές πράξεις. «Αν χτυπήσει ένα σκυλί, μπορεί να πράξει το ίδιο και στο παιδί. Με την πράξη αυτή ασκεί ψυχολογική βία στην οικογένεια» συμπλήρωσε.

Στο πρόγραμμα, μεταξύ άλλων έγινε αναφορά και στο φαινόμενο των σωτήρων των ζώων. «Συγκεντρώνουν πολλά αδέσποτα σε μία περιοχή, και τελικά αντί να τα φροντίζουν, τα κακοποιούν με τις συνθήκες διαμονής που παρέχουν, και παρ’ όλα αυτά παρουσιάζονται ως σωτήρες», επισήμανε ο ίδιος.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 25 Σεπτεμβρίου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου